Ekonomi


Kommersant'ın haberine göre, 2025 yılının ilk yarısında Türkiye'nin enerji kömürü ithalatında Rusya'nın payı yaklaşık yüzde 90'a ulaştı. Mayıs ayında 2,5 milyon tonluk ithalatla hem bir önceki aya göre yüzde 46, hem de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artış kaydedildi. Türk üreticiler, fiyat avantajı sayesinde kömürle çalışan tesislerde petrol koku yerine Rus kömürünü tercih ediyor.

RUS KÖMÜRÜNÜN FİYAT AVANTAJI ÖNE ÇIKIYOR
 
S&P Global verilerine göre, Mayıs ayında Rus kömürünün ortalama ton fiyatı 83,10 dolar iken, benzer kalitedeki diğer kömürlerin fiyatı 89,70 dolardı. Güney Afrika kömürü ise 97 dolar seviyesindeydi. Uzmanlara göre bu fark, Türk sanayi için Rus kömürünü daha cazip hale getiriyor. Özellikle çimento üreticileri gibi enerji yoğun sektörler bu fırsatı kaçırmadı. Türkiye’nin elektrik üretimi de artış gösterdi: 2025'in ilk yarısında yüzde 5,2 büyüyen üretimin yüzde 2,2’si kömür kaynaklı oldu.

RUSYA’NIN İHRACATI HER ZAMAN KÂRLI DEĞİL
 
Ancak uzmanlar, bu ihracatın Rusya açısından her zaman kârlı olmadığına dikkat çekti. Bazı türlerde ihracat zararına devam etmekte. Örneğin, Baltık üzerinden yapılan düşük kalorili kömür sevkiyatlarında net kâr neredeyse hiç yok. Güçlü ruble de ihracatı daha az cazip hale getiriyor. Danil Udaçin gibi analistlere göre, ancak doların 90 rubleyi aşması veya dünya kömür fiyatlarının yüzde 15–20 artması durumunda ihracat yeniden kârlı hale gelebilir.

ASYA PAZARLARINDA SINIRLI TOPARLANMA BEKLENİYOR
 
Öte yandan, Rusya’nın diğer Asya pazarlarına yönelik kömür ihracatında sınırlı bir toparlanma bekleniyor. Avustralya ve Moğolistan’la artan rekabet, Çin'in kendi üretimini artırması ve süregelen lojistik zorluklar, bu pazarlardaki büyüme potansiyelini kısıtlayan etkenler arasında. Çin’e yapılan toplam Rus kömürü ihracatı Ocak-Mayıs 2025 döneminde yüzde 8 düştü. Uzmanlara göre, fiyat indirimleri Rus kömürünün bu pazarlarda tutunmasına yardımcı olabilir, ancak kayda değer bir sıçrama için koşullar henüz olgunlaşmış değil.

patronlardunyasi.com