Ekonomi


 

PD HABER MERKEZİ

Sermaye Piyasası Kurulu’nun gece yayımladığı 16 Eylül 2026 tarihli 2026/59 sayılı haftalık bülten, Pusula–Katılımevim dosyasında yeni bir aşamaya işaret etti.

Kurul, Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ (KTLEV) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle aralarında Muhammed Yarız ve Ahmet Özcan’ın da bulunduğu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Kararın dayanağı, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesi. Bu madde “işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı” suçunu düzenliyor.

SPK ayrıca Pusula Portföy Yönetimi AŞ hakkında da “kendi nam ve hesabına KTLEV pay piyasasında gerçekleştirilecek işlemlerle sınırlı olmak üzere” iki yıl süreyle borsalarda ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yapma yasağı uygulanmasına karar verdi.

Karar, Pusula Portföy’ün bütün faaliyetlerinin iki yıl durdurulduğu anlamına gelmiyor. Yasak, SPK kararındaki ifadeyle şirketin kendi nam ve hesabına yapacağı KTLEV işlemleriyle sınırlı.

KAP KAYITLARI NE SÖYLÜYOR?

Patronlar Dünyası’nın KAP kayıtlarında yaptığı tarama, Pusula Portföy’ün yönettiği fonların Katılımevim hissesindeki ağırlığının özellikle 2025’in ikinci yarısından itibaren hızla yükseldiğini gösteriyor.

30 Haziran 2025’te Pusula’nın kurucusu olduğu fonların KTLEV’deki payı yüzde 4,50 seviyesindeydi. O gün 50 milyon nominal alışa karşılık 125 milyon nominal satış gerçekleştirildi.

18 Ağustos’ta Pusula fonları 192,16 milyon nominal KTLEV alırken yaklaşık 2,21 milyon nominal satış yaptı; fonların toplam payı yüzde 9,58’e ulaştı.

Bir gün sonra, 19 Ağustos’ta açıklanan işlemler sonrasında oran yüzde 12,58’e; 20 Ağustos’taki işlemler sonrasında ise yüzde 15,78’e yükseldi

12 Eylül 2025 tarihinde 26,005 milyon nominal alış ve 7 milyon nominal satışın ardından Pusula fonlarının KTLEV’deki toplam payı yüzde 20,45’e çıktı.

1 Aralık 2025’te yapılan 19,3 milyon nominal alışın ardından oran yüzde 25,5947’ye ulaştı.

KAP kayıtlarında görülebilen daha sonraki bir açıklama ise 5 Şubat 2026 tarihli.

Pusula’nın yönettiği fonlar bu kez 34,76–35,96 TL fiyat aralığından 3 milyon 113 bin 215 nominal KTLEV payı aldı. İşlem sonrasında fonların Katılımevim sermayesindeki toplam payı yüzde 32,8605’ten yüzde 33,0109’a yükseldi. Bu bildirimde ilgili fonlar PHE ve PKZ olarak gösterildi.

Başka bir ifadeyle, KAP kayıtlarında Pusula’nın yönettiği fonların KTLEV’deki toplam payının 2025 yazındaki yüzde 4,50 seviyesinden 2026 Şubatında yüzde 33’ün üzerine çıktığı görülüyor.

İKİ DOSYAYI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR

KAP kayıtlarında görülen işlemler, Pusula Portföy’ün yönettiği yatırım fonlarının portföylerinde gerçekleştirilen işlemler.

SPK’nın Pusula Portföy’e getirdiği iki yıllık yasak ise bülten metninde şirketin “kendi nam ve hesabına” yapacağı KTLEV işlemleriyle sınırlı olarak tanımlanıyor.

Dolayısıyla yalnızca kamuya açık belgelerden hareketle, yukarıdaki KAP işlemlerinin SPK’nın suç duyurusuna konu işlemler olduğunu söylemek mümkün değil.

SPK’nın 2026/59 sayılı bülteni; incelemeye konu işlemlerin hangi tarihler arasında gerçekleştiğini, hangi hesaplardan yapıldığını, işlem hacmini ve varsa elde edildiği ileri sürülen menfaat tutarını açıklamıyor.

patronlardunyasi.com