Ekonomi


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi eski Başkanı Atalay Şahinoğlu, bir ekonomik kriz çıktığı zaman faturasının özel sektöre ve yanında çalışan işçilere çıktığına işaret ederek, 'Bir ekonomik kriz geldiği zaman Ankara'daki bürokrat artı parlamento maaşını alamasın, bakın bakalım o zaman Türkiye'de kriz olur mu?' dedi.
      Şahinoğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından düzenlenen '5 Nisan Kararlarının Yıldönümünde Türkiye Ekonomisi ve Krizleri' konulu panelde yaptığı konuşmada, iş hayatının aktörleri olarak 1970'den bu yana krizlerle boğuştuklarını söyledi.
      'Türkiye'de dalgalı kur yutturması var. Reel faizi düşür, o zaman kur bu seviyelerde kalsın ben de seni alnından öperim' diyen Atalay Şahinoğlu, düşük kur politikasıyla ekonomiyi ayakta tutmanın faturası bulunduğunu, sıcak paraya minimum yüzde 18 faiz ödendiğini bildirdi.
      Atalay Şahinoğlu, bir ekonomik kriz çıktığı zaman faturasının özel sektöre ve yanında çalışan işçilere çıktığına işaret etti. Genel Müdür işten atılırken, bürokratların, siyasilerin yerlerini koruduğunu ifade eden Şahinoğlu, şöyle konuştu.
      'Türkiye'nin krizlerden kurtulması için bir ekonomik kriz geldiği zaman Ankara'daki bürokrat artı parlamento maaş alamasın. Maliye, parlamento, DPT, Hazine'nin hepsi, ekonomik aktivite içinde olan bakanlıkların hepsinin memurlarının bir kısmı işsiz, ücretsiz kalacak, icabında parlamento maaşını alamayacak, bakın bakalım o zaman Türkiye'de kriz olur mu? Öğretmenler, emniyet görevlileri, hukuk sistemine kumanda edenler ve hastane çalışanlarını bundan istisna ediyorum. Çünkü bunların ekonomik kriz çıkartmakla ilişkisi yoktur. Bunlar görevlerini yapıyorlar.'
     
      GAP ORDUSU

      İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu eski Başkanı Mehmet Yıldırım da, krizlere sadece ekonomik olarak bakıldığında sürekli krizler yaşanabileceğini ifade ederek, bütün olarak konuya bakmak gerektiğini söyledi.
      Ekonominin yeşereceği alanın iyi bir zemin olduğunu, bunun da devletin güvenirliliğini sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, güvenilir bir devlet yapısında krizler olsa da hafif geçiştirileceğine, aksi halde rejime, ülkenin bütünlüğüne uzanabileceğini ifade etti.
      Devleti güçlü yapmak için önce 'bugüne kadar 63 kez delinen Anayasa'yı değiştirmek gerektiğini' kaydeden Yıldırım, Güneydoğu'daki terörü önlemek için '5. ordu' kurulması önerisinde bulundu.
      Mehmet Yıldırım, 'Orada, NATO'nun dışında, Brüksel'den emir almadan bu terörü engelleyecek bir ordu gerekiyor. GAP ordusu... Adı da var' dedi.