Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep illerindeki tekstil firmalarının rekabet edebilirliklerini artırmaya katkı sunacak olan ''Türkiye'nin Tekstil Sektöründe KOBİ'ler İçin Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Ortak Programı'' Malatya'da açıldı.
İspanya hükümeti tarafından ''Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'' çerçevesinde finanse edilen ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) paydaşları olduğu programın Anemon Otel'deki açılış programında konuşan Malatya Valisi Ulvi Saran, programın Malatya'da hayata geçirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
Girişimcilerin sadece kendi bölgeleri ile bağlantılı olmasının yeterli olmadığına değinen Vali Saran, ''Girişimciler dünya pazarları ile bütünleşmek ve birlikte hareket etmek zorundadır. Bugün girişimcilerin bölgesel, ulusal değil küresel oyuncu olmaları gerçeğini kimse inkar edemiyor'' dedi.
Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep illerinin Türkiye'de tekstil sektörünün öncü illeri olduğunu belirten Saran, bu illerin İstanbul'daki tekstil sektörünün önemli unsurlarını oluşturduğunu dile getirdi.
İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de programın İspanya hükümetinin bin yıl kalkınma programı tarafından organize edildiğini, ulusal ortağının da İTKİB olduğunu kaydetti. Bu bölgedeki firmaları küresel platforma çıkarmayı hedeflediklerini belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu:
''Global pazarda Türk şirketlerinin görünürlüğünün sağlanması ile ulusal, uluslararası yeni müşterilere kapılar açılacaktır. Tedarikçi, üretici, alıcı arasında yeni iş geliştirme platformları oluşturulacaktır. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'te bu sektörde faaliyet gösteren KOBİ'ler aracılığı ile yerel iş dünyasında sorumlu rekabet ve uluslararası kurallara uygun iş ortamları yaratılacaktır. Bu bölgedeki firmalarımızın küresel platform oyuncuları arasına girmesini hedefliyoruz.''
Tanrıverdi, bugün hazır giyim ve konfeksiyonda 15 milyar dolar olan ihracatlarını 2023 yılında 52 milyara çıkarmayı planladıklarını belirtti.
Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Shahid Najam da programın yoksulluk ve kötü beslenme ile mücadele edeceğine değindi.
Najam, ''Eğitim seviyesinin yükseltilmesi, kadınların güçlendirilmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması programın diğer hedefleri arasında'' dedi.
Programda seçilen illerdeki tekstil sektörünün güçlendirilmesinin bölgesel eşitsizliğin azaltılmasına da katkı sunacağını belirten Shahid Najam, böylece Türkiye'nin kalkınmasının önündeki engellerden birinin ortadan kalkmış olacağını kaydetti.
Programın uygulanacağı şehirlerdeki yerel liderlerin de programa sahip çıkmasını isteyen Najam, bu programın da arasında bulunduğu bin yıl kalkınma programlarına 530 milyon avro kaynak ayırdıklarını anlattı.
İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Carlos Ruiz Gonzales ise İspanya'nın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda her zaman yanında olduklarını, bunun için elinden geleni yaptıklarını belirtti.