Ekonomi


İdriz Çokal'ın haberi

Türk özel sektörünün önemli aktörlerinden Cankurtaran Holding ve 14 şirketi, Turan Hazinedaroğlu İnşaat ile Bayındır Holding, iflasın ertelenmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Üç grubun yönetimine de kayyum atandı...

Özel sektörden birbiri ardına iflas erteleme haberleri geliyor. Son olarak Cankurtaran Holding, Turan Hazinedaroğlu İnşaat ve Bayındır Holding iflasın ertelenmesi talebiyle mahkemeye başvurdu. Söz konusu şirketler için henüz iflas erteleme karar çıkmış değil. Ancak tedbir kararı alan mahkemeler kayyum atadı. Dava süreci ise devam ediyor.

Bilindiği gibi, tedbir kararı ve sonrasında alınacak iflasın ertelenmesi kararı şirketleri hukuki korumaya alıyor. Bu süreçte hiçbir şirket veya banka alacak takibi yapamıyor. Böylece mali krize giren şirket rahat bir nefes almış oluyor. İşler düzelir, iyileştirme projeleri başarıya ulaşırsa da kurtulmuş oluyor.
Turan Hazinedaroğlu İnşaat, Türkiye'nin en eski müteahhit firmalarından biri.

1971'de kurulan şirket; Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, Libya, Moldava, Romanya ve Ukrayna'da milyonlarca dolarlık projelere imza attı. Türkiye'de de başta TEM Otoyolu olmak üzere birçok altyapı projesinde Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın imzası var. Mavi Akım Samsun-Ankara hattında, Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Vezneciler tramvay hatlarında yine bu şirketin imzası bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın üst yapı projelerinde de görev aldı.

Bir dönem dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında gösterilen Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın kaptan köşkünde Turan Hazinedaroğlu oturuyor. Şirketin diğer yöneticileri ise İlhan Sefer Ergelen, Ülker Hazinedaroğlu, Osman Hazinedaroğlu ve Yücel Koçak.

Aslında Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın uzunca bir süredir iflas davalarıyla karşı karşıya olduğu biliniyordu. Şirket yöneticileri, bu alacak takiplerinden kurtulmak ve mali krizi aşacak zamanı kazanabilmek için iflasın ertelenmesi talebiyle İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de tedbir kararı vererek yönetime kayyum atadı.

CANKURTARAN'A CANKURTARAN OLABİLECEK Mİ?

Deutsche Bank AG'nin, Cankurtaran Holding'in 4 şirketi hakkında Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 17 milyon dolarlık alacağı nedeniyle iflas davası açtığını daha önce yazmıştık. Gelinen son noktada mali kriz aşılamamış olacak ki, Mehmet Emin Cankurtaran Şirketler Grubu'na ait 14 şirket, iflasın ertelenmesi talebiyle İstanbul Beyoğlu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Söz konusu şirketler şöyle sıralanıyor: Cankurtaran Holding, Cankurtaran Yapı ve Malzeme Sanayi, Sirena Turizm Yatırımları ve İşletmeleri, Aymod Ayakkabı Tekstil ve Malzeme Sanayi, İleri Endüstri Yatırım Sanayi, Esem Spor Giyim Sanayi, Esem Elektrik Sayaçları, Elektropak Elektrik Sanayi, Elektrotek Elektrik Sanayi, Güven Elektrik Sanayi, Elektroset Elektrik Cihazları, Ekosan Endüstri Ürünleri, İleri Elektrik İhracat, Monosan Monofaze Elektrik Motor Sanayi.

Bir dönem Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığı yapan Mehmet Emin Cankurtaran'a ait Cankurtaran Holding, Türkiye'nin en güçlü gruplarından biriydi. 1973'te kurulan holding, bir dönem 3 bin kişiyi istihdam ediyor, yılda 300 milyon doların üzerinde ciro elde ediyordu.

2001 krizinden sonra güç kaybeden Cankurtaran Holding'in çalışan sayısı 1.000'e, yıllık cirosu da 150 milyon dolarlara kadar geriledi. Grup şirketleri, elektrik sayaçları ve her türlü elektrik malzemeleri, elektronik ürün ve malzemeler, elektrikli ev aletleri, spor giyim alanlarında faaliyet gösteriyor. Rowenta, Molveno, Ave, Siemens, Arçelik, Arzum, Slazenger, Seb-Tefal, Snaidero gibi dünyaca ünlü markalar için üretim yapıyor. Esem markasıyla çeşitli elektrikli ev aletleri, elektrikli malzemeler, spor giyim ve ayakkabılar üretip pazarlıyor.

Cankurtaran, bir dönem Adidas'ın da Türkiye temsilcisi ve üreticisiydi. Grubun zora girmesi ise TMSF tarafından el konulan Pamukbank'a 17 milyon dolarlık kredi borcu ve Maliye'ye 15 milyon TL'lik vergi borcu ile borç faizlerinden kaynaklandı.

BAYINDIR HOLDİNG'İN SON UMUDU!

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dönemlerinde en parlak dönemlerini yaşayan Bayındır Holding'in sahibi Kamuran Çörtük de iflas erteletenler kervanına katıldı. Bayındır Holding, İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaat ederek iflasın ertelenmesi talebinde bulundu. Mahkeme süreci devam ediyor. TMSF ile protokolleri bulunan Bayındır Holding'in bu talebi için TMSF avukatlarının da konuyu yakından takip ettiğini duyuralım...

Kamuran Çörtük'e ait Bayındırbank ve bazı grup şirketleri 2001 krizinden sonra TMSF'ye geçmişti. Pakistan Otoyolu Projesi zarar görmesin diye Bayındır Holding operasyonun dışında tutulmuştu. Geçen sürede Bayındır Holding'in bu projeyi tamamlayamadığı için sıkıntıya girdiği, üzerine devlete olan borçlar da eklenince iflasın ertelenmesi talebiyle zaman kazanmaya çalıştığı konuşuluyor. 115 milyon TL sermayeye sahip olan Bayındır Holding, devlete olan 400 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırmıştı.

Para Dergisi