Patronlar


Necla DALAN

Sovos, 70’in üzerinde ülkede her büyüklükteki işletme için vergi düzenlemelerine ve yasalara uyumla ilgili teknoloji çözümleri sunuyor. Dünya genelinde 100 binden fazla müşterisi olan şirket, Fortune 500 listesindeki şirketlerin yarısıyla çalışıyor. Türkiye’de de Yıldız Holding’den Apple’a, Anadolu Grubu’ndan Amazon’a birçok büyük müşterisi var. Bu arada e-ticaret sitesinde takı satan kişiler de şirketin müşterileri arasında…

TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA ÇÖZÜM ÜRETİYOR

10 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye şirketin ekosistemi içinde güçlü bir pazar. Türkiye beş yıldır üst üste konulan hedefleri aşıyor. Ve Sovos ekosisteminde dördüncü büyük ülke haline gelmiş durumda.

Türkiye’den iki şirket alan, iki de Ar-Ge merkesi bulunan şirket geçen yıl dünyayı EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Asya), Amerika ve Latin Amerika olarak üç bölgeye ayırdı. Sovos Türkiye Ülke Müdürü olan Elçim Sirek de EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı olarak atandı. Türkiye’nin vergi regülasyonlarında dünyada lider olması ve dijitalleşmede Amerika ile Avrupa’nın önünde yer alması bu kararların alınmasında etkili oldu.

ŞİLİ’DEN SONRA İLK ZİYARET TÜRKİYE’YE

Sovos’un EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Elçim Sirek ve Sovos’un Gelirden Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi (Chief Revenue Officer) Ann-Christel Graham ile buluştuk. Türkiye’yi ve dünya genelindeki çalışmalarına Türkiye’den aldıkları örnekleri konuştuk.

Graham, beş ay önce bu göreve başlamış. Şirketin temellerinin atıldığı Şili’den sonra ziyaret ettiği ikinci yer Türkiye olmuş. Graham, Türkiye’nin vergi regülasyonları ve dijitalleşme konusunda artık Avrupa ülkeleri için bir standart haline geldiğini vurguladı. Graham, şöyle devam etti:

“Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Sovos dünya çapında bir etki yaratıyor Türkiye operasyonları üzerinden. Avrupa gelirlerimizin önemli bölümü Türkiye’den geliyor. Türkiye’ye yatırım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. İki şirket satın aldık 2019’dan beri. İki tane Ar-Ge merkezimiz dünya için çözümler üretiyor. Türkiye dijitalleşme zorluğuna ilk göğüs geren ülkelerden ve bugün geldiğimiz noktada dünyada öncülük ediyor. Avrupa ülkeleri için de örnek teşkil ediyor. Avrupa’da digital çağda vergi diye bir inisiyatif başladı. Fransa, Belçika, Polonya gibi birçok ülke Türkiye’nin geçtiği yolları örnek alıyor. Biz ülkelere de danışmanlık veriyoruz. Üç yılda 25 ülke e-faturalamaya geçecek. Fransa, Belçika, Almanya, Danimarka ve Hırvatistan’da önümüzdeki 6 ayda e-zorunluluğu başlayacak. Bu ülkelerdeki süreçte biz varız ve Türkiye’yi örnek alacağız. Hedefimiz Türkiye’nin hep yaptığı öncülüğü devam ettirmek.”

TRUMP’IN KARARLARI NASIL ETKİLİYOR?

Konu vergi olunca Graham’a ABD Başkanı Trump’ın tartışılan kararlarını da sordum. Şu cevabı verdi:

“Trump veya başka figürler olsun yaptıkları değişiklikler öngörülemez. Geleceği göremeyiz. Bizim yapabileceğimiz tek şey bunlara hızlı şekilde tepki verecek durumda olmak, gerekli yatırımları yapıp doğru şekilde adapte olacak imkanları yaratmak. Bizim işimiz öngörülemeyen olana hazırlamak.”

“VERGİ MEVZUATI ÇOK HIZLI DEĞİŞİYOR, GERÇEK ZAMANLI DENETİM ÖNEMLİ”

Türk şirketlerinin mevzuatı takip etmek için yoğun yatırım yaptığını gördüklerini anlatan Graham, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketler geleceğe hazırlanmaya çalışıyor. Hükümetler yapay zekayı kullanarak vergi sistemlerini geliştirirken şirketler de buna hazırlanmak durumunda. Birkaç sene önceki gibi vergi uyum sistemi işlemiyor artık. Hız değişiyor, veri miktarı artıyor, hükümetler artık şirketlerin hesaplarını çok yakın takip ediyor. Bu kadar yoğun bir değişim varken bizim de sorumluluğumuz artıyor. Bizim de yapay zekayla ilgili önemli yatırımlarımız var. Ar-Ge çok önemli. Dünyadaki birçok ülkeye Türkiye’den çözüm gönderiyoruz.

Bu arada vergi mevzuatında çok hızlı değişiklikler oluyor. Artık gerçek zamanlı denetimler gerçekleştiriliyor. Türk Hükümeti de gerçek zamanlı şirketlerin muhasebe faaliyetlerini takip edip denetimler yapıyor. Şirketler de aynı şekilde hükümetin gördüğü gibi kendi faaliyetlerini görmek durumunda. Biz de şirketlerin hükümetin gördüğü gibi kendi vergi pozisyonlarını onlara ayna gibi yansıtıyoruz."

 

GİDER PUSULASI İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK

Elçim Sirek ise Türkiye’nin verginin dijital dönüşümünde büyük aşama kaydettiğini belirterek, gelecekte denetlemelerin de dijital olarak yapılacağına dikkat çekti. İş akışını kolaylaştırmak, yükümlülüklere uymak ve vergi cezalarından kaçınmak için verginin dijital dönüşümünün bir fırsat olduğunu hatırlatan Sirek, dünyada ayda 14 bin yeni regülasyon veya regülasyon değişikliği olduğuna dikkat çekti. Sirek, şunları söyledi:

“Firmaların bunu takip etme imkanı yok. Türkiye’de sadece geçen yıl ikinci yarıda 9 majör regülasyon veya değişiklik oldu. Bir de çok hızlı değişiklik istiyorlar. Örneğin geçen yıl vergi oranları değişiyor denildi, pazartesi canlıya aldılar. Bizim Türkiye’de 100 binden fazla tekil müşterimiz sorunsuz geçti. Doğru şirketle çalışmak çok önemli. Geçtiğimiz haftalarda gider pusulası regülasyonu çıktı. Ocak ayında devreye girecek. Bu regülasyonla elle fatura, para ödeme, mağazalar arası hareketler gibi kağıt üzerinde gerçekleştirilen tüm hareketler dijitalleşecek. Bu özellikle perakendecilerin beklendiği bir regülasyon. Çünkü hepsinin kanayan yarasıydı… Şimdi danışmanlarımızla bütün büyük perakendecileri bir araya getireceğiz. Uzmanlarımızla beyin fırtınası çalıştayı yapacağız. Sonuçları Gelir İdaresi Başkanlığı’na sunacağız. Çünkü çok kapsamlı bir regülasyon, çok işi şekillendirilmesi lazım. Yanlış adımlar kolaylaştıralım dediğimiz süreci çok daha zor hale getirebilir.”

patronlardunyasi.com