Gündem
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılık, aralarında eski bakan Erdoğan Bayraktar ve oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ile işadamı Ali Ağaoğlu’n da olduğu toplam 60 kişi hakkındaki TOKİ dosyasında takipsizlik kararı verdi. Bu arada HSYK ise, yolsuzluk operasyonlarını başlatan savcılar Zekeriya Öz, Muarrem Akkaş ve Celal Kara hakkında soruşturma yapılması için izin verdi
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun bir ayağı olan TOKİ soruşturması kapsamında eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve işadamı Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 60 şüpheliye takipsizlik kararı verildi. Savcı Ekrem Aydıner, takipsizlik kararında şüphelilere yöneltilen “rüşvet vermek/almak ve resmî evrakta sahtecilik” suçlamalarına ilişkin “yeterli delil olmadığını” belirtti.
Savcı Aydıner, Abdullah Oğuz Bayraktar’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu olmasına rağmen iş sahipleri ile yakın ilişkiler içinde olmasının eleştirilebileceğini belirterek, “Ancak bu durum başlı başına suç teşkil eden bir nitelik arz etmemektedir” ifadelerini kullandı. Aydıner, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevli Osman İyiamaya hakkında ise bakanlığın soruşturmaya izin vermediğini de açıkladı.
Maslak 1453 projesinin imara aykırı olarak rüşvet karşılığında yapıldığı iddialarına da değinen savcı Aydıner, şu ifadeleri kullandı: “Bu projede imar planlarına aykırı olarak yapılan işlemlerin nelerden ibaret olduğunun açıklanmadığı, kimin ne şekilde projenin imara aykırı yapılmasını sağladığının delilleri ile belirtilmediği Abdullan Oğuz Bayraktar’ın Ali Ağaoğlu ve bakanlık bürokratları olan şüpheliler ile senli-benli konuşmasının doğal olmadığından yola çıkılarak aralarında bir menfaat ilişkisinin olduğunu izaha çalışıldığı, telefon dinlemelerinde de yasa dışı işlem yapıldığı ve göz yumulduğu sonucunu çıkaracak konuşmalara rastlanmadığı tespit edildi.”
“DELİL YOK”
Şüpheli Mehmet Ali Aydınlar’ın Acıbadem Sağlık Grubu’nun bulunduğu binaya ek yapmak istediği ve inşaat izni alamaması üzerine Hüseyin Avni Sipahi ile irtibata geçerek rüşvet ile izin aldığı iddia edildi. Savcı Aydıner, bu iddianın da somut delillere dayanmadığını belirterek, inşaat izninin de alınmadığını, rüşvet alındığına dair bir delil elde edilemediğini belirtti. 17 Aralık’ta Fatih Belediyesi, TOKİ ve İranlı işadamı Reza Zarrab merkezli üç farklı operasyon aynı anda gerçekleş-tirilmişti.
“İmar planları talimatını Erdoğan verdi”
Adı yolsuzluğa karışmasının ardından görevinden istifa eden eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, soruşturma dosyasına konu olan imar planlarının Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını açıklamıştı. Bayraktar, istifasını açıkladığı sırada şu ifadeleri kullanmıştı: “Bana ‘istifa edin’ baskısı yapılmasını kabul etmiyorum. Çünkü soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan’ın talimatıyla yapıldı.”
Savcılar hakkında inceleme başlatıldı
HSYK, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının başındaki dört yargı mensubuna soruşturma açılmasına izin verdi. HSYK 3. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve hâkim Süleyman Karaçöl hakkındaki ihbar ve şikayetler nedeniyle inceleme yapılmasına karar vermiş ve inceleme kararı izin için Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın inceleme iznine onay vermesinin ardından kurul müfettişlerinin başlattığı çalışma tamamlandı.
KARAR OY ÇOKLUĞUYLA
Dairenin yedi üyesinden üçü “soruşturma izni verilmemesi” konusunda görüş bildirirken, dört üyenin “soruşturma izni verilmeli” şeklindeki kanaatleriyle oy çokluğu ile soruşturma başlatıldı. Soruşturma kararı onay için Adalet Bakanı Bozdağ’a gönderilecek. Bozdağ’ın onay vermesi durumunda soruşturma işlemleri HSYK 2. Dairesi’nce yürütülecek.
SAVUNMA YAPACAKLAR
Akkaş, Kara, Öz ve Karaçöl hakkında soruşturma açılmaması yönünde oy kullanan üyeler Ahmet Kaya, Bülent Çiçekli ve Resul Yıldırım olurken, soruşturma açılması yönünde görüş bildirenler arasında 17 Aralık sonrası Adli Kolluk Yönetmeliği değişikliğine imza atan ve sürece dair uzun bir açıklama yayınlayan HSYK 3. Dairesi Başkanı Ahmet Hamsici, üyeler Ömer Köroğlu, Ahmet Karayiğit ve Zeynep Kavlak oldu. 17 Aralık sonrasında Bolu’ya düz savcı olarak atanan Zekeriya Öz, Afyon’a atanan Celal Kara ve Tekirdağ atanan Muammer Akkaş ile yetkileri alınan hâkim Karaçöl hakkındaki soruşturmaya Bakan tarafından onay verilmesinin ardından dört isim savunmalarını yapacak.
O müfettişe de soruşturma var
Öte yandan, savcılarla ilgili incelemeyi yapan HSYK Müfettişi Vedat Ali Tektaş’ın hazırladığı raporda, savcı Öz’ün malvarlığını araştırdığı öğrenildi. Kurul’un Öz hakkında verdiği inceleme izninde malvarlığının araştırılması, hesaplarının incelenmesi gibi hususların yer almadığı belirtilerek, Tektaş’ın yetkilerini aştığı gerekçesiyle hakkında inceleme başlatıldı. Tektaş daha önce Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “evrakta sahtecilik” yapmak suçlamaları ile rapor hazırlamış, savcılar Yargıtay’da yargılandıkları davadan beraat etmişlerdi.
Aysun Yazıcı/Taraf