'Sosyal medya uzmanı' meslekler sözlüğüne girmekle kalmadı, artık 100'den fazla ajansın hizmet verdiği 2000 kişiye istihdam sağlayan yeni bir işkolu haline geldi. Kariyer siteleri sosyal medya uzmanı ilanları ile doldu.
Gittigidiyor.com şirketi 2007 yılında ‘sevgilisi tarafından aldatılan kızın intikamı’ başlıklı bir “viral reklam” yayınladı. Türkiye’de basının da gerçek sanarak haber bültenlerine konu ettiği gizli reklam aracılığıyla sitenin kayıtlı kullanıcı sayısı patladı. Videoyu 1 ayda 4 milyon 750 bin kişi izledi. 24 saatte açılan hayran sayfasına 68 bin arkadaşlık isteği geldi. 1 ayda video sitelerinde 870 bin izlendi. 6 bin blog yazısına konu oldu. 47 cevap videosu çekildi. Sitede satış yapılan “intikam” profili 134 bin kez ziyaret edildi. Tüm bu organizyonu sağlayan şirketin “sosyal medya uzmanları” departmanıydı.
Buna benzer sosyal medya başarılarının artması ile harekete geçen şirketler sosyal medya uzmanı avına çıktı. Dünya genelinde 20 bin civarında istihdama ulaşan sosyal medya uzmanlığı Türkiye’de de giderek büyüyen bir meslek haline geldi. Marka yönetiminin parçası olarak şirketler sosyal medya uzmanlarını personelleri arasına katmak için resmen yarışta. 100’den fazla ajansın hismet verdiği bu “yeni meslek”e sahip 2 bin kişi mevcut.
Sosyal medya uzmanlığı Türkiye İş Kurumu’nun Türk Meslekler Sözlüğü’nde yer almasıyla itibarını artırdı. Popülerliği giderek artan meslek Türkiye’de ajans ve kurumlar başta olmak üzere, bağımsızlarla beraber 2000 kişiye istihdam sağlıyor. Yenibiris.com ve Kariyer.net’in verilerine göre, dijital ürün geliştiricileri, sanat direktörleri dahil, aktif olarak yaklaşık 50 şirket 200 sosyal medya çalışanı arıyor. Teknolojinin gündelik hayata kattığı yeni meslek sosyal medya uzmanlığı, esnek çalışma modelinin de teknolojiyle iç içe geçmiş hali. Bir sosyal medya uzmanı yönettiği marka hesabını veya ünlüyü 24 saat takip etmek zorunda. İstatistikçiler, sosyal bilimciler ve bilgisayar mühendisleri öncelikli tercih edilenler. Tüm dünyada sosyal medya çalışanının ise 20 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
24 saat takip şart
Netfork Sosyal Medya Ajansı Genel Müdürü, ekşisözlük’ün ‘radioheadbanger’ı Emre Aydoğdu “Yönettiğiniz bir sayfada olan biteni hemen kontrol etmek ve cevap yazmak zorundayız. Kimse mail atıp cevabını beklemiyor artık ” diyor.
Aydoğdu’ya göre “sosyal medya”, reklamcılar için de taze bir alan. Aydoğdu; “Bu işin temeli dijital ile haşır neşir olmak. Bir şeyi kurcalaması on saniye süren, kullanma kılavuzunu hayatından çıkarmış insanlarla çalışmak” diyor.
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ise “Sitede ilk ilan 2010’da çıktı. 2010 yılında 9 ilanda sosyal medya uzmanı aranırken, 2011 yılında bu sayı 66 ilana çıktı. Ancak sosyal medya ve topluluk yöneticisi ilanlarıyla birlikte adwords uzmanı, SEO uzmanı, e-ticaret uzmanı gibi dijital pazarlama ilanlarını da değerlendirdiğimizde bu rakam 200’e yaklaşıyor” diye konuşuyor.
Sosyal medya uzmanlığının henüz çok yeni bir alan olduğu için bu yetkinlik okulla veya resmi bir eğitimle değil, tamamen deneyimle kazanıldığına dikkat çeken Azoz “İş ilanlarında en çok ‘deneyim’ koşulunun arandığını görüyoruz. ‘Yaratıcılık’ da sık rastladığımız kriterler arasında. Firmalar bu pozisyonda çalışacak kişilerin doğal olarak sosyal medyada aktif, güçlü network’e sahip, hatta blog yazarı olmasını bekleyebiliyor. Diğer bir deyişle, kişinin sosyal medyada sergilediği profil firmalar için öncelikli değerlendirme koşulu olabiliyor. 25 Ocak 2012 itibariyle sitemizdeki ilanlara baktığımızda, 30 civarı firmanın ‘sosyal medya uzmanı” başlığıyla aktif olarak personel aradığını görüyoruz’ diyor.
Başvuru sadece Facebook’tan
Yeniliklerini duyurmak için uzun zamandır sosyal medyayı kullanan Yapı Kredi Bankası Marka Müdürü Arda Öztaşkın, “Sosyal medya iki yönlü bir iletişime izin veriyor. yapısı itibariyle oldukça esnek ve konuşmaya açık olmak kendimizi daha iyi ifade edebilmemizi sağlıyor. Müşterilerin günlük hayatında da var olup onlara doğrudan ulaşarak, kendimizi birinci ağızdan ifade edebiliyoruz” ifadelerini kullanıyor. Bir çok projelerini artık sosyal medyadan duyurduklarını söyleyen Öztaşkın, örneğin Yapı Kredi İnsan Kaynakları’nın üniversite 3. sınıf öğrencilerine yönelik kariyer projesi ‘Heroes Club’ın başvurularını sadece Facebook sayfası üzerinden aldıklarına dikkat çekiyor.
Sosyal medya uzmanı ne yapar?
Sosyal medya ağlarında marka, firma ya da şahıs hakkında neler yazıldığını takip eder.
Uygun iletişim stratejisi belirler ve yine sosyal medyada uygular.
Sosyal paylaşım sitelerini (facebook, twitter, friendfeed), ünlü blog’lar sözlükler ve haber sitelerini takip eder.
Paylaşım sitelerinde yapılan yenilikleri bilir, amacını anlamaya çalışır.
Markalar hakkında yapılan girişlerin demografik kırılımını analiz eder ve raporlar.
Marka bilinirliğini ve kayıtlı kullanıcı sayısını arttırmaya çalışır.
Şirketler sosyal medyada ne yapmalı?
Dürüst olmalı. Sahte bir popülerliğin peşinde olmamalı.
Cesur olmalı ve kullanıcıyı yakalayabilmeli.
Hedef kitlesini iyi saptamalı. Özgün ve yaratıcı olmalı
‘Like’ satın almamalı. Facebook’ta 500 bin ‘like’a karşılık twitter’da 2000 takipçi markaları ele veriyor)
Ne kadar kazanıyorlar
Junior’lar 1.500-2.000
Senior’lar 3.000-5.000
Radikal