Spor


Şike soruşturması iddianamesinin kabulü ve kamuoyunda 'şikecileri kurtarma yasası' olarak bilinen 'Sporda Şiddet Yasası'nın ikinci kez Çankaya Köşkü'ne gönderilmesi üzerine İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tutukluluk halini yeniden inceledi. Mahkeme, 31 tutuklu sanıktan, şike yapmakla suçlanan 8'ini oy birliği ile tahliye etti.

•BJK Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Asbaşkan Serdal Adalı, Ümit Karan, İBB'li futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın, Sivassporlu Korcan Çelikay, Abdurrahman Yakut ve Ahmet Ateş, "Yasanın değişiklilik hali" gözönüne alınarak serbest bırakıldı. Aziz Yıldırım ve Olgun Peker ile kurdukları iddia edilen suç örgtütlerinde yer alan 23 sanığın tahliye talebi ise reddedildi.

Şike yasasındaki değişikliğin ikinci sefer Cumhurbaşkanlığı onayına sunulmasının ardından onay beklemeden Şike'de ilk tahliyeler gerçekleşti. 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike soruşturması iddianamesinin kabulünün ardından sanıkların tutukluluk halini inceledi.

Mahkeme, 31 tutuklu sanıktan 8'ini oy birliği ile tahliye etti. Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu, Beşiktaş Protokol Müdürü Ahmet Ateş, İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın, Eskişehirspor Eski Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay ve Diyarbakır spor Eski Başkanı Abdurrahman Yakut'un tahliyesine karar verildi. Mahkeme, oybirliği ile aldığı tahliye kararına "Atılı suçun mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre ve yasanın değişmesini" gerekçe gösterdi. 14 Şubat'ta yapılacak ilk duruşmanın Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda görülmesine karar verildi. Mahkeme, 68 şüpheliden 28'sinin statlara giriş yasağını da kaldırdı. Tahliyesine karar verilen 8 kişiye ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

ÇETE SUÇUNA TAHLİYE YOK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği ancak TBMM tarafından aynen geçirilerek ikince kez köşke gönderilen şike yasasındaki düzenleme çete suçundan tutuklu bulunan sanıklara uygulanmadı. Mahkeme heyeti, haklarında örgüt kurmak ve yönetmek, çıkar amaçlı çete kurmak suçu bulunan davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker, iki numaralı sanığı Aziz Yıldırım ile aralarında Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan, İlhan Ekşioğlu, Bülent Uygun ve Mecnun Odyakmaz'ında bulunduğu 23 tutuklu sanığın ise tahliye talebini reddetti. Yeni yasayı 23 sanığa uygulamayan Mahkeme, red gerekçesini ise atılı suçun netiliğinin, fiziki takip tutanakları, telefon görüşme tutunak içerikleri, bazı sanıkların beyanları, yakalama ve el koyma tutanaklarının gözönüne alındığında kuvvetli suç şüphesinin devam etmesi ve delillerin karartılma ihtimalinin bulunması olarak gösterdi.

28 KİŞİNİN STAD YASAĞI KALKTI

Mahkeme, 68 şüpheliye konulan stadlara giriş yasağıyla ilgili olarak 28'sinin yasağını kaldırdı. İşte o isimlerden bazıları şunlar; İbrahim Akın, İskender Alın, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Cengiz Demirel, Doğan Ercan, Emmanuel Emenike, Fatih Akbaba, Gökçek Vederson, Hikmet Karaman, Mahmut Boz, Mehmet Şen, Mustafa Ulaş Ortakkaya, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Şükrü Ongan, Zafer Önder İpek, Sercan Yıldırım, Murat Şahin ve Tayfur Havutçu. Trabzon Spor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ile beraber 40 kişinin stadlara giriş yasağı ise devam ediyor.

YURT DIŞI YASAĞI

8 kişinin tahliye edildiği Şike de ilk duruşma 14 şubat'ta Silivri'de ki duruşma salonunda yapılacak. Şike davasında Serdar Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş, İskender Alın, İbrahim Akın, Korcan Çelikay, Ümit Karan, Abdurrahman Yakut tahliye edildi. Tahliye edilen sanıklara ayrıca yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

TUTUKLU KALAN İSİMLER

Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Abdullah Başak, Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Bülent Uygun, İbrahim İşcen, Cemil Turhan, Coşkun Çalık, Hakan Karaehmet, Haldun Şenman, İlhan Ekşioğlu, Mecnun Otyakmaz, Mehmet Yenice, Ömer Ülkü, Sami Dinç, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Tamer Yelkovan ve Yusuf Turanlı

AZİZ YILDIRIM SİLİVRİ'YE

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 31'i tutuklu 93 kişi hakkındaki davanın ilk duruşmasının 14 Şubat 2012 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde yapılmasına karar verdi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 14 Şubat 2012'de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılmasını kararlaştırdı.

Sanıklara coşkulu karşılama

"Futbolda şike' davasında haklarında tahliye kararı verilen 8 sanık cezaevinden çıktı. Kulüp yöneticilerinin yanı sıra tutuklu bulunan isimlerin yakınları ve avukatları ile Beşiktaşlı taraftarlar Metris Cezaevi önünde toplanarak uzun süre tahliyeleri bekledi. Bu sırada taraftarlar ile cezaevi alanı içindeki lojmanda Beşiktaş bayrağı asan iki Beşiktaş taraftarı karşılıklı tezahüratta bulundu. Saat 21.00 sularında zanlılar tek tek cezaevinden çıkmaya başladı. Beşiktaş Teknik Direktörü Havutçu, taraftarların sevgi gösterilerine aracının üstünden çıkıp el sallayarak karşılık verdi. Beşiktaşlı taraftarlar kaleci Korcan Çelikay ile Ümit Karan'a ise tepki gösterdi.

Bu arada tahliyesi yapılan kişilerle onları cezaevi içine girip bekleyen yakınları arasında duygusal anların yaşandığı, tahliye edilenlerle yakınlarının birbirlerine sarılarak uzun süre hasret giderdikleri, gözyaşlarını tutamadıkları öğrenildi. Takım arkadaşlarını karşılamak için cezaevine gelen Beşiktaş kalecicisi Rüştü Rençber bir ara ezilme tehlikesi yaşadı. Futbolcu İbrahim Toraman ise duygularını, "Çok mutluyuz, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu ve Ahmet Ateş tekrar aramıza katıldı. İnşallah camiamıza hayırlı olur" diye konuştu.

Tahliye olanların suçlandığı maçlar

İddianamede, tahliye edilen sanıkların hakkındaki suçlamalar şu şekilde yer aldı:

Serdal Adalı: 11.05.2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması

Tayfur Havutçu: 11.05.2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması

Ümit Karan: 09.04.2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması. 22.04.2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.

İbrahim Akın: 01.05.2011 günü oynanan İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike yapılması. 15.05.2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi. 11.05.2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması.

Ahmet Ateş: 11.05.2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması.

İskender Alın: 15.05.2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.

11.05.2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması.

Korcan Çelikay: 22.05.2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması

Abdurrahman Yakut: 04.04.2011 günü oynanan Diyarbakır-Giresunspor maçında şike yapılması. 18.04.2011 günü oynanan Karşıyaka-Giresun maçında şike yapılması.

Küme düşürmede top Federasyon'da

UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bir takımın ligden küme düşürülüp düşürülmeyeceği ile ilgili alacağı kararın, kendilerini ilgilendirmediğini belirtti. Şike suçundan küme düşmenin kaldırılması yönünde taleplerin olduğu haberlerine ilişkin ilgili açıklamalarda bulunan bir UEFA yetkilisi, TFF'nin kendi içinde alacağı bir kararın UEFA'yı ilgilendirmediğini ifade ifade etti.

UEFA yetkilisi, "UEFA'yı ilgilendiren konuların başında, UEFA'nın terpit ettiği müsabakalar vardır. Örneğin, Avrupa kupalarında yapılan şike kokan maçlar ya da oyuncuların dopingli çıkması. Bizi bunlar ilgilendiriyor. Küme düşürülüp düşürülmeyeceği ise Federasyon'un kararıdır" diye konuştu.

Emenike'nin ifadesi Moskova'da alınacak

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike iddialarına ilişkin davada sanık Emnanuel Chinenye Emenike'nin bulunduğu ülkede ifadesinin alınmasını kararlaştırdı. Spartak Moskova'da forma giyen Emenike'nin yurtdışına transfer olduğunu hatırlatan mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazarak en son görev yaptığı kulübünden sanığın yurtdışı tebligat adresinin ayrıntılı şekilde istenilmesine karar verdi. Mahkeme Emenike'nin adres bilgileri geldiğinde, bulunduğu ülkede ifadesinin alınmasına karar verdi.

Mahkeme, yasadaki değişiklikle birlikte sanıkların savunmalarının kendi bölgelerinde mahkemelerde alınabileceğini ifade ederek aralarında Nevzat Şakar, Gökçek Vederson, Mehmet yıldız, Serdar Kulbilge'nin de olduğu 33 kişinin yaşadıkları bölgedeki ifade vermesine karar verdi. Bu nedenle 33 sanığın yaşadıkları bölgedeki mahkemelere talimat yazıldı.

Mürsel Karadeniz / Yeni Şafak