Patronlar


Devlet iç borçlanma kağıtlarında yabancılara sıfır stopaj tanınmasına ilişkin yasa teklifinin Anayasa'nın vergide eşitlik ilkesine aykırı olmadığını belirten Unakıtan, "Yerlilerle ilgili, bu kanunla Bakanlar Kuruluna yetki alıyoruz sıfırlamaya kadar. Gerekirse onu da yaparız, gerekirse yapmayız. Ekonomi neyi gerektiriyorsa aynen onu yaparız. O azimdeyiz, kararlılıktayız" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin küresel ekonomiyle bütünleşmeye başlamasının da yaşanan sıcak para kaçışında etkisi olduğunu belirtirken, "Bu çıkıp beynelminel alanda ben de varım demektir. Deveyle komşu olan kapısını büyük tutacak arkadaş, buna herkes alışacak" dedi. Unakıtan, yabancılardan Türkiye'de 6 ayda 2 milyon YTL vergi alındığını açıkladı.

Devlet iç borçlanma kağıtlarından alınan stopajı yabancılar için sıfıra indirmeyi öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor. Milletvekillerinin eleştirileri üzerine kürsüye gelen Maliye Bakanı Unakıtan, yabancıdan stopaj alınmazken, yerliden alınmasının eşitlik ilkesine aykırı olmadığını savundu. Unakıtan, "Yerliler arasında eşitlik, yabancılar arasında eşitlik bu da anayasaya aykırı değildir. Yerlilerle ilgili, bu kanunda Bakanlar Kuruluna yetki alıyoruz sıfırlamaya kadar. Gerekirse onu da yaparız gerekirse yapmayız. Ekonomi neyi gerektiriyorsa aynen onu yaparız. O azimdeyiz kararlılıktayız" diye konuştu.

"BAK BAKALIM KALDIRIYOR MU, KALDIRMIYOR MU?"

Unakıtan, iktidara geldiklerinden bu yana Türkiye'de çok büyük değişiklikler yaptıklarını belirtirken, "AB kapısının önünde bekleyen Türkiye artık müzakerelere başladı. Öyle mi çok fazla biliyordunuz da niye AB'nin kapısında 40 sene beklediniz ha? AB'nin kapısını açmak kolay da değil eğer yapısal reformları yaparsanız ancak Türkiye'yi bu noktalara getirseniz bu olur. Türkiye nice krizler gördü. Gecelik faizleri biliyorsunuz yüzde 5 bin lere çıktı, 7500'lere, neden o zaman Türkiye'nin ekonomik yapısı en ufak bir rüzgarı bile kaldıracak güçte, takatte değildi. Bak bakalım kaldırıyo mu kaldırmıyor mu?" diye konuştu.

"İTTİFAKLARLA UĞRAŞIYORSUNUZ"

Serbest piyasa ekonomisinde her zaman dalgalanma olacağını, ancak hükümetin yapacağı ekonomiyi güçlü tutmak zorunda olduğunu kaydeden Unakıtan, solda ve sağda süren ittifak ardayışlarına da değinerek, "İttifaklarla uğgraşıyorsunuz, olur yani, yapamazsa ne yapalım. Herkese nasip olmaz o işler" dedi.

"BARAJDA ÇOK SU BİRİKİNCE KAPAKLAR AÇILIR"
Yabancıya stopaj oranının neden indirildiği konusuna da değinen Unakıtan, "Ekonomik gereklere göre ekonomi yönetimleri bazı kararları alma mecburiyetindedir. Barajı düşünün çok su biriktiğinde kapakları açarsanız, tehlike olmadığında kapatırsınız buna benzer bir iş. 'Aman bunda bütçeden ne kadar kaybınız oluyor?' açıklayayım 6 ay içinde yabancılardan aldığımız vergi 2 milyon YTL, bütçemiz mahvolmaz. Ekonomik karar alacağım onu bir daha 30 sene değiştirmeyeceğim olur mu öyle şey? Ekonomi saatlik anlık değişiyor, o kararı almazsanız altında kalırsınız. Değiştirmezsiniz gündem sizin üstüne gelir ondan sonra altından kalkamazsınız. Sonra gecelik faizi 7500 görürsünüz. Diğer ülkelerde de düştü herkes etkilendi bundan" diye konuştu.

"KİM NE DÜĞMESİNE BASARSA BASSIN"

AKP İstanbul Milletvekili Muharrem Karslı'nın, Türkiye'de "düğmeye kim bastı?" sorusuna, "ülkede düğme bolluğu yaşandığı herkesin düğmeye bastığı" şeklinde konuştu anımsatılınca da Unakıtan, "Ekonomi düğmeye basmakla da idare edilmez. Ne düğmeyle bozulur ne düğmeyle iyileşir. Har