Kerim ÜLKER
Dünyanın en önemli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezinin (CWUR), bu yılın haziran ayında “en iyi üniversiteler" listesini açıkladı. Bu yıl 95 ülkeden 21 bin 291 üniversitenin değerlendirildiği ve en iyi 2 bin öğretim kurumunun belirlendiği "dünyanın en iyi üniversiteleri" sıralamasında eğitim, öğretim üyeleri, araştırma, istihdam gibi temel 4 başlıkta yapıldı. Listeye Türkiye’den 47 üniversite girdi.
Türkiye küresel üniversiteler listesinde yer alırken, bir yandan da lisans sonrası eğitimde de önemli çalışmalara imza atıyor. Bunlardan biri de BMI Business School İstanbul ve dünyanın en iyi yüksek öğretim kurumlarından biri olan Paris Sorbonne Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen International Executive MBA Programı. Dünyanın en saygın üniversitelerinden Sorbonne’u İstanbul’a getiren programda, bu yıl 5’inci dönemine başlayacak.
FARKLI KITALARDAN, DEV ŞİRKETLERDEN
Programın fikir babası ve BMI Business School İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya ile sohbet ettik. Patronlar Dünyası’na konuşan Altunkaya, Türkiye’nin iş dünyasına yönetici yetiştiren programın, bölgedeki en güçlü işbirliklerinden biri olduğunu söyledi.

Bu yıl programa Azerbaycan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar 3 farklı kıtadan yoğun ilgi aldıklarını söyleyen Altunkaya, “Hız ve değişim çağında verimli ve etkili bir eğitim veren program, Türkiye’nin yanı sıra yakın coğrafyasında bulunan ülkelerden nitelikli iş insanlarını da ülkemize çekiyor. Türkiye sınırları dışından gelen başvurular, ülkemizin kendi bölgesinin ‘’işletme okulu’’ merkezi haline geldiğini gösteriyor” dedi.
BMI Business School İstanbul ve Paris Sorbonne Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen International Executive MBA Programı’nın Türkiye’de ilk kez 2022 yılında hayata geçirilen geçirildiğini, şu ana kadar kendi ülkelerinde dev olarak nitelendirilen şirketlerin CEO, CFO gibi yönetim katındaki insanlara eğitim verdiklerini belirtiyor. Aynı zamanda BMI Business School İstanbul Genel Müdürü de olan Hasan Altunkaya’nın mezunlar listesi bir anlamda hem Türkiye’nin hem de bölgenin en önemli yöneticilerini kapsıyor.
MÜLAKATI GEÇEMEYEN PROGRAMA GİREMİYOR
Hasan Altunkaya’ya bu işbirliğinin nasıl başladığını sordum. Altunkaya, “Sorbonne, dünyada sadece Çin ve Brezilya’da bu tür bir program yapıyordu. Biz de bu çalışmayı Türkiye’ye getirmek için başvurumuzu yaptık. Fransız Ticaret Ataşesi hakkımızda müthiş bir inceleme ve rapor sunuldu. Yaptığımız başvuru, Sorbonne Senatosu’ndan, hukuk birimi ve rektörlükten geçti. 3’lü imza olmadan bu onay verilmiyor. Biz üçünü de aldık. Birkaç programı üstlendik. Türkiye’nin en önemli hocaları seçtik. 4 modülü biz aldık. Diğerlerinde Sorbonne’un hocaları Türkiye’ye gelerek eğitim veriyor. 30 öğrencinin katıldığı program ayda bir kez, haftada 4 gün derse giriliyor. Toplamda 65 gün. Bunun 50 günü Türkiye’de, geri kalan 15 günü yurtdışında. Eğitim dili İngilizce. Bir mülakat var. O mülakatı geçilirse, 30 öğrenci arasına giriliyor. Yani paranız sınırsız olsa da programa katılacağınız anlamına gelmiyor. Geçen yıl 106 kişi başvurdu, 33 kişi mülakattan geçti, 30’u eğitime başladı” diye anlatıyor.
AVRUPA EĞİTİM ÜÇGENİ: TÜRKİYE, FRANSA, ÇEKYA
Altunkaya’nın verdiği bilgilere göre yöneticiler için işletme yüksek lisans derecesine sahip bir diploma programı olan International Executive MBA, 13 ders modülü ve bitirme tezinden oluşuyor. 13 modülün 10’u İstanbul’da, 2’si Sorbonne Üniversitesi’nde ve 1’i de Prag Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor. Programda; yöneticiler için ekonomi, hukuk, kurumsal finans gibi temel eğitimlerin yanı sıra dijital çağda yönetim bilişim sistemleri, stratejik yönetim & organizasyon, girişimcilik ve liderlik gibi modüller bulunuyor. Eğitimler; Sorbonne Business School, Georgetown Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi gibi saygın üniversitelerde görev yapan önemli akademisyenler tarafından veriliyor.
ÜNLÜ HOCALARDAN DERS ALIYORLAR
Altunkaya, 2022 yılında başlayan programdan şu ana kadar mezun olanların sayısının ise 200’ün üzerinde olduğunu söylüyor. Bir anlamda bu programın tezgahından geçen birçok yönetici, bir üst göreve, farklı şirketlerdeki pozisyonlara da başarıyla yöneliyor. Tabii sadece orta ve üst yöneticiler yok bu programda. Ünlü şirketlerin yeni nesil yöneticileri, genç girişimciler de mevcut.
Gelelim programda görev alan ünlü akademisyenlere. Avrupa’nın en iyi 10 üniversitesinden biri olan Sorbonne’la yapılan ortak programda Prof. Dr. Pierre Yves Lagroue, Prof. Dr. Didier Chabaud, Prof. Dr. Geraldine Schmidt, Prof. Dr. Marion Soulerot, Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş, Prof. Dr. Franz Werro, Merkez Bankası Eski Başkanı Prof. Dr. Erdem Başçı, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu gibi isimler dersler veriyor. Bir anlamda işletme ve yöneticiliğin ustaları, iş dünyasının geleceğine yön verecek olan kaptanları yetiştiriyor.
“HAYALİM LONDON BUSINESS SCHOOLS İLE REKABET”
Hasan Altınkaya’ya gelecek projeleriyle ilgili soru soruyorum. Altunkaya'nın yanıtı şöyle oluyor: “Hayalim İstanbul’u iş okulunda dünyanın en önemli kurumlarından biri olmak. Bu alanda öncülerden olan London Business School gibi bir değer yaratmak. Türkiye küresel iş ağında hızla büyüyor. Dünyanın dev şirketlerinin yönetiminde Türkiye’de üniversite eğitimi alan isimler var. Potansiyelimiz çok yüksek. Hedefimiz, Körfez’den, Orta Asya’dan hatta Avrupa’dan öğrencilerin Batı okullarına değil, İstanbul’daki eğitimi tercih etmelerini sağlamak."
patronlardunyasi.com