Gündem


Mustafa Ali AYKOL

Kasım ayı başında Trabzon–Soçi hattında test amacıyla başlatılan ilk sefer, Türk Ro-Ro gemisi Seabridge için adeta kabusa dönmüştü. Tüm evraklarının tam olmasına rağmen gemi Soçi açıklarında tam 48 saat bekletilmiş, ardından liman sahasına alınsa bile rıhtıma yanaştırılmasına izin verilmemişti.

RUS DALGIÇLAR SU ALTINA İNİP GEMİNİN GÖVDESİNİ KONTROL ETMİŞTİ

Rus özel birimleri gemiyi sekiz saat boyunca didik didik aradı; dalgıçlar su altına inerek geminin gövdesini bile kontrol etmişti. Gemideki yolcular günlerce karaya çıkamamış, Rus basınında gemiye “düşman teknesi muamelesi” yapıldığı yorumları dikkat çekmişti. Sonuçta Seabridge, Soçi’ye yolcu indirmeden Trabzon’a geri dönmek zorunda kalmıştı.

BU KEZ DE İSTANBUL'DA RUS GEMİSİNE İZİN ÇIKMADI

Bu olaydan haftalar sonra 'misilleme' niteliğinde bir gelişme yaşandı. Türkiye’ye düzenli sefer yapan Rus kruvaziyeri Astoria Grande, dün gece Sarayburnu Limanı’na yanaşmak için izin istedi ancak ret yanıtı aldı. 616 Rus turistin bulunduğu gemi saatlerce açıkta bekledi, ardından Karadeniz’e geri döndü.

Astoria Grande, Rusya’dan Türkiye ve Akdeniz limanlarına düzenli sefer yapan ilk uluslararası Rus kruvaziyeri olduğu için bu karar Moskova cephesinde soru işaretleri yarattı.

UKRAYNA'DA TÜRK TANKERİNE DRONELU SALDIRI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Karadeniz hattındaki tansiyonu artıran bir haber de Ukrayna’dan geldi. Türk bayraklı tanker MT Orinda, Ukrayna’nın Izmail Limanı’nda sıvılaştırılmış petrol gazı boşaltırken drone saldırısıyla vuruldu.

Gemideki 16 mürettebat tahliye edildi, yaralanan olmadı. Saldırı sonrası gemi alev aldı. Bölge, Rusya’nın sık sık insansız hava araçlarıyla hedef aldığı Odessa çevresinde bulunuyordu.

Saldırı ile ilgili resmi bir açıklama ise yapılmadı.

ADI KONULMAMIŞ BİR GERİLİM Mİ?

Bir yanda Soçi’de Türk gemisine uygulanan sert protokol ve günler süren bekletme, diğer yanda Türkiye’nin Rus kruvaziyerini İstanbul’da limana almaması… Üstüne bir de Karadeniz’de Türk bandıralı bir geminin dronelar ile hedef alınması eklenince Ankara-Moskova hattında sessiz fakat tırmanan bir deniz gerilimi olduğu yönündeki değerlendirmeler güçleniyor.

Taraflardan henüz bu olayları birbirine bağlayan resmî açıklamalar gelmedi. Ancak art arda yaşanan krizler, Karadeniz’de hem güvenlik hem de diplomasi açısından hareketli günlerin habercisi gibi görünüyor. 

patronlardunyasi.com