Dünya


Gökmen Mert KURAL

Anlaşma kapsamında DP World, limanın altyapısını geliştirmek ve onu Güney Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı birbirine bağlayan kritik bir bölgesel ticaret merkezi haline getirmek için imtiyaz süresince 800 milyon dolar yatırım yapacak.

Anlaşma, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmed Eş-Şara'nın huzurunda, DP World Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO'su Sultan Ahmed bin Süleyman ve Kara ve Deniz Limanları Genel Otoritesi Başkanı Kuteybe Ahmed Bedevi tarafından Şam'da imzalandı.

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılandırılan ve DP World'ün tamamen yönetimine girecek olan proje, limanın konteyner ve genel kargo terminallerinde verimliliği artıracak yeni altyapı, gelişmiş kargo elleçleme ekipmanları ve dijital sistemler içerecek.  

DP World Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO'su Sultan Ahmed bin Sulayem, "Bu anlaşma, küresel ticareti mümkün kılma ve dayanıklı tedarik zincirleri oluşturma konusundaki uzun vadeli taahhüdümüzü yansıtıyor. Tartus'un hayati bir ticaret kapısı olarak hizmet etme konusunda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu görüyor ve bu yatırımla bölgesel bağlantıyı ve ekonomik fırsatları güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz. Ticaretin, Suriye ve bölge için uzun vadeli istikrar ve refahı sağlama gücüne inanıyoruz” dedi.

Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Başkanı Kuteybe Ahmed Bedevi ise “Anlaşma, Tartus'u Suriye'yi bölgesel ve uluslararası pazarlara bağlayan stratejik bir geçit haline getirme konusundaki ortak vizyonumuzu yansıtıyor ve önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir büyümenin yolunu açacak” diye konuştu

Suriye'nin Akdeniz kıyısında yer alan Tartus, ülkenin ikinci büyük limanı. Avrupa, Levant ve Kuzey Afrika ticaret rotalarına açılan önemli bir deniz olan limanın stratejik konumu, bölgesel bağlantıyı güçlendirerek Boğaz ve Süveyş üzerinden mevcut rotaları tanımlıyor.

Türkiye’de de limanları bulunan Dubai Emirlik ailesi Al Maktoum tarafından yönetilen DP World, 75'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor, küresel konteyner trafiğinin yüzde 9,2'sini yönetiyor.

BABA ESAD’IN İLK İCRAATİ OLMUŞTU

Tartus Limanı’nın en önemli özelliği ise Esad Ailesi’nin 1970 yılındaki darbe sürecindeki ilk küresel adımına ev sahipliği yapması. Devrik lider Beşşar Esad’ın babası Hafız Esad, Kasım 1970’te yaptığı darbenin hemen ardından halk oylamasına gitmiş ve devlet başkanı olmuştu. Koltuğa oturan Hafız Esad, siyasi destek almak için de rotasını acilen Sovyetler Birliği’ne çevirmiş, o dönem SSCB lideri olan Leonid Brejnev ile görüşmüştü. Tarihi görüşmenin ardından Tartus, Rus savaş gemilerinin Akdeniz’deki tek üssü olmaya başladı. Tartus’un Birleşik Arap Emirliği’ne ait devlet şirketine verilmesinin bir diğer anlamı ise devrik Beşar Esad’ın son ana kadar BAE tarafından desteklenmesi. Bir anlamda Tartus’un BAE’li şirkete verilmesi, Suriye’deki Rus tarihinin de sonu olmuş oldu.

patronlardunyasi.com