The Economist, Avrupa'nın en yaşanabilir şehirler listesini yayınladı.
Listede, savaştaki Ukrayna’nın başkenti Kiev en az yaşanabilir şehir seçilip son sırada yer aldı. Kiev’i İstanbul takip ederek sondan ikinci sırada yer aldı.
The Economist çatısı altındaki Economist Intelligence Unit’in hazırladığı yaşanabilir şehirler endeksinde, küresel olarak şehirlerin, yaşanabilirlik değerlendirmesini, kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş alanda puanlayarak oluşturulan listede İstanbul sondan bir önceki konumda yer aldı.
Avrupa’nın özellikle batısındaki şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında üst sıralarda yer alırken, Avrupa’nın doğusuna gittikçe şehirler sıralamada geriliyorlar.
Avrupa’nın en az yaşanılır şehri savaştaki Ukrayna’nın başkenti Kiev olarak belirlenirken, İstanbul, Kiev’in sadece bir basamak üstünde yer alarak Avrupa’nın en az yaşanabilir ikinci şehri oldu.
EN YAŞANABİLİR BEŞ ŞEHİR
Viyana (98,4 puan),
Kopenhag (98,0 puan),
Zürih (97,1 puan),
Cenevre (96,8 puan),
Helsinki (95,6 puan).
Bazı Avrupa şehirleri, iyileşme konusunda diğer şehirlerin gerisinde kaldığı için irtifa kaybetmiş: Edinburgh, 1 puanlık yaşam kalitesi kaybı yaşasa da diğer şehirlerin beklenenden fazla iyileşme kaydetmeleriyle 23 sıra birden gerilemiş durumda.
İSTANBUL NEREDEN NEREYE
İstanbul Osmanlı İmparatorluğu’nun öncesi dahil olmak üzere pek çok imparatorluğun gözde noktalarından biri olmuştu. Gerek tarihi, gerek kaynakları ve çok kültürlülüğü ise adeta devletler için hazine değerindeydi.
İstanbul, asıl göçü 1. Dünya Savaşı ve sonrasında aldı. Cumhuriyetin kurulmasının ardından İstanbul’a göç kısa bir süreliğine azalsa da 1950’li yıllardan itibaren sanayileşen Türkiye ve iş koşulları çerçevesinde İstanbul’a olan göç tekrardan büyük hız kazandı.
Anadolu’dan İstanbul’a iş bulma ümidiyle gelen kişiler, boş buldukları arsaya “gece kondu” dikerek yerleşmeye başladı. Önü alınamayan göç, kısa sürede İstanbul’un nüfusunu 5 milyona kadar çıkardı ve “taşı toprağı altın” İstanbul’un doğası yavaş yavaş bozulmaya başladı…
patronlardunyasi.com