Patronlar


Vural, ihalede teklifler açılmadan bir gün önce lisans sözleşmesi değiştirilerek Telekom’a yeni görevlar adı altıda yeni hizmetler verebilmesinin yolunun açıldığını ileri sürdü.

Vural, Türk Telekom’un özelleştirilmesiyle ilgili olarak Telekomünikasyon Kurumu ve Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı ve Özelleştirme İdaresi Başkanı’nın Türk Telekom’a yeni görevin, köylere evrensel hizmet sunmak amacıyla verildiğini açıkladıklarını belirten Vural, "Bunun hukuki değeri yoktur. İhalede teklif açılmadan bir gün önce sözleşme değiştirilmiş ve Türk Telekom’a yeni görevler adı altında yeni hizmetler verilmesinin önü açılmıştır. Bu ihale şartlarına aykırıdır" dedi.

Telekom’un görev sözleşmesinin bu yıl başında imtiyaz sözleşmesine dönüştürüldüğünü belirten Vural, böyle bir imtiyaz sözleşmesine dayanılarak ihaleden bir gün önce Telekom’a yeni görev vermenin, ihalenin dayandığı şartları ve temel dökümanı değiştirdiğini ileri sürdü. İmtiyaz sözleşmesine dayanarak yeni görev verilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Vural, Telekom’un evrensel hizmet yükümlülüğünün 25 Haziran 2005’te yayımlanan Evrensel Hizmet Yasası ile ortadan kaldırıldığını bildirdi. Vural, "Kanunla kaldırılan bu yükümlülüğü Türk Telekom’a veren idareciler kanuna aykırı davranmışlardır" görünü savundu.

Telekomünikasyon Kurumu ve ÖİB’in Telekom’a verilen iznin UMTS lisansı olmadığına yönelik açıklamalarının da gerçeği tam olarak yansıtmadığını ifade eden Oktay Vural şunları söyledi: "Telekomünikasyon Kurumu 30 Haziran akşamı 1900’ün üzerindeki frekans kullanıma iznini Türk Telekom’a vermiştir. Bu frekanslar değerli ve kıt kaynaklardır. 1900’ün üzerindeki frekanslarla hizmet verebilmek için kullanılacak teknolojilerden biri CDMA’dır. Şimdi soruyoruz, 1900’ün üzerindeki bu frekans UMTS’ye tahsis edilmiş midir? Bunlar Türk Telekom’un elinde mevcut olmayan frekans tahsisi değil midir? Bu frekanstan hizmet vermek Türk Telekom’a yeni bir değer katmak değil midir?"