Tarım Kredi Marketler’in bağlı olduğu Tarım Kredi Birlik AŞ’ye vekâleten atanan Yavuz Mehmet Bulut’un geçmişte ortağı olduğu gıda firmalarında yapılan gıda sahtekârlıkları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda tarih tarih kayıtlı olmasına rağmen resmi belgeler yok sayılarak, yapılan skandal atama savunulmaya çalışıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sahte ürünlerin üretim dönemini değil de tağşiş listelerinin yayınlandığı tarihleri dikkate alarak skandal atamada kamuoyuna yanıltıcı açıklama yapılması dikkat çekti.
KAMUOYUNDA BÜYÜK TEPKİ ÇEKİNCE GEREĞİNİ YAPMAK YERİNE TAĞŞİŞLİ ATAMAYI SAVUNDULAR
Millî Gazete’de manşetten yayınlanan ‘Cumhurbaşkanı’nın market projesine tağşişli genel müdür’ haberi, kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı’nın market projesine 15 defa hileli gıdadan ceza almış kişi atandı
Gıda sahtekârlığında hiçbir sınır tanımayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tağşiş listelerinde sürekli yer alan firma ortağının, Tarım Kredi Marketler’e vekâleten genel müdür olarak atanması, birçok gazete ve haber sitelerinde manşetten verilirken, sosyal medyada da günün konusu oldu. Sosyal medyada binlerce vatandaş, yaptıkları paylaşımlarla vahim atamaya tepki gösterirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nden ise manidar bir açıklama yapılarak, vahim atamanın üstü örtülmeye çalışıldı.
ASALETEN DEĞİL VEKÂLETEN SAVUNMASI!
Tarım Kredi Kooperatifleri yaptığı manidar açıklamada, Yavuz Mehmet Bulut’un Tarım Kredi Birlik AŞ’ye genel müdür olarak atanmadığını ve söz konusu görevi vekâleten yürüttüğünü ileri sürdü.
Ancak şirkette karar alma sürecinde vekâleten görev yapanlarla asaleten görev yapanlar arasında bir fark olmamasına rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri’nin böyle bir savunmada bulunması dikkat çekerken, diğer yandan Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kayıtlarına göre yeni yapılan (9 Nisan 2020) bir atama sanki yeni yapılmamış gibi gösterilmeye çalışıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği ve halkın güven duyduğu Tarım Kredi Marketleri’nde yaşanan skandal atama kamuoyunda büyük tepki çekerken, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıtlarında tescilli ‘Tağşişli Genel Müdür’ atamasını skandal bir şekilde savundu. Yapılan açıklamada, TADABAN GIDA ve ANADOLU EKSPER GIDA ile ilgili olarak eski Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik’in 2016 yılında yayınladığı listeyi ve bakanlık kayıtlarında Yavuz Mehmet Bulut’un kurucu ortağı olduğu dönemlerde tarih tarih belgeli olan gıdadaki sahtekârlıklar görmezden gelindi.
GEREĞİNİ YAPMAK YERİNE TAĞŞİŞLİ ATAMAYI SAVUNDULAR
‘Cumhurbaşkanı’nın market projesine tağşişli genel müdür’ haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gıda sahtekârlığında hiçbir sınır tanımayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tağşiş listelerinde sürekli yer alan firma ortağının, Tarım Kredi Marketlerine vekâleten genel müdür olarak atanması haberimiz, birçok gazete ve haber sitelerinde manşetten verilirken, sosyal medyada da günün konusu oldu.
Sosyal medyada binlerce vatandaş yaptıkları paylaşımlarla vahim atamaya tepki gösterirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nden ise skandal bir açıklama yapılarak, vahim atamanın üstü örtülmeye çalışıldı. Bilindiği üzere halkın sağlığını hiçe sayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tağşiş listelerinde hep ön sıralarda yer almış firmaların ortağı Yavuz Mehmet Bulut, 9 Nisan’da Tarım Kredi Marketleri’nin bağlı olduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş’ye vekâleten genel müdür olarak atandığı ortaya çıkmıştı.
ASALETEN DEĞİL VEKÂLETEN SAVUNMASI!
Tarım Kredi Kooperatifleri yaptığı manidar açıklamada, Yavuz Mehmet Bulut’un Tarım Kredi Birlik A.Ş’ye Genel Müdür olarak atanmadığı ve söz konusu görevi vekâleten yürüttüğü ileri sürüldü. Ancak şirkette karar alma sürecinde vekâleten görev yapanlarla, asaleten görev yapanlar arasında bir fark olmamasına rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri’nin böyle bir savunmada bulunması dikkat çekti. Diğer yandan Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kayıtlarına göre yeni yapılan (9 Nisan 2020) bir atama sanki yeni yapılmamış gibi gösterilmeye çalışıldı.
BELGELİ OLAN GIDA SAHTEKÂRLIKLARININ ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILDI
‘Cumhurbaşkanı’nın market projesine tağşişli genel müdür’ manşet haberimizin öznesini oluşturan ve Yavuz Mehmet Bulut’un kurucu üç ortağından birisi olduğu; bakanlığın tespit ettiği tağşişli ürünlerin üretildiği dönemin tamamında ortaklığını devam ettirdiği TADABAN GIDA şirketinin oluşturmasına rağmen, Tarım Kredi Kooperatifleri, yaptığı açıklamada bu şirketle ilgili hiçbir bilgiye yer veremedi. Yapılan açıklamada sadece; “Tadaban Gıda 13.04.2009 tarihinde kurulmuştur. Bu şirketin unvanı ise 03.04.2012 tarihinde Anadolu Eksper Gıda olarak değiştirilmiştir” denilerek, bu şirket döneminde bakanlık kayıtlarında belgeli olan gıda sahtekârlıklarının üstü örtülmeye çalışıldı.
FİRMALARIN KURUCU ORTAĞI OLDUĞU SAKLANDI
Diğer yandan, Yavuz Mehmet Bulut’un, gıda sahtekârlığında sınır tanımayan TADABAN GIDA, ANADOLU EKSPER VE DONELLA firmalarının kurucu ortağı olmasına rağmen bu şirketlerde yönetici ve idareci sıfatıyla aktif görev yapmadığının ileri sürülmesi de şaşkınlıkla karşılandı.
FARUK ÇELİK’İN YAYINLADIĞI İFŞA LİSTESİNİ DE YOK SAYDILAR
Eski Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik, gıdada işlenen sahtekârlıklarda kesilen cezaların yeterli olmadığını, bazı firmaların ceza yemesine ve ifşa edilmesine rağmen bunu bir alışkanlık haline getirdiğini belirterek, 2016 yılında bu firmaların geçmiş dönemlere yönelik mükerrer yani tekrar eden ifşa listelerini yayınlamıştı. Yayınlanan listede 35 gıda firması bulunurken, 2009-2012 yıllarında faaliyette bulunan ve Yavuz Mehmet Bulut’un bu dönemlerde firma ortağı olduğu TADABAN GIDA 15 mükerrer ifşa ile dördüncü sırada yer almıştı.
BİRÇOK KEZ İFŞA OLUNCA 3 ORTAK FİRMANIN İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ
Diğer yandan, 2009 yılında kurulan TADANBAN GIDA’nın 2012 yılında aynı ortaklarla, aynı adreste isim değişikliğine gitmesi de yapılan gıda sahtekârlığında sınır tanınmadığını gözler önüne seriyor. 27 Mart 2012’de Tarım ve Orman Bakanlığı TADABAN GIDA’nın bal ürünlerinde sahtekârlık tespit edildiğini açıklamasının hemen ardından 3 Nisan 2012’de şirketin ismi ANADOLU EKSPER GIDA olarak değiştirildi. Firmanın isim değişikliğinin bakanlığın hemen arkasından yapılması dikkat çekiyor.
ÜRÜNLERİN ÜRETİLDİĞİ TARİHİ DEĞİL İFŞA TARİHİNİ DİKKATE ALDILAR!
Bunun yanında TADABAN ve ANADOLU EKSPER GIDA’nın 2013, 2014 ve 2015 yıllarında bakanlık tarafından yayınlanan ifşa listelerinde yer alan bal ve tereyağı ürünlerindeki tağşişlerin numuneleri 2011, 2012 ve 2013 yıllarında alınan ürünleri kapsıyor. Tağşiş listesindeki ürünlerin Yavuz Mehmet Bulut’un şirket ortağı olduğu dönemde üretilen ürünler olmasına rağmen, Tarım Kredi Kooperatifleri yaptığı açıklamada, ürünlerin numune alınan tarihlerini değil de ifşa tarihlerini dikkate alarak, söz konusu kişinin bu yıllarda firmalarla bir ortaklığının bulunmadığını ileri sürmesi şaşkınlıkla karşılandı.
SADECE BALDA 11 TAĞŞİŞ VAR
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıtlarından da çok rahat ulaşılabilecek numune alınma tarihlerine göre, (11.10.2011, 21.03.2012, 10.07.2012, 07.12.2012, 10.04.2012, 10.04.2012, 11.04.2012, 30.11.2012, 15.03.2013, 11.03.2013 ve 27.02.2013) sadece balda TADABAN GIDA ile ANADOLU EKSPER GIDA’nın Yavuz Mehmet Bulut’un şirket ortağı olduğu dönemde 11 tane farklı dönemlerde üretilmiş tağşişli ürünü bulunuyor.
Yine aynı numune alma tarihlerinde bakanlık kayıtlarında tereyağında da aynı bu firmaların birçok parti ürününde tağşiş tespit edilerek daha sonraki aylarda ifşa edilmişti. Bu tarihler bakanlık kayıtlarında ortada iken, Tarım Kredi Kooperatifleri yaptığı açıklamada, Yavuz Mehmet Bulut’un, şirket ürünlerinin 24.07.2013 tarihli bakanlık ifşa listesinde yer almasını takiben 09.2013 tarihinde şirket ortaklığından ayrıldığını belirterek, vahim atamanın üstünü örtmeye çalıştı.
Sadettin İnan/Milli Gazete