Patronlar


Dubai hakkında son yularda çıkan tüm haberlerin arkasında aynı isim var. Dünyanın en yüksek ve en lüks oteli Burj Al Arab'ı l milyar dolara yaptıran da, denizin ortasına palmiye şeklinde adalar inşa ettiren de aynı kişi: Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum ya da halk arasındaki ismiyle Şeyh Mo.

56 yaşındaki veliaht prensi kısaca "Dubai'nin CEO'su" olarak taranıyor. Forbes dergisi "Dubai'yi şirket, Muhammed'i de yönetim kurulu olmadan bu şirketi yöneten CEO olarak düşünün" diyor. Zira Dubai'nin bütçesi ile El Maktum Ailesi'nin 10 milyar doları geçen servetleri tek bir hesap gibi. Dubai'ye giden bir turist aileye ait havalimanına iniyor, onların oteline yerleşiyor ve yine onların eğlence merkezinde vakit geçiriyor. Tüm bunların kontrolü ise Muhammed'de. Peki bu paranın kaynağı nereden geliyor? Ailenin tam serveti bilinmiyor.

Ancak Muhammed'e babasının mirasından her yıl 2, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de 2.5 milyar dolar geliyor. Petrolden ise günde 1 milyon dolar kazandığı tahmin ediliyor. Londra'da otel ve lüks daireleri olan Muhammed, yatırım da yapıyor. En son Mart'ta ünlü mum heykelleri müzesinde sergileyen Tussaud's grubunu 800 milyon sterline satın aldı.

Yetki ağabeyinde

Aslında emirliğin başında Şeyh Muhammed'in ağabeyi Şeyh Maktum bin Raşid El Maktum var. Ancak şeyh, zamanının neredeyse tamamını Londra'da geçirdiği için 1995'te veliaht prens olduğundan beri emirliği "de facto" (resmi olmayan, fiili) Muhammed yönetiyor. Şeyh Muhammed, Dubai'nin en iyi şairlerinden. Genellikle divan ya da eski Arap edebiyaünın geleneklerinden olan Nabati şiirleri yazıyor. İkinci önemli özelliği işe ata ve yarışlara olan merakı. Dünyanın en büyük at yarışı olan 6 milyon dolarlık Dubai Cup'ın ev sahibi. Ancak bunlara bakarak El Maktum'un sakin ve mütevazı bir hayatı olduğunu sanmayın.

Şeyh aslında lüksüne oldukça düşkün... En iyi örnek, Boeing 747 model özel jeti... El Maktum'un jeti, kumda yürüyor hissi veren halıyla kaplı. Böylece, uzun yolculuklarda kendini uzakta hissetmiyor.

Pist kısaydı, yaptırdı

Şeyh'le ilgili en ünlü efsanelerden biri ise önceki yıl yaşandı: Maktum gideceği kasabadaki havalimanının pistinin jeti için küçük olduğunu öğrendi. Bunun üzerine seyahatten önce kendi parasıyla pisti uzattı.

'Dubai tam gaz gidecek' dedi, öyle oldu

El Maktum, 1995'te veliaht prens seçildiğinde "Bundan sonra Dubai tam gaz ilerleyecek" demişti. Şeyh sözünü tuttu. Geçen 10 yılda milli gelir 8 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktı. Üstelik gelirin yalnız ca yüzde 8.5'i petrolden geldi. Dubai bugün ticaret, turizm, emlak, inşaat ve fi nansal hizmetlerinden pa ra kazanıyor. Muhammed'e Dubai'yi nasıl bu kadar popüler hale getirdiği sorulduğunda "Dünyada her şeyin en iyisini sunan yer olmak istiyoruz" diyor. Müslüman ülke olmasına ramen sokaklarda mini etekli kadınların dolaşmasını, israilli turistlerin rahatlıkla girip çıkmasını da böyle açıklıyor. Şeyh'in ünlü projeleri şöyle:

* 1985'te havayolu şirketi kurmaya karar verdi. Emirates 10 ayda yaklaşık 10 milyon dolara hayata geçti. Uçakların tasarımını bizzat Şeyh yaptı.

* 1998'de 540 milyon dolara havalimanını yeniledi. Şimdi 4.1 milyar dolara yeni bir havalimanı yaptırıyor.

* 1999'da tüm hizmetlerin online olacağını açıkladı. 18 ay sonra Dubai dünyanın ik e-devleti oldu.