Finans


Esin Çetinel'in haberi/Para Dergisi

Bankaların nisan ayında kredi faizlerinde yarım puan civarında artış yapması bekleniyor. Bu da örneğin, 24 ay için 20 bin TL’lik ihtiyaç kredisi alanların maliyetini en az 1.200 TL artıracak...

Nihayet beklenen oldu ve kredi faizleri çıkışa geçmeye başladı. Çok değil şubat ayı sonunda dergimizin kapağına taşıdığımız “Faizler baharda yükselecek” haberimiz, deyim yerindeyse hedefi tam 12’den vurdu...

Evet, cumhuriyet tarihinin en düşük faizleriyle kredi kullanma devri kapanmak üzere. Hükümetin ekonomiyi soğutma çabaları meyvesini vermeye başladı. Art arda artırılan munzam karşılıklar sonrası bankalar “Artık bu yükü kaldıramayız” demeye başladı. Kredi faizlerinde çok minik artışlar yapan bankalar, bu arada maliyetlerini düşürebilmek için mevduat faizlerinde de indirimlere gidiyor.
Bankacılık kulislerinde, en geç ikinci munzam artışların uygulamaya geçeceği 15 Nisan’dan itibaren KOBİ kredileri, ticari krediler ve bireysel kredi faiz oranlarında hissedilir artışlar olacağı konuşuluyor.

MEVDUAT FAİZLERİ İNİŞTE

Bu arada, munzam karşılıklardaki artış nedeniyle maliyetlerini aşağıya çekmeye çalışan bankalar mevduat faizlerinde mini indirimlere gittiler. Önümüzdeki günlerde mevduat faizlerinde yeni indirimler gündeme gelebilir.
Bankaların kredilerden sorumlu yetkilileri “Faizler ne zaman artacak” sorusuna net yanıt vermekten kaçınıyor. “Ne oranda artış olur” sorusuna ise “Rakiplerimizi izleyeceğiz” cevabını vermekle yetiniyorlar. Kulislerde, kredi faizlerinde 0.50-1 puan arasında artışlar olabileceği konuşuluyor.

KREDİ ALACAKLAR ACELE ETMELİ

Bankacılar, nisan ayında kredi faizlerinde küçük adımlarla da olsa artışlar yaşanacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak bankalar, halen kredi taleplerini karşılamaktan da kaçınmıyor. Özellikle olası faiz artışını duyan tüketicilerin kredi talebinde artış olduğu vurgulanıyor.
Geçen hafta bankası adına 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisine imza atan VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırmasının maliyetleri önemli ölçüde etkileyeceğini vurguluyor. Kalkan, “Bankalar bu yükü taşıyamaz. Etkilerini nisan ayından itibaren görebiliriz. Faiz artışları başlarsa krediler hız kesebilir” diyor. Kalkan, bu noktada kredi faizlerindeki artışı kimin başlatacağının önemli bir unsur olduğunu vurguluyor.
Süleyman Kalkan, yılın ilk aylarında kredilerdeki artışın sürmesini de tüketicilerin “faizler artacak” korkusuna bağlıyor. Şubelerden aldığımız bilgiler de Kalkan’ın bu görüşünü doğruluyor. Son haftalarda özellikle bireysel kredi talebinde artış olduğunu söyleyen bankaların şube yetkilileri, yine başta konut olmak üzere kredi faizlerinde çok ufak yükselişler yaşandığını hatırlatıyorlar.

MERKEZ DE FAİZ ARTIRACAK

Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırmasının ardından 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlerden sonra bu kez kısa vadeli faizlerin artırılacağı görüşü hakim. MB’ye yeni başkan seçilmesinin ardından genel seçimlerin bekleneceği, ardından da 0.50 puan civarında artış yapılacağı öngörülüyor. Bu artış sonrasında kredi faizlerinde yeni bir yükseliş dalgası yaşanacağını öngören bankacılar, “Kısacası şu anda kredi faizlerinde en düşük seviyelerin uygulandığı söylenebilir” diyorlar.
“Faizler yükselecek” öngörüsünde bulunan bankacılar, nisan ayında da bazı özel avantajlı kampanyaları sunmaya devam ediyor. İşte hala düşük faizlerle sunulan konut, otomobil ve ihtiyaç kredisi kampanyaları...

AKBANK’TAN BAHAR COŞKUSU

1 Nisan itibarıyla Bahar Coşkusu adı altında bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, söz konusu kampanya hakkında şu bilgileri veriyor:
“Bahar Coşkusu’nu bireysel kredi ürünlerimize de yansıtıyoruz. Tüm ürünlerimizde 1 Nisan itibariyle bahar kampanyalarımız başladı. Konut kredisinde yüzde 0.79’dan başlayan faiz oranları ve 120 aya kadar vade seçenekli indirimli masraflarla, müşterilerimizin avantajlı koşullarda ev sahibi olmalarını destekliyoruz.
Tüm bordrolu müşterilerimiz için binek taşıt kredilerinde 1-36 ay vadede yüzde 0.86, 37-60 ay vadede ise yüzde 0.88 faizle taşıt kredisi sunuyoruz. İhtiyaç kredisinde ise tüm bordrolu müşterilerimize nisan ayına özel olarak 30 bin TL ve 60 ay vadeye kadar nakit ihtiyaçları için yüzde 0.84’ten başlayan faiz oranlarıyla ihtiyaç kredisi veriyoruz.”
Akbank’ın bahar kampanyaları nisan ayı sonuna kadar devam edecek. Tözge, konut kredisinde Büyük Kırmızı Hat’tı arayarak kredi başvurusunu başlatan müşterilere dosya masrafında indirim sunduklarını belirtiyor.
Akbank, bordrolu müşterileri için Taşıt Kredisi Bahar Kampanyası’nı 30 Nisan’a kadar 1-36 ay arası vadelerde yüzde 0.86, 37-60 ay arası vadelerde yüzde 0.88 faiz ve 350 TL dosya masrafı avantajıyla sunuyor.
Akbank, yine nisan ayı kampanyası kapsamında müşterilerine 10 bin TL ve 12 ay vadeye kadar olan ihtiyaçları için yüzde 0.84 faiz oranıyla kredi imkanı sunuyor. Üstelik sadece yüzde 1 masrafla... İlgili tutar ve vade üstü kredi taleplerinde ise faiz oranı yüzde 0.94 olarak uygulanıyor. Kampanya kapsamında uygulanan üst limit 30 bin TL.

İŞ’TEN DÖRT DÖRTLÜK KREDİ

İş Bankası, konut kredilerinde kişiye özel fiyatlandırma yapıyor. İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölüm Müdürü Meltem Kökden, halen devam eden kampanyaları hakkında şu bilgileri veriyor:
“İhtiyaç kredilerinde ‘Dört Dörtlük Nakit Kredi’ kampanyamız doğrultusunda cazip koşullarla kredi kullanma fırsatı sunmaya devam edeceğiz. 29 Nisan 2011 tarihine kadar geçerli olacak bu kampanya kapsamında müşterilerimiz, aylık 112 TL sabit taksitle 60 aya kadar 5 bin TL kredi kullanabilecek. Ayrıca 12 ay vadeye kadar yüzde 0.41 faiz oranıyla kredi kullanma imkanı sağlanacak. Kampanya döneminde 25 bin TL ve 36 aya kadar aylık yüzde 1.02, 60 aya kadar aylık yüzde 1.03 faiz oranıyla nakit kredi kullanma fırsatı sunuyoruz. Maksimum İhtiyaç Paketi sahipleri ise ‘Dört Dörtlük nakit Kredi’den aylık yüzde 0.01 faiz ya da 50 TL masraf indirimiyle yararlanabiliyor. Bu paket, tüketici kredisi, kredi kartı ve otomatik fatura ödeme talimatı ürünlerimizden oluşuyor.”

İş Bankası’nın bu kampanyasında azami kredi tutarı 25 bin TL. Azami vade ise 60 ay. Kökden, “Faiz oranlarımızı aylık olarak belirliyor ve piyasa koşullarına bağlı olarak değiştirebiliyoruz” diyor.
İş Bankası, taşıt kredilerinde ise anlaşmalı olduğu otomobil markalarıyla ortak kampanyalar düzenliyor. Banka, müşterilerine sıfırdan başlayan faiz oranları, avantajlı dosya masrafı koşulları ve 60 aya kadar vadelerle taşıt alım imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra bankanın müşterilerine özel taksit ertelemeli, esnek ödemeli taşıt kredisi seçenekleri de mevcut.

YKB’DEN GÜNDE 9 TL’YE KREDİ

Yapı Kredi Bankası, nisan ayında müşterilerine günde 9 TL ödemeli 36 ay vadede 9 bin TL kredi kullandırmaya başlıyor. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, bankanın sunduğu kredi seçeneklerini şöyle anlatıyor:
“Yapı Kredi müşterileri, dilerlerse faizsiz, peşin komisyonlu veya masrafsız bireysel ihtiyaç kredisi kullanabilir. Maaşlarını Yapı Kredi’den alan ve kamu sektöründe çalışan müşterilerimiz, bu kampanyalara ek olarak indirimli faizlerden de yararlanabilir. Taşıt kredilerinde yüzde 0.88 başlayan faiz oranıyla 48 aya varan vade seçeneklerimiz bulunuyor. Bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 0.69-0.98 aralığında değişen kampanyalı faiz oranlarını, 36 ay vadeye kadar uyguluyoruz. Günde 9 TL ödemeli 36 ay vadede müşterilerimize 9 bin TL kredi kullanma olanağı sunuyoruz.”
Yapı Kredi, konut kredisinde ise müşterilerine 1-12 ay vadede yüzde 0.93, 13-48 ay vadede 0.96, 49-60 ay vadede yüzde 0.99, 61-120 ay vadede ise yüzde 1.09 faiz oranlarıyla seçenek sunuyor.

HALKBANK’TAN SAĞLIKÇILARA ÖZEL

Bankalar, çok sayıda kampanyayı birlikte yürütebiliyor. Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, halen devam eden kampanyaları hakkında şu bilgileri veriyor:
“Halkbank olarak 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık sektörü çalışanlarına yönelik konut ve tüketici kredisi kampanyamız Nöbetçi Kredi’yi hizmete sunduk. Kampanya kapsamındaki konut kredisinin aylık faiz oranı 36 ay vadede yüzde 0.74, 37- 60 ay arası vadede yüzde 0.76, 61-84 ay arası vadede yüzde 0.77, 85-120 ay arası vadede ise yüzde 0.78 olarak belirlendi.
25 bin TL üst limitle kefilsiz kullandırdığımız tüketici kredimizin vadesi ise 60 aya uzarken aylık faiz oranı yüzde 0.70’ten başlıyor. Kampanyamızdan yararlanan tüm sağlık sektörü çalışanlarına ferdi kaza sigortası hediye ediyoruz. 14 Mart Tıp Bayramı’nın arifesinde başlayan kampanyamız 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla 15 Nisan’a kadar devam edecek.”
Daha önce başka bankalardan konut kredisi kullanan sağlık sektörü çalışanlarına, kredi borçlarını Halk Bankası’na transfer ederek dosya ücreti ödemeden Nöbetçi Konut Transfer Kredisi’nden faydalanma imkânı da sunuluyor. Nöbetçi Konut Transfer Kredisi kullananlara 60 ayda yüzde 0.77, 120 ayda ise yüzde 0.78 faiz uygulanıyor.

ING’DEN BUTİK PAKET

ING Bank, mart ayı sonu itibariyle Kredi Butik paketleriyle müşterilerinin acil nakit ihtiyaçları için 100 bin TL’ye ve 60 ay vadeye kadar masrafsız ya da düşük faizli kredi seçenekleri sunmaya başladı. ING Bank Bireysel Krediler ve Mortgage Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, kampanyaların ayrıntısını şöyle anlatıyor:
“Bankamız ayrıca, müşterilerimize bütçelerine göre belirleyebilecekleri esnek ödeme alternatifleri de sunuyor. Örneğin taşıt kredilerinde, yeni ya da ikinci el taşıt almak isteyen müşterilerimiz için özel kampanyalar düzenleyerek ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunmayı amaçlıyoruz. Taşıt kredilerinde tutar bazında bir sınırımız bulunmuyor.
Konut kredilerinde ise 120 ay vadeye kadar 8 ana ürün altında 18 farklı tipte kredi sunuyoruz. Örneğin, 60 ay vadede yüzde 0.78, 120 ay vadede ise yüzde 0.87 faiz oranı, yüzde 1 kampanya katılım ve bin TL dosya masrafı uyguluyoruz.”

“FAİZLER AZAR AZAR ARTACAK”

Şekerbank Bireysel bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, bankaların munzam karşılıklardaki artışı bu kez kredilere daha kuvvetli yansıtacağını öngörüyor. Özçiğer, “Ancak piyasadaki yoğun rekabet ve dönem sonuna yaklaşılması nedeniyle bu artışın faiz oranlarına yansıması bir süre gecikebilir. Faiz artışlarının azar azar ve kademeli olarak nisan ortasına kadar gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diyor.
Abdurrahman Özciğer tüketici kredisi faiz oranlarında bir miktar daha yükseliş yaşanacağını tahmin ediyor. Ardından da kredi piyasasına ilişkin beklentilerini ve bankasının uyguladığı kampanyaları şöyle aktarıyor:
“Rekabetin artmasıyla birlikte tüketiciye uygun koşullar sunan kampanyalar halen devam ediyor. Bu nedenle mevcut faiz oranlarından kredi kullanmak için uygun zaman olduğunu düşünüyoruz. Müşterilerimize mevcut kredi taleplerini ertelemelerini önermiyoruz. Banka olarak son olarak ihtiyaç kredisinde ‘Bahar Kampanyası’ düzenledik. 30 bin TL’ye kadar yüzde 0.89’dan başlayan faiz oranları, 60 aya kadar vade ve 4 aya kadar taksit erteleme imkanı sunuyoruz.”

EN REKABETÇİ FAİZ TEB’DEN

Fortis’le birleşme sonrası Türkiye’nin 6’ncı büyük özel bankası haline gelen TEB, bireysel nitelikli tüm ürünlerde pazar payını artırmayı hedefliyor. Banka, bu doğrultuda tüm bireysel kredilerde cazip fiyatlar sunmayı hedefliyor.
TEB, ihtiyaç kredilerinde 36 aya kadar 0.89 faiz oranı ve 89 TL dosya masrafıyla piyasadaki en rekabetçi fiyatlamalardan birini sunuyor. Banka, nisan ayı boyunca geçerli olmak üzere LCD TV ve otomobil hediyeli bir pazarlama kampanyası düzenledi. Taşıt kredilerinde ise 24 aya kadar 0.85 faiz oranı ve 500 TL dosya masrafı uygulanıyor. Bayi anlaşmalarıyla da taşıt kredilerindeki payın artırılması hedefleniyor.
TEB, konut kredilerinde ise 84 aya yüzde 0.79 faiz oranı ve 750 TL dosya masrafı uyguluyor. 120 ay vadede faiz yüzde 0.82’ye yükseliyor. Dosya masrafı yine 750 TL. Banka, konut kredisi fiyatlamasını emlak ofisi anlaşmaları ve projelerle de destekliyor. Kampanya oranları nisan ayı boyunca geçerli olacak.

HSBC’DEN DASK HEDİYELİ KREDİ

HSBC Bank yönetimi, nisan ayı boyunca sürecek kampanyalar hakkında şu bilgileri veriyor:  “22 Nisan’a kadar devam edecek konut kredisi kampanyası, aylık yüzde 0.77’den başlayan faiz oranlarıyla 120 aya varan vadelerde dosya masrafsız ve ayrıca ilk yıl DASK hediyeli olacak.
İhtiyaç kredisinde de 36 aya varan tüm vadelerde aylık yüzde 0.99 faiz oranıyla düşük masraflı bir kampanya başlattık. Son başvuru tarihi 29 Nisan 2011. Dosya masrafı ise 5 bin TL’ye kadar 49, 25 bin-40 bin TL arası ise 199 bin TL olacak.
Taşıt kredisinde ise kaskonun HSBC tarafından yapılması halinde 48 aya varan tüm vadelerde aylık yüzde 1 faiz oranı ve sabit 500 TL dosya masrafı alıyoruz.”

Bankalara 40 milyar TL’lik yük

Bankalar, daha önce yatırmak zorunda oldukları munzam karşılık için yaklaşık yüzde 5 gibi düşük bir oranda da olsa faiz alıyordu. Merkez Bankası, önce munzam karşılıklara verdiği bu faizi kaldırdı. Ardından ocak ayında munzam karşılık oranlarını 1-4 puan arasında artırdı. Son olarak 10 gün önce de munzam karşılık oranını yeniden 1-4 puan arasında yükseltti. İlkinde 21 milyar, ikincisinde de 19 milyar TL olmak üzere, bu artırımlarla 40 milyar TL piyasadan çekilmiş oldu. Bunun kredi maliyetlerine yansımasının ise 0.6-0.7 puan civarında olduğu hesaplanıyor.
Banka üst düzey yetkililerine göre, munzam karşılıklardaki bu artışlar bankaların karlılığında yüzde 1-20 bandında azalmaya neden olacak.

Nafiz KARADERE / Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı
“KOBİ kredilerinde de faiz artacak”

Munzam karşılıklardaki artış, bankaların kaynak maliyetlerini doğrudan etkiledi. Zaten para otoritelerinin hedefi de buydu: Bankaların kaynak maliyetlerini artırıp bunların kredi faizlerine yansıması ve dolayısıyla ekonomiyi soğutmak...
Bankalarsa bugüne kadar yoğun rekabet nedeniyle bu maliyet artışlarını kredi faizlerine yansıtmadı. Hatırlarsanız ilk munzam artışı sonrasında kredi faizlerinde belirgin bir artış gözlemlemedik. Ancak bu durum bankaların kar marjlarını daralttı. Bence bu maliyet artışı kredi faizlerine eninde sonunda yansıtılacak. Çünkü sürdürülebilir değil. Faiz artışı gelecektir. Ne oranda yansır veya ne zaman yansır konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Ama bankalar bence bunu yavaş yavaş kredi faizlerine yansıtacaktır diye düşünüyorum. Tabii bu yalnız KOBİ kredilerine değil, bireysel, ticari tüm kredi faizlerine yansıyacak.

Aykut DEMİRAY / İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı
“Kredi faizleri yükseliyor, mevduat faizleri düşüyor”

Munzam karşılıklardaki artışın bankaların maliyetlerine etkisi 1 puan civarında. Bu nedenle bankalar kredi faizlerini azar azar yükseltmeye başladı. Bu arada kaynak maliyetlerini aşağıya çekebilmek amacıyla mevduat faizlerini ise bir miktar düşürdüler. Ancak hem kredi hem de mevduat tarafında ciddi bir rekabet var. Bu nedenle şu ana kadar faizlerde çok radikal bir değişiklik yaşanmadı. Şu ana kadar mevcut artışlar 5-7 baz puan (0.05-0.07) civarında oldu. Ben kredi talebinde önümüzdeki dönemde kademeli şekilde azalma bekliyorum.

Yeni munzam artışı 15 Nisan’da devreye girecek. Ve piyasadan 19 milyar TL para çekilecek. Bu ortamda Merkez Bankası’nın piyasayı ne kadar fonlayacağı ve faiz oranının ne olacağı bankalar açısından çok önemli. Buna göre kredi faizleri belirlenecek.  Bu arada enflasyonist kaygılar nedeniyle Merkez Bankası, yılın ikinci yarısından itibaren politika faizlerini de artırmaya başlayacaktır. Özellikle seçimlerden sonra daha sıkı para politikası uygulanacağını düşünüyorum. Faizlerin bu seviyesi için “en düşük” diyebiliriz. 
 
Mehmet CEMALCILAR / Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü
“Bankaların maliyetleri yüzde 4 arttı”

Munzam karşılıklardaki son yükseliş nedeniyle bankaların fonlama maliyetlerinde yıllık bazda yaklaşık yüzde 4 artış yaşandı. Bankalar bu artışın bir kısmını kredi maliyetlerine yansıtmaya başladı. Kalan kısmın önümüzdeki günlerde büyük ölçüde hem tüketici hem de ticari kredilere yansıyacağını tahmin ediyoruz.
Tüketici kredilerinde faiz artışı mart sonunda başladı. Faiz oranlarının tüketici kredisi talebi üzerinde belirleyici bir etkisi olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu doğrultuda değişen faiz oranlarına paralel kredi talebinde de değişiklik beklendiğinin altını çizmek isteriz. Yine de kredi talepleri dönemsel ihtiyaçlar paralelinde farklı bir yönde gelişim gösterebilir. Değişen piyasa koşulları ve faiz oranları nedeniyle tüketici kredisi talebinde düşüş gözlenebileceğini düşünüyoruz.

Galip TÖZGE / Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Kredi faizleri nisanda artacak”

Bildiğiniz gibi TCMB, önceki hafta düzenlemiş olduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında piyasalar açısından sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir kararla Türk Lirası mevduatlarda zorunlu karşılıkları 2-5 puan arasında artırdı. Bu kararın gerek TL likiditesini azaltıcı gerekse bankacılık sektörünün kaynak maliyetlerini artırıcı etkisi nedeniyle beklenen sonucu, kredi faizlerinin artması olacaktır. Her bankanın mevduat bazının yapısına göre farklılıklar göstermekle birlikte, bu gelişme tüm sektörde kaynak maliyetlerini artıracak, bu paralelde kredi faizleri yukarı yönlü hareket edecektir.
TCMB tarafından alınan kararlar 1 Nisan itibariyle uygulamaya geçiyor. Bankalar da faizlerdeki artışlarını nisan ayı itibariyle kredilere de yansıtacaktır. Kredi faizlerinin artması, taksit tutarlarını, dolayısıyla tüketicilerin ödeme yükünü artıracaktır. Bu da tüketicilerin kredi kullanma iştahını mutlaka azaltacaktır. Kredi talebinde ve kredi kullandırımlarındaki yansımaları sektörün nisan faizlerinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte göreceğiz.

TAŞIT KREDİSİNDEKİ ARTIŞ

 

Faizdeki yarım puanlık artış kredi geri ödemesine ne kadar yansır?
Banka Adı Taşıt
  Faiz/Aylık ödeme 0.50 artarsa/Aylık ödeme
Halkbank  0.95/954 1.45/1.018
Yapı Kredi 1.29/1.004 1.80/1.065
ING Bank 1.26/1.000 1.80/1.065
TEB 1.20/991 1.70/1.052
İş Bankası 1.29/1.004 1.80/1.065
Akbank 0.88/947 1.40/1.011
Garanti Bankası 1.34/1.011 1.85/1.072
HSBC 1.00/964 1.50/1.025
Şekerbank 1.19/990 1.70/1.052

İHTİYAÇ KREDİSİNDEKİ ARTIŞ

Banka Adı İhtiyaç
  Faiz/Aylık ödeme 0.50 artarsa/Aylık ödeme
Halkbank  1.55/1.040 2.00/1.093
Yapı Kredi 1.59/1.046 2.00/1.093
ING Bank 1.39/1.018 1.90/1.080
TEB 1.28/1.002 1.80/1.065
İş Bankası 1.59/1.046 2.00/1.093
Akbank 1.59/1.037 2.00/1.093
Garanti Bankası 1.59/1.046 2.00/1.093
HSBC 1.49/1.032 1.95/1.086
Şekerbank 1.29/1.004 1.80/1.065

KONUT KREDİSİNDEKİ ARTIŞ

Banka Adı Konut
  Faiz/Aylık ödeme 0.50 artarsa/Aylık ödeme
Halkbank  0.92/2.176 1.40/2.474
Yapı Kredi 0.99/2.218 1.50/2.539
ING Bank 0.78/2.093 1.30/2.410
TEB 0.83/2.122 1.35/2.442
İş Bankası 0.77/2.087 1.25/2.378
Akbank 0.95/2.194 1.40/2.474
Garanti Bankası 0.99/2.218 1.50/2.539
HSBC 0.86/2.140 1.35/2.442
Şekerbank 1.02/2.236 1.50/2.539

Bankalar nisan ayı içinde kredi faizlerindeki artış oranı konusunda net bir açıklama yapmak istemiyor. Ancak kulislerde, bu  artışın yarım puan (0.50) civarında olacağı konuşuluyor. Biz de tüketiciler için bankaların kampanyalar dışındaki otomobil, ihtiyaç ve konut kredisi faiz oranlarını topladık. Ve olası yarım puanlık artış sonrasında faiz oranlarının ne düzeylere çıkacağını hesapladık.