Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasayı iptal etti.
142 İMZAYLA GİTMİŞTİ
Yasanın Fransız Senatosu'ndaki kabulü ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmişti.
Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.
Sarkozy, yeni Ermeni tasarısının hazırlanması için talimat verdi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasayı iptal etmesine rağmen hükümete yeni bir yasa hazırlanması talimatı verdiği bildirildi.
Fransız televizyonu, Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi kararını da dikkate alarak yeni bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda talimat verdiğini duyurdu.
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 6 Mart'ta tatile girecek, Bu tarihe kadar yeni hazarlanacak tasarının hem meclis hem de senatoda kabul edilip, onaylanması zor görünüyor.
Sarkozy, Ermeni toplumu temsilcileriyle görüşecek
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Konseyi'ni hayal kırıklığı ve üzüntüyle karşıladığını açıkladı.
Ermeni yasasının Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesiyle ilgili cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sarkozy'nin Fransa'daki Ermeni toplumu temsilcileriyle kısa süre sonra bir araya geleceği belirtildi.
Sarkozy, hükümetten de Anayasa Konseyi kararını göz önünde bulundurarak yeni bir tasarı hazırlamalarını istedi.
Valerie Boyer: Elimden geleni yapmaya devam edeceğim
Fransa'da Ermeni soykırımı iddiaların reddini suç sayan tasarının sahibi UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer, bu konuda elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.
Anayasa Konseyi'nin, yasayı, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmesini değerlendiren Boyer, "Çok üzgünüm, Fransa bir gün umarım tüm soykırımları demokratik olarak tanır. Bu konuda elimden geleni yapmaya devam edeceğim." ifadelerini kullandı.
Bu arada Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Konseyi'nin iptal etmesinin ardından yeni bir Ermeni tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.
Canikli: Fransa, yanlıştan döndü
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı iptal etme kararıyla ilgili olarak, "Yanlıştan dönülmüştür. Temennimiz bundan sonra Sayın Sarkozy'nin hatada ısrar etmemesidir ve bu sağduyu sesine kulak vermesidir" dedi.
Canikli, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı iptal etme kararını değerlendirdi. Canikli, "Bu, sağduyunun Fransa'da henüz ortadan kalkmadığını ve sağduyunun aktif olduğunu gösteriyor. Elbette olumlu karşılıyoruz. Çünkü soykırımın inkarını suç sayan bir yasanın uygulamaya girmesi ne Fransa'ya ne de Fransızlara herhangi bir olumlu katkı sağlamaz. Sadece zarar verir. Bu çok net olarak defalarca ifade edildi. Türk milletinin
bu konudaki hassasiyeti ortadadır, düşünceleri ortadadır. Söylediğimiz çok nettir. Bu tarihçilerin halletmesi gereken bir meseledir. Hele insanların kanaatlerini, düşüncelerini yasalarla ifade etmelerinin önüne geçmek hiçbir şekilde savunulması mümkün olmayan bir yaklaşımdır. Bunu, Fransa başta olmak üzere Batı'nın sahip çıktığı evrensel değerlerle bağdaştırmak da mümkün değildir. Yanlıştan dönülmüştür. Temennimiz bundan sonra Sayın Sarkozy'nin hatada ısrar etmemesidir ve bu sağduyu sesine kulak vermesidir" dedi.
Canikli, önümüzdeki günlerde bu konuda Fransa yönetiminin de doğru bir tavır içine girmesi ve olması gereken, yapılması gereken bu şekilde devam etmesini temenni ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Türk milleti böyle bir kararı hiçbir şekilde kabullenmez ve kendisine yöneltilen böyle bir iftira, böyle bir baskı nedeniyle de en gereken, yapılması mümkün, uygulanabilir en sert tepkiyi gösterir. Dolayısıyla bizim tavsiyemiz Sarkozy yönetimine kendi topraklarından çıkan bu sağduyulu sese kulak vermesi ve hatanın tekrarında ısrar etmemesidir. Temenni ediyoruz önümüzdeki günlerde Fransa yönetimine böyle bir olumlu yaklaşım hakim olur."