LUX


Türkiye'ye tedavi olmak için yurtdışından gelen hastaların sayısının artmasıyla sağlık turizmi de hızla gelişiyor. Yabancı hastalar Türkiye'de hem tedavi oluyor hem de tatilini yapıyor. Türk doktorlar yayılan ünleri sayesinde yakın ülkelerden de davet almaya başladı. Bazı doktorlar, haftanın belli günlerinde Arnavutluk'un başkenti Tiran'a gidip ameliyat yapıp dönüyor.   
 
Hastanın durumuna göre imkânlar yetersizse Türkiye'ye gönderiliyor. Tiran Ticaret Başmüşaviri Serpil Kaçaroğlu, hangi doktorların geleceğinin önceden televizyon ve gazete reklamlarıyla halka duyurulduğunu belirtiyor.

Kaçaroğlu'nun verdiği bilgiye göre yol, elektrik ve benzeri konularda altyapısı yeni gelişen Arnavutluk'ta sağlık konusunda ciddi eksiklikler yaşanıyor. Ülkedeki hastanelerin çok eski ve imkânların yetersiz olması sebebiyle imkânı olan Arnavutlar yurtdışına tedaviye gidiyor. Birkaç yıl önce başkent Tiran'da bir kamu hastanesinin bahçesinde Balkan adıyla açılan hastane ilk etapta Arnavutlardan ilgi görmüş.

Ancak hastane iyi işletilemediği için bir süre sonra el değiştirmiş. Hastaneyi devralanlar, imkânı olmadığı için yurtdışında tedavi olmaya gidemeyenleri de düşünerek sağlık alanında bölgede iyi bir ünü bulunan Türkiye'den doktor getirme yöntemine başvurmuş. Hastanenin anlaştığı Türk doktorlar, Tiran'a günübirlik gelip ameliyat yaptıktan sonra geri dönüyor. Türk doktorların ünü Arnavutluk'ta hızla yayılıyor. Öyle ki hangi doktorun önceden geleceği televizyon, gazete ve radyolardaki reklamlarla halka duyuruluyor. Rahatsızlığı olanlar da randevu alıp ameliyat oluyor.

Doktorlar hastalığın ilerleme durumuna göre sağlık araç ve gereçleri konusunda gerekli donanıma sahip Türkiye'deki hastanelere de tedavi için yönlendirme yapabiliyor. Türkiye'den Arnavutluk'a ameliyat için gelen doktorların Medipol, Acıbadem gibi bilinen hastanelerden olduğu dile getiriliyor. Bu sırada Tiran'daki potansiyeli gören Türk sağlık sektörü de bu bölgede hastane yatırımlarını gündemine aldı. Vatan Hastaneleri'nin kurucusu Universal Grup, Arnavutluk'un en gelişmiş hastanesini kuracak. Hastanenin 70 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Türk özel sektörü Arnavutluk'un en önemli yabancı yatırımcıları arasında yer alıyor. Serpil Kaçaroğlu, Türkiye'nin 800 milyon dolarla en büyük üçüncü yatırımcı ülke olduğu bilgisini veriyor. Türk işadamlarının Arnavutluk'taki önemli yatırımlarından birisi akaryakıt. Alpet firmasının ülke genelinde 100 istasyonu var. Petrol istasyonlarının birçoğunda Türk bayrakları dikkat çekiyor. Şu anda ayrıntıları tam olarak açıklanmayan bir diğer önemli yatırım ise limanlar konusunda.

Ankara merkezli Adatepe firmasının Vilara Limanı'nın geliştirilmesi ve işletmesi için 600 milyon dolara yakın yatırım yapacağı ifade ediliyor. İki ülke arasında turizm ise yeteri kadar gelişmemiş. Vize olmadığı için kesin sayısı bilinmemekle birlikte 60 bin kadar Arnavut her yaz tatilini Antalya'da geçiriyor. Türkiye'den ise gelen çok az. Hem Adriyatik'e olan kıyıları hem de İşkodra, Berat gibi tarihî şehirleri ile dikkat çeken Arnavutluk'un turistik potansiyeli Türkiye'de çok bilinmiyor.

Alba Telecom, Eagle Telecom ve bankacılık alanındaki yatırımları ile öne çıkan Çalık'tan sonra ülkedeki en eski Türk yatırımcılardan biri de Kürüm Madencilik. Kocaeli merkezli holding, Elbasan bölgesinde demir çelik madenlerini işletiyor. Aynı zamanda inşaatlarda kullanılmak üzere demir çelik de satıyor. Arnavutluk hükümeti altyapı çalışmaları için de 2007–2013 dönemini kapsayan bir plan hazırladı. Kanalizasyonlardan yollara kadar her alanda yenilenmeye ihtiyaç duyan ülke için Türkiye'den Dış Ticaret Müsteşarlığı bir heyet gönderdi. Ocak ayında gerçekleşen ziyarette teknik anlamda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

Ticaret Başmüşaviri Serpil Kaçaroğlu, ekonomik krizle birlikte alternatif pazar arayan Türk işadamlarının Arnavutluk'a ilgisinin arttığını belirtiyor. Kaçaroğlu, ülkedeki Türk okullarının iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişmesine katkı sağladığını da dile getirdi.
 
Abdulhamit Yıldız/Zaman