Sarkozy 25 Temmuz 2007’de Kaddafi’yi Trablus’ta ziyaret etmişti. Sarkozy 10 Aralık 2007’de de Kaddafi’yi bu kez Paris’te ağırladı. Resmi Libya haber ajansı dün Libya’nın elinde Sarkozy’nin kampanya finansmanına dair, Fransa Cumhurbaşkanı’na “zarar verecek bir sır” bulunduğunu duyurdu. Ajansa göre bu sır, Sarkozy’nin cumhurbaşkanı olarak sonunu getirebilir. Sarkozy dün de Libya muhalefetinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Fransa Geçici Ulusal Konseyi, Libya halkının yegâne meşru temsilcisi olarak tanıdığını bildirirken Avrupa Parlamentosu da (AP) Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’dan isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey’in Libya’daki muhalefetin resmi temsilci olarak tanınmasını istedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin makamından bir yetkili, Fransa’nın Bingazi’ye bir temsilci göndereceğini ve Paris’te bir Libyalı elçiyi kabul edeceğini söyledi. Yetkili açıklamayı, Sarkozy ile 27 Şubat’ta kurulan Ulusal Konsey’den yetkililerin toplantısından sonra yaptı. Fransa böylece isyancıların yönetimini tanıyan ilk ülke oldu. Libyalı muhalifler Fransa’nın kararını memnuniyetle karşıladı. Muhaliflerin sözcüsü Mustafa Heryani, “Bu Kaddafi’nin tabutuna ilk çiviydi. Bütün Avrupa’nın izlemesini istiyoruz” ifadesini kullandı.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Fransa ile aynı yönde karar alıp almayacağının sorulması üzerine, “O tek bir hükümetin aldığı karar” diyerek tüm Avrupa toplumunun tutumunu bekleyeceği mesajını verdi.
Avrupa Parlamentosu’ndaki bütün siyasi grupların dün onayladığı kararda da AB Yüksek Temsilciliğinin Geçici Ulusal Konsey’deki isyancıların temsilcileriyle ilişkiye geçip, süreci “resmileştirmesi” istendi. AP ayrıca üye ülkelere “BM’nin olası bir uçuş yasağı kararı” karşısında hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu.
NATO gücü arttırılıyor
AP’de alınan kararın hemen ardından Brüksel’de bir araya gelen dışişleri bakanları NATO’nun Orta Akdeniz’deki deniz gücünü arttırma kararı almakla yetindi. Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ittifakın Libya’da müdahil olabilmesi için “kanıtlanabilir ve açık yasal dayanak ve bölgesel destek” olması gerektiğini söyledi. Toplantıda Libya’daki beş önemli finansal kuruma ait fonlar ve kaynakların dondurulması kararı alındı. Ayrıca, Libya halkına karşı şiddet uygulanmasından sorumlu tutulan 26 kişinin oluşturduğu listeye bir ismin daha eklenebileceği uyarısında bulunuldu. AP’nin Libya’daki gelişmelere ilişkin tavsiye niteliğindeki kararı bugün Brüksel’de bir araya gelecek üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının da gündeminde olacak.
‘Kaddafi pazarlık yapıyor’
Libya lideri Muammer Kaddafi’nin iktidar değişikliğiyle ilgili olarak görüşmeyi kabul ettiği ileri sürüldü. Portekiz’de yayımlanan Publico gazetesi, diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberde, Dışişleri Bakanı Luis Amado’nun Lizbon’da Kaddafi’nin temsilcisiyle bir araya geldiğini yazdı. Haberde, Libyalı temsilcinin, geçiş süreciyle ilgili müzakerelere başlamayı kabul edeceklerini Amado’ya ilettiği kaydedildi.
Portekiz bu hafta Libya’ya yaptırımlar konusunda BM Güvenlik Konseyi komitesine başkanlık etmesi için seçilmişti. Libya hükümetinin bir temsilcisinin de Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldiği bildiriliyor. Libyalı temsilci Muhammed Tahir Siala’nın, Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi İoannis-Aleksios Zeppos ile görüştüğü duyuruldu. Amerikan Associated Press ajansının haberine göre önceki akşam Portekiz’de temaslarda bulunan kişi de Libyalı temsilci Muhammed Tahir Siala.
Çimen Turunç Baturalp/Cumhuriyet