ABD merkezli teknoloji devleri Amazon, Microsoft ve Alphabet, veri merkezlerinin artan su ve enerji kullanımı nedeniyle yatırımcıların yoğun baskısıyla karşı karşıya kaldı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİNE YÖNELİK VERİ PAYLAŞIMI TALEBİ
Yıllık genel kurul toplantıları öncesinde harekete geçen yatırımcılar, şirketlerden hem çevresel etkiler hem de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma planlarına dair daha detaylı ve tesis bazlı veri paylaşımı talep ediyor.
KARBON BİTİRECEKTİ ANCAK YÜZDE 51 ARTTI
Boston merkezli ve yönetimi altında 4 milyar dolardan fazla varlık bulunan Trillium Asset Management şirketi, Alphabet ile Aralık ayında bir anlaşmaya vardı.
Şirket 2020 yılında emisyonlarını yarıya indirmeyi ve 2030 yılına kadar karbon içermeyen enerji kaynakları kullanmayı taahhüt etmişti. Ancak Trillium, emisyonların bunun yerine yüzde 51 arttığını belirterek yatırımcıları hedeflere nasıl ulaşmayı planladığı konusunda "karanlıkta" bıraktığını ifade etti.
Trillium'un geçen yıl sunduğu benzer bir karar tasarısı, bağımsız hissedarların neredeyse dörtte birinin desteğini kazanmıştı.
Bu arada, Green Century Capital Management hissedar temsilcisi Giovanna Eichner, Nvidia ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Kısa vadeli yapay zeka kazanımlarının uzun vadeli iklim ve finansal risk pahasına elde edilmemesini sağlamak amacıyla bir karar tasarısı sunmakla ilgili olarak görüşme yürütülüyor.
SU KULLANIMI SORGULANIYOR
Hissedarlar şirketlerin su kullanımına ilişkin daha fazla veri istiyor. Piyasa araştırma şirketi Mordor Intelligence'ın verilerine göre, Kuzey Amerika'daki veri merkezleri 2025 yılında yaklaşık 1 trilyon litre su kullandı, bu da kabaca New York şehrinin yıllık su ihtiyacına eşdeğer bir ordan.
Meta, Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketler veri merkezlerinde çok daha az su gerektiren kapalı devre soğutma sistemlerini kullanmaya başlamış olsa da bu kullanım miktarına ilişkin veriler farklılık gösteriyor.
Meta'nın 2025 çevre raporu, şirketin sahip olduğu alanlardaki su kullanımını gösterirken, kiraladığı veya yapım aşamasında olan alanlardaki su kullanımını göstermedi. Toplam kullanım, 2020'deki 3.726 megalitreden 2024'te 5.637 megalitreye yüzde 51 oranında artarak, 13 binden fazla evin bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak kadar suya ulaştı.
Google'ın 2025 çevre raporu, sahip olduğu ve kiraladığı tesislerle ilgili verileri gösterdi, ancak üçüncü taraflarca işletilen tesislerle ilgili verileri içermedi. Amazon ve Microsoft da toplam su kullanımını bildirdi, ancak 2025 sürdürülebilirlik raporlarında bu kullanımı tesis bazında ayrıntılı olarak belirtmediler.
Amazon'da altyapı kapasitesi teslimatından sorumlu direktör Josh Weissman, "Faaliyet gösterdiğimiz yerlerdeki su tüketimi verilerini giderek daha fazla açıklıyoruz.” dedi.
patronlardunyasi.com