Güney Kore’nin uzun süredir askıya alınan uçak gemisi programı yeniden gündeme geldi. Moon Jae-in yönetiminin son dönemlerinde başlatılan ve Yoon Suk-yeol hükümeti döneminde neredeyse tamamen rafa kaldırılan proje, şimdi yeniden gündemde ama bir farkla: Güney Kore artık uçak gemisi değil, Türkiye'nin yerli yapımı TCG Anadolu gibi bir drone gemisi üretmeye sıcak bakıyor.
Güney Kore merkezli SBS televizyonunun haberine göre, Kore Donanması (ROKN), projeyi yeniden canlandırmak amacıyla insansız hava araçlarına (İHA) odaklanan yeni bir gemi tasarımı üzerinde çalışıyor.
YA MEVCUT UÇAK GEMİSİ TASARIMINI REVİZE EDECEKLER YA DA ÇIKARMA GEMİLERİNDEN BİRİNİ DRONE GEMİSİNE DÖNÜŞTÜRECEKLER
Habere göre, Güney Kore Donanması, nisan ortasında Savunma Bakanlığı’na iki yeni öneri sundu. Her iki öneri de insansız hava araçlarını taşıyabilecek gemilerin geliştirilmesini içeriyor. İlk öneri, mevcut uçak gemisi tasarımı temel alınarak bir drone gemisi inşa edilmesini içerirken, ikinci öneri ise mevcut Dokdo sınıfı çıkarma gemisinin tasarımının modifiye edilerek drone taşıyıcıya dönüştürülmesini öngörüyor
TCG ANADOLU İLHAM VERMEYE DEVAM EDİYOR
Bu gelişme, Türkiye'nin TCG Anadolu ile hayata geçirdiği "drone gemisi" konseptinin başka ülkeler için de ilham verici olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İran, bu yılın başlarında IRIS Shahid Bagheri adlı drone gemisini tanıtarak küresel ilgi uyandırmıştı. Bu konudaki öncü ülkelerin arasında ise Türkiye yer alıyor. Hem drone teknolojilerinde son derece gelişmiş bir noktaya ulaşan Türkiye, hem de kendi ürettiği TCG Anadolu drone gemisi ile diğer ülkeleri etkiliyor. Çin, Portekiz ve Birleşik Krallık gibi ülkeler de benzer projeler üzerinde çalışıyor ya da değerlendirme aşamasında.
Dünyada SİHA (silahlı insansız hava aracı) gemisi konseptine göre inşa edilen ilk savaş gemisi olan TCG Anadolu, savaş zamanında çıkarma operasyonlarına, barış zamanında ise insani yardım ve afet müdahalesine uygun yapısıyla çok yönlü bir deniz platformu olarak hizmet veriyor.
patronlardunyasi.com