Patronlar


Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum'un Şekerbank ile ilgilendiği öğrenildi. Türkiye'de finans sektörüne yatırım yapmak isteyen El Maktum için Atasay Kuyumculuk'un sahibi Cihan Kamer'in araştırma yaptığı ifade ediliyor. Türkiye'deki yatırım partneri Cihan Kamer'den aldığı bilgilerle hareket eden Maktum'un, Şekerbank'la ilgilendiği ve bazı görüşmeler yürüttüğü belirtildi.

Türkiye'de şirketi Dubai International Properties aracılığıyla İstanbul Levent'te Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapacağı 500 milyon dolarlık burgu kulelerle gündeme gelen El Maktum'un, Cihan Kamer'le ortak gayrimenkul işleri de var. Maktum, Kamer'le kurduğu ortak şirket aracılığıyla, Kamer'in Büyükçekmece'deki bin 700 dönümlük arazi üzerinde İstanbul'un en lüks 600 villasını yapacak.

Bu arada Şekerbank Personeli Munzam ve Sosyal Sigorta Sandığı vakıflarının sahip olduğu Şekerbank hisselerine talip olan yatırımcılarla ön görüşmelerin tamamlandığı ve uygun bulunan yatırımcıların 10 Nisan'dan itibaren veri odalarına alınacağı bildirildi.

Fransız, İtalyan ve Alman
Bankanın 125 milyon YTL olan ödenmiş sermayesinin yüzde 42.96'sı Şekerbank Personeli Munzam Vakfı'na, yüzde 9.08'i Şekerbank Personel Vakfı'na, yüzde 11.35'i de diğer ortaklara ait. Yüzde 36.61'i ise halka açık.

Rabobank olmadı
Şekerbank ile yüzde 51 çoğunluk hissenin alımı için 15 ay boyunca satış görüşmeleri yürüten Rabobank, anlaşma yapıldığı halde son anda alımdan vazgeçmişti. Türk Medeni Kanunu'nun 113. maddesi nedeniyle bankanın vakıf malı olan hisse devri için mahkeme kararı gerekiyor. Vakıf, 113. madde gereğince mahkemeden izin ve değer tespiti istemiş, Şişli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de "Hisseler 4.93 YTL altında bir değere satılamaz" kararı almıştı. Rabobank fiyatı kabul etmeyerek işletilen süreci de anlaşmazlık nedeni saymıştı.

Songül Hatısaru/Milliyet