Borsa


Borsa DEDEKTİFİ

Türkiye’de futbol kulüplerinin mali durumu ortada.
 
Uzun yıllar, yapılan ‘pahalı’ transferler ve ardından gelen başarısız sonuçlar kulüplerin gelirlerini artırmayınca bilançolar içler acısı hale geldi.
 
Hatırlarsınız, mali ‘fair play’ nedeniyle çıkmaza giren kulüpler Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile anlaşmaya gitmiş ve kredi almışlardı. İşte bu kredilerin yüksek faizleri kulüplerin en büyük gider kalemlerini oluşturuyor.
 
Gelirlerinin büyük bölümünü kredi geri ödemesinde kullanan kulüpler, yeni kaynak yaratmak için yatırımcıların kapısını çalmaya devam ediyor.
 
Hisseleri borsada işlem gören 4 büyük kulüp sürekli bedelli sermaye artırımı kararları alıyor. Borsadaki 4 büyük kulüp son 1 yılda yaptıkları bedelli sermaye artırımlarıyla yatırımcılardan 12 milyar TL topladı.
 
Geçen yılın sonunda sermayesini 152.5 oranında bedelli artırarak 250 milyon liraya çıkarıp 906.1 milyon lira gelir elde eden Fenerbahçe, geçen hafta yüzde 400 bedelli sermaye artırım kararı aldı.
 
2024 yılının ağustos ve ekim aylarında iki bedelli sermaye artırımı yapan Trabzonspor yine bedelli sermaye artırımına gidiyor. Ancak Trabzonspor’un son bedelli sermaye artırımı tam bir finansal mühendislik özelliğinde. Daha önce bu tür bir bedelli sermaye artırımı yapıldığını ben hatırlamıyorum.
 
Trabzonspor, geçmiş yıl zararını kapatabilmek için önce sermayesini yüzde 85.3 oranında azaltacak. Yani 7.5 milyar TL olan sermaye 1.1 milyar TL’ye indirilecek. Ardından yüzde 581.82 oranında bedelli sermaye artırımıyla sermaye yeniden 7.5 milyar TL’ye çıkartılacak. Böylece 6.4 milyar TL’lik kaynak girişi sağlanacak.
 
Kulüpten KAP’a gönderilen açıklamaya göre, bedelli sermaye artırımının ihraç maliyeti 25 milyon TL. Yani bedelli sermaye artırımıyla kulübün kasanına net 6 milyar 375 milyon TL girecek. Bu paranın yüzde 55’i yani 3 milyar 506 milyon TL’si Denizbank’a olan kredi borcu ödemesinde, yüzde 25’i vergi borçlarının ödenmesinde, yüzde 5’i futbolcu ücretleri, bonservis ödemeleri, teknik kadro ücretlerinin ödemesinde, yüzde 15’i de şirketin diğer borç ödemelerinde kullanılacak.
 
Bu arada yapılan açıklamada ilginç bir ayrıntı da var. Açıklamada, 20230 sezonunun sonuna kadar şirket gelirlerinin büyük bir kısmının temlikli olduğunu ifade ediliyor. Bu nedenle kalemlere ayrılan miktarların, nakit akışını UEFA kriterlerinin gerektirdiği şekilde düzenlemesi için kullanılacağı belirtiliyor.
 
Yapılan bedelli sermaye artırımları kulüplerin mali yapısını düzeltmeye yardımcı olsa da yatırımcılar peş peşe gelen bedelli kararlarıyla yorulmuş durumda. Öyleki Trabzonspor’un 10 milyar TL olan kayıtlı sermaye tavanının 37.5 milyar TL’ye yükseltmek için SPK’ya başvurması ‘gelecek yıllarda yeni bedelli sermaye artırımları gelebilir’ şeklinde yorumlanabilir.
 
Umarız kulüpler bedelli sermaye artırımları sonrasında mali yapılarını güçlendirir, gelirlerini artıracak sportif başarılar elde eder ve yatırımcıların kapısını son yıllardaki gibi sık sık çalmaz!

patronlardunyasi.com