Ekonomi


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Halis Toprak'ın, 60 milyon sterlinlik (167.4 milyon YTL) değeriyle bir dönem dünyanın en pahalı beşinci gayrimenkulü unvanına sahip Londra'daki malikânesinin satışı için devreye girdi.

TMSF, toplam 450 milyon dolarlık borcuna karşılık şu ana kadar yalnızca 27 milyon dolarlık tahsilat yapılabildiği Halis Toprak ile Aralık 2004'te geri ödeme protokolü imzalamıştı.

Oteli de satılıyor
Protokol gereği malikânenin satılarak parasının fona yatırılması gerekiyordu. TMSF yönetimi protokole rağmen Halis Toprak'ın borç ödeme konusundaki isteksizliği karşısında kolları sıvama kararı aldı.

Kısa süre önce Toprakbank'ın içini boşalttığı gerekçesiyle yargılandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından muhasebe usulsüzlükleri nedeniyle iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan Halis Toprak'ın Londra'daki malikânesinin yanı sıra bir fabrikasıyla oteli için de satış kararı alındığı öğrenildi.

Bugüne kadar toplam borcunun yüzde 5'i tahsil edilebilen Halis Toprak'ın Polyester İplik Fabrikası da kısa süre içinde satışa çıkarılacak. TMSF, Halis Toprak'ın Kars Sarıkamış'ta inşa ettirdiği beş yıldızlı oteli satma kararı aldı. Her iki şirket ile ilgili değer tespit çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu ve kısa sürede ilanlarının çıkacağı ifade edildi.

Londra'ya ipotek
TMSF ile Halis Toprak arasında imzalanan protokolün maddelerinden birisi de Londra'nın 'Zenginler Caddesi' olarak bilinen Bishops Avenue'de yer alan malikânenin satılarak gelirinin borca karşılık fona yatırılmasıydı.

Ancak aradan geçen zamana karşın Halis Toprak'ın malikânenin satışı için önemli bir adım atmadığı belirlendi. Bir fon yetkilisi, "Halis Toprak malikâne ve diğer şirketleri için yüksek fiyat belirleyerek satışları engellemeye çalışıyor.

Bunu dikkate alarak Londra'daki malikâne için bir kişiyi görevlendirdik. Ancak evin üzerinde Toprak'ın kredi aldığı bir İngiliz bankasının ipoteği var. Biz de ikinci dereceden ipotek için girişimlere başladık" dedi.

'İyi niyeti ihlal etti'
Milliyet'in bilgi aldığı TMSF yetkilisi, protokol gereğince Toprak Grubu'nun, ana faaliyet konusu olan toprak ürünleri ve temizlik ürünleri dışındaki tüm sektörlerden çıkması gerektiğini vurguladı. Yetkili şöyle konuştu:

"Değeri 35 milyon dolar olan ilaç fabrikası kısa süre önce Orta Asya ülkeleri ile ticaret yapan bir şirkete 10 yıllığı 70 milyon dolara gelecek biçimde kiralandı. Halis Toprak ise işletmeleri için ise bire iki, üç fiyat çekip tahsilatı engelleme girişimlerinde bulunuyor. Bu, aslında protokolde yer alan iyi niyet kurallarının da ihlali anlamına geliyor. Bu durumda protokol gereği fon olarak Halis Toprak'ın dışında şirketleri satma hakkımızı kulanıyoruz."

Milliyet