Kenan GÜRBÜZ
#video_8969324#
Muğla’nın Marmaris ve Bodrum İlçelerinde son yıllarda yaşanan orman yangınlarında doğal yaşam alanları yok olan Yaban domuzları sürüler halinde Marmaris kent merkezine ve sahillere inerek, çöplerde ve bahçelerde yiyecek arıyorlar.
Marmaris’te yaban domuzlarının sahillere ve kent merkezine kadar inmesi sonrasında, bölgede tatil yapan vatandaşlar tarafından sosyal medya da sahile ve kent merkezine sürüler halinde inen yaban domuzlarının görüntüleri paylaşıldı. Marmaris Belediyesi, şehirde artan domuz nüfusuna çözüm bulmak amacıyla acil olarak adım atarak, yaban domuzu sorunun çözümü için harekete geçti.
Muğla’nın Bodrum ve Marmaris ilçelerinde son yıllarda yaşanan orman yangınları sonrasında yaşam alanlarında yiyecek bulamayan yaban domuzları sürüler halinde kent merkezlerine ve sahillere kadar inerek, çöplerde karınlarını doyurmak için yiyecek arıyorlar. -Vatandaşların evlerine ve bahçelerine kadar giren domuz sürüleri zaman zaman vatandaşların evlerine de zarar veriyorlar. Evleri zarar gören vatandaşlar bir an önce tedbir alınmasını istiyorlar.
Bazı vatandaşlar ise aç kalan yaban domuzlarını yetkilerin tüm uyarılarına rağmen gıda atıkları ile beslemeye devam ediyorlar.
YABAN DOMUZU KRİZİNE ÇÖZÜM ARIYORLAR
Marmaris’teki orman yangınları sonrası azalan doğal yaşam alanları, domuzların şehir merkezine inmesine neden oldu. Bu durum, şehir sakinleri ve turistler için çeşitli sağlık ve güvenlik endişelerini beraberinde getirdi. Marmaris Belediyesi ise geçtiğimiz haftalarda bu soruna çözüm bulmak amacıyla veteriner hekimlerin de katılımıyla bir toplantı düzenledi.
Toplantıya katılan Veteriner Hekim Behçet Düzgün, kontrolsüz artan yaban domuzu nüfusunun insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Domuzlar yılda iki kez doğurur ve her doğumda altı yavru yapar. Bu da altı yıl içinde 67 bin domuz popülasyonuna yol açabilir. Domuzların bıraktığı atıklar evcil hayvanlar, çocuklar ve yetişkinler için hastalık riski taşıyor”
KUDUZ KARANTİNASI MARMARİS TURİZMİNE ZARAR VERİR
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ise muhabirimize doğal yaşam alanlarından Marmaris kent merkezine inen yaban domuzlarından insanlara kuduz bulaşması durumunda karantina uygulamasının Marmaris turizmine büyük zarar verebileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Marmaris’te yaşayan ve tatil yapan vatandaşlarımızın bu mücadeleye katkısı çok önemli. Domuzların şehirde besin bulamamalarını sağlayarak doğal yaşam alanlarına dönmelerinin sağlamalıyız. Domuzları beslemesinler. Belediye, bu sorunu çözmek için birkaç adım atacak. Çöplerin daha düzenli toplanması, kedi besleme noktalarının artırılması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi bu adımlar arasında yer alıyor. Bir virüsün kısa sürede dünya genelinde pandemiye neden olabileceğini unutmamalıyız”
Hayvanseverlerin fikirlerinin çözüme katkı sağlayacağına da işaret eden Marmaris Belediye Başkanı Ünlü, "Üniversiteler, Milli Parklar Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü gibi kurumlarla işbirliği yapacağız. Toplumun katkısı çok önemli, özellikle yaban hayvanlarını beslememek ve etrafa gelişi güzel kedi köpek maması bırakmamak çözümün önemli bir parçası" dedi.
BODRUM BELEDİYESİNDEN İLGİNÇ ÇÖZÜM
Bodrum Belediyesi ise aç kalan yaban domuzlarının mahalle aralarına inmemeleri için ilginç bir çözüm yolu bulmuş durumda. Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ortak çalışmayla, pazar yerlerinden toplanan gıda atıklarını yaban domuzlarının geçiş güzergahlarına bırakıyorlar, kanı doyan yaban domuzları kent merkezine inmeden ormanlık alana geri dönüyor. Ekipler böylelikle aç kalan domuzların mahalle aralarına inmemelerini önlüyorlar.
Yaban domuzlarının mahalle aralarına inmemeleri için Çırkan, Konacık ve Cumhuriyet Mahallelerinin kırsalına yerleştirilen yemliklerin dışında, yaban domuzlarının yoğun yaşadığı ve sıklıkla görüldüğü bazı bölgelere, haftanın belirli günlerinde gıda atıkları bırakılmaya devam ediliyor.
patronlardunyasi.com