Finans


Sermaye Piyasası Kurulu'nun fon piyasasına yönelik aldığı kapsamlı kararın ardından Bulls Portföy Yönetimi'nden açıklama geldi.

SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli bülteniyle Tera, Pusula, Hedef, Atlas, A1, Pardus ve Bulls Portföy tarafından kurulan ve TEFAS'ta işlem gören yatırım fonlarının alım ve satım işlemleri durduruldu.

Kurul ayrıca kararında isimlerini açıkladığı fonların, belirlenecek yöntemle tasfiye edilmesine karar verdi.

Kararın ardından kamuoyu açıklaması yayımlayan Bulls Portföy ise son dönemde fon piyasasında gündeme gelen likidite ve riskli işlem tartışmalarından kendisini ayırdı.

Şirket, kurucusu ve yöneticisi olduğu fonlarda şu anda likidite sorunu bulunmadığını açıkladı.

RİSKLİ İŞLEMLERİMİZ YOK

Bulls Portföy açıklamasında, son dönemde medyaya yansıyan riskli işlemlerle aynı nitelikte herhangi bir işlem gerçekleştirmediğini belirtti.

Şirket özellikle pay repo işlemlerine dikkat çekerek, bugüne kadar kurucusu veya yöneticisi olduğu hiçbir fonda pay repo işlemi yapılmadığını bildirdi.

Bulls, bu tercihin gerekçesini fonlarda etkin risk yönetimini ve inançlı mülkiyet esaslarını korumak olarak açıkladı.

Şirket ayrıca SPK'nın 28 Ağustos'ta Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'de yaptığı değişikliklerin ardından tüm serbest fonlarını yeniden incelediğini bildirdi.

Bulls'a göre IIE ve BOS kodlu iki serbest fon, düzenlemede tanınan geçiş süresi beklenmeden yeni hükümlere uygun hale getirildi. Şirket bu işlemlere ilişkin olarak 1 Eylül ve 4 Eylül tarihlerinde KAP açıklamaları yaptı.

SATIŞ İZNİ VERİLİRSE TALEPLERİ KARŞILAYABİLİRİZ

SPK kararıyla Bulls'un TEFAS'a açık fonlarında yalnızca yeni alımlar değil, yatırımcıların satış işlemleri de durduruldu.

Bulls Portföy, satış işlemlerinin yeniden açılması için gerekli izinlerin verilmesi halinde yatırımcıların fon satış taleplerinin karşılanabileceğini açıkladı.

Şirket böylece SPK'nın işlem durdurma kararının kendi fonlarında ödeme yapabilecek likiditenin bulunmamasından kaynaklandığı yönündeki olası değerlendirmelere karşı çıktı.

28 FONDA 14,6 MİLYAR LİRA

Bulls Portföy açıklamasında yönettiği fonların büyüklüklerini de kamuoyuyla paylaştı.

Şirketin 16 Eylül 2026 gün sonu itibarıyla TEFAS'ta işlem gören 13 fonunun toplam büyüklüğünün yaklaşık 4,8 milyar TL olduğu belirtildi. Bu fonların tek tek büyüklükleri 160 bin 302 TL ile 2 milyar 420 milyon 897 bin 248 TL arasında değişiyor.

TEFAS'ta işlem görmeyen 15 fonun toplam büyüklüğü ise yaklaşık 9,8 milyar TL olarak açıklandı. Bu gruptaki en büyük fonun büyüklüğü yaklaşık 3 milyar 392 milyon TL.

Böylece Bulls Portföy'ün yönettiği menkul kıymet yatırım fonlarının sayısı 28'e, toplam fon büyüklüğü ise yaklaşık 14,6 milyar TL'ye ulaşıyor.

TEMERRÜT RİSKİ YOK

Bulls Portföy açıklamasının en dikkat çekici bölümü ise son günlerde fon piyasasının gündemine oturan temerrüt ve likidite tartışmalarına ilişkin oldu.

Şirket; fonlarında likidite sorunu olmadığını, riskli varlık ve işlemlerin bulunmadığını ve grubun sermaye gücü ile piyasa tecrübesinin de dikkate alınması gerektiğini belirterek, yönettiği fonlarda herhangi bir temerrüt veya sistemik risk bulunmadığını savundu.

Bulls Portföy böylece SPK'nın fonlarına yönelik işlem durdurma ve bazı fonlarına ilişkin tasfiye kararının ardından, piyasadaki diğer likidite sorunlarından kendisini ayıran ilk kapsamlı savunmasını kamuoyuyla paylaşmış oldu.

patronlardunyasi.com