Ekonomi


Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyüne Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral için zeytin ağaçlarının kesilmesine tepkiler büyüyor.

6 bin ağacı kesen şirket, hukuka uygun hareket ettiklerini iddia etti. Ancak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmediğini söyledi. “ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemez.” diyen Bozoğlu, raporun usulsüzlüklerle dolu olduğunu belirtti.

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyüne Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesine tepkiler büyüyor. Ağaç kıyımı karşısında Kolin Şirketi hukuka uygun hareket ettiklerini iddia ederken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu önemli bir açıklamada bulundu. Söz konusu termik santral projesine ilişkin ÇED olumlu kararının, 17 Mart 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatan Bozoğlu, “Raporun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmemektedir. ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemez.” dedi. Bozoğlu, ÇED raporundaki sıkıntıları şöyle sıraladı:

1/100.000’lik planın iptal edildiği belirtilmektedir. Yani saha plansızdır. Üst ölçekli plan olmadan inşaat izni alınamamaktadır. Peki inşaata nasıl başlanmıştır? (Ağaçların kesilmesi, arazinin hazırlanması vb.)

Halkın katılımı toplantısı 3 bin 500 m uzaklıktaki Soma merkezde yapılmıştır. Oysa en yakın yerleşim olan bin 125 metre mesafedeki Yırca köyünde yapılması gerekirdi. Sırf bu nedenle bile ÇED olumlu kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Çünkü yönetmelikte ve ÇED sürecinin ilkelerinde en yakın yerleşim yerinde ve halkın kolaylıkla ulaşabileceği yerde toplantıların yapılması zorunluluktur.

Proje kapsamında elden çıkacak tarım alanı miktarının belli olmadığı yazılmıştır. Bu netleşmeden kesinlikle ÇED kararı verilmemeliydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir hata yapmıştır. Tarım alanı bile belirtilmeden, tespit edilmeden nasıl ÇED olumlu kararı verilebilir?

Raporun 3 yerinde 4086 sayılı ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkında Kanun’a göre zeytincilik araştırma istasyonundan izin alınarak faaliyete başlanacağı taahhüt edilmiş. Bu izin alınmış mıdır? Raporda, zeytin ağaçlarının taşınacağından bahsedilmiş ama nasıl, nereye, kaç ağaç taşınacağı ve buna ilişkin izin sürecinden bahsedilmemiştir. Ağaçlar hukuken, ekolojik olarak, bilimsel olarak kesinlikle kesilemez ve sökülmez.

Raporundaki hatalar, yanlış ve eksik bilgiler sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve Çevre Kanunu madde 15’e göre faaliyeti süresiz durdurulmalıdır.

Kesilen ağaçların yerine bin zeytin fidanı diktiler

Yırca köylüleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası üyeleri ile birlikte kesilen ağaçlarının yerine yaklaşık bin zeytin fidanı dikti. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, AKP hükümetinin tarım alanlarını rant uğruna betonlaşmaya açtığını söyledi. Yırca köylü sakinlerden İsmail Saygılı da “Yılmayacağız. Bu zeytinleri tekrar dikiyoruz.” dedi. 

‘Kolin’in termik santral için ruhsatı bulunmuyor’

Kolin Şirketler Grubu’nun, zeytin ağaçlarının kesildiği alanda çalışma ve inşaata başlayabilmesi için yasalar gereğince gerekli ruhsat ve izinlerin mevcut olmadığı öne sürüldü. 6 bin ağacın kesimi için acele kamulaştırma kararını dayanak gösteren şirkete cevap veren Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, söz konusu kıyımın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bayram, şöyle konuştu: “Acele kamulaştırma kararı diğer yasalarda ve Anayasa’da belirlenen yükümlülüklerin yerine getirilmeyeceği anlamına gelmez. Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, zeytin ağaçlarının sökümünün engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda idari birimlere yazı yazmış ve bu yazı, ağaç sökümü yapan şirkete de tebliğ edilmiştir. Bunun yanı sıra şirketin alanda çalışma ve inşaata başlayabilmesi için yasalar gereğince gerekli ruhsat ve izinleri mevcut değildir.” Bayram, Soma Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından alınan bilgiye göre, şirkete 500 bin TL’nin üzerinde para cezası kesildiğini de sözlerine ekledi.
Zaman