Doğa


24,5 KİLOGRAMLIK GÖK TAŞI, 2023'TE ÇÖLDE BULUNDU

Nijer hükümetinin uluslararası kaçakçılık soruşturması başlattığı 24,5 kilogram ağırlığında, 38 santimetre uzunluğundaki gök taşı, 2023'te başkent Niamey'e 900 kilometre mesafedeki Agadez'de çölde kimliği açıklanmayan bir gök taşı avcısı tarafından keşfedildi.

ÇİN'DE YAPILAN İNCELEMEDE, MARS KÖKENLİ OLDUĞU DOĞRULANDI

'NWA 16788' ismi verilen gök taşından ufak bir parça önce Çin'in Şanghay Astronomi Enstitüsü'nde incelendi ve Mars kökenli olduğu doğrulandıktan sonra 2024'te Roma'daki İtalyan Uzay Ajansı ve Toskana'daki bir özel galeride sergilendi.

16 TEMMUZ'DA 5,3 MİLYON DOLARA SATILDI

Mars'tan dünyaya düşen en büyük parça olan gök taşı, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi'nde 16 Temmuz Çarşamba günü açık arttırmada 5,3 milyon dolara satıldı. 

NEW YORK'TAKİ SATIŞ NİJER'DE TARTIŞMA ÇIKARDI

Bu açık artırma taşın bulunduğu Nijer'de tartışmaları da beraberinde getirdi. 

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI, TAŞIN ÇALINDIĞINI İLERİ SÜRDÜ

Nijerli sosyal medya kullanıcıları, gök taşının kendi ülkelerine düşmesine rağmen satışın Nijer'den habersiz yapılmasına tepki gösterdi.

Kullanıcılar, satıştan Nijer'e de pay verilmesi gerektiğini belirterek, gök taşının çalındığını iddia etti.

ULUSLARARASI KAÇAKÇILIĞIN TÜM UNSURLARINI İÇERİYOR

Sosyal medyadaki bu tartışmaların ardından Nijer hükümeti harekete geçti. Hükümetten yapılan açıklamada, Agadez bölgesinde keşfedilen gök taşının ABD'de satılması üzerine Madencilik Bakanlığının talebiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, olayın uluslararası kaçakçılığın tüm unsurlarını içerdiği kaydedildi.

AGADEZ, GÖK TAŞI AVCILARI İÇİN CAZİBE MERKEZİ

Mars yüzeyinden koparak yaklaşık 225 milyon kilometre yol katedip Dünya'ya ulaşan gök taşının Mars yüzeyine çarpan dev bir asteroit nedeniyle fırladığı tahmin ediliyor.

"Olivine-Gabbroic Shergottite" türündeki gök taşı, bugüne kadar Dünya’da keşfedilen Mars kökenli 400 gök taşının en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Nijer'in kuzeyinde yer alan 667 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Agadez'in neredeyse yüzde 90'ını Sahra Çölü oluşturuyor.

Geri kalan yüzde 10'luk kısmın ise Air Dağları ismiyle bilinen üçgen şeklindeki masiflerle kaplı olması gök taşı avcılarının dikkatini çekiyor.

Agadez'in, çöl iklimi, çıplak gözle rahatça görülecek açık alanlar ve çok düşük yağış oranıyla gök taşı avcıları için son yıllarda cazibe noktası haline geldiği biliniyor.

patronlardunyasi.com