Ekonomi


Türkiye'nin en büyük ikinci yerli teknoloji zinciri Vatan Bilgisayar, 2006'da pazar lideri Teknosa'yı almak için girişimde bulundu.

Şirketin kurucusu Hasan Vatan, Teknosa'nın ise kendilerinden daha küçük bir şirket tarafından satın alınma teklifini yadırgadığını ve Vatan Bilgisayar için "Bu adamlarda kara para mı var?" diye bahsettiklerini söyledi. 
 
Teknoloji marketlerinin savaşından yararlananların Türkiye'yi terk etmesi bekleniyor. Yabancılara karşı ayakta kalma savaşı veren yerli zincirler şimdilik ilk cephede galip gözüküyor. Teknosa'dan sonra Türkiye'nin en büyük teknoloji perakendecisi konumundaki Vatan Bilgisayar fiyat rekabetinden olumsuz etkilenen rakibini satın almak için girişimde bulunmuş. İş hayatındaki hatıraları kitap haline getiren Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, 2006'da Teknosa'yı satın almak için Sabancı Grubu'na teklifte bulunduğunu belirterek, "Teknosa bizim iki katı büyüklüğümüzde bir firma. Küçük olan şirket büyük olanı almaya çalışıyor. Adamlar da zaten 'bu ya kara para buldu bir yerden ya da yeşil sermaye var bunda' demişler sonradan." dedi.

Bu satınalma ile piyasanın yüzde 75'ine hükmedeceklerini öngören Vatan satın alma stratejisini şu şekilde açıkladı:

 "Oradaki yapı da fikri altyapısı olan bir düşünce idi. Mesela 50 biz, 100 Teknosa satıyor. İki firma birleşince pazarın yüzde 75'ini ele geçirmiş oluyor. O zaman firmalara senden ne alırsam 2 ay sonra ödeyeceğim deme şansın oluyor. Dolayısıyla 150 bin liradan 2 ayda 300 bin lira nakit akış fazlası oluşuyor. Bu fazlalığı Teknosa'ya verip hisselerini alacaktık."

Geri dönüşüm konusunda pazarda oluşturacakları güçlü konumu kullanacaklarını ifade eden Vatan, yüzde 15 iskontolu aldıkları mallara daha fazla iskonto uygulatabileceklerinin altını çizdi. Ayrıca birleşme sonucunda atıl kalacak fazla departmanları kapatarak tasarruf sağlayacaklarını da sözlerine ekledi. Haluk Dinçer'in kendisini reddettiğini belirten Vatan, Teknosa'nın geçen yıl ilk defa kâr ettiğini, buna istinaden bu yılın ilk yarısında agresif bir satış politikasına girdiklerini ancak bu dönemde zarar ettiklerini belirtti.

Bugüne kadar kendilerinin ise hiç zarar etmediğini açıklayan üst yönetici, krizi fırsata dönüştürerek büyümeyi tercih ettiğinin altını çizdi. "Ekonomistlerin dediğinin tersini yaparak büyüdüm" diyen Vatan, "Ekodiyalog programında ekonomistler ne diyorsa tersini yaptım. Sonuçta 7 yılda yüzde 13 binlik bir büyüme oldu." diye konuştu. Geliriyle Hopa'da Anadolu lisesi yaptıracağını duyurduğu kitabında finansman ve insan kaynakları yönetimini nasıl gerçekleştirdiğini açıkladığını bildiren Hasan Vatan, dükkânının üzerine reklam alarak kiradan, tedarikçilerin elemanlarını kullanarak çalışan maaşı masrafından kurtulduğunu anlattı.

Geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 60 büyüyen şirket henüz kârlılıkta aynı başarıyı yakalayamadı. 14'ü notebook mağazası olmak üzere 29 mağazası olan Vatan Bilgisayar, yer buldukça büyümeye devam etmeyi hedefliyor. İkinci dip söylentilerini ciddiye almadığını kaydeden Hasan Vatan, ilk krizde bile Türkiye'nin olmayan krizi ülkeye bankaların korkaklığının davet ettiğini söyledi. Bankaların artık bu korkunun yersiz olduğunu anladığı için ikinci bir dalgadan Türkiye'nin etkilenmeyeceğini savundu.

İlk gerçek peşin fiyatına 18 ay vadeli ürün sattığını iddia eden Hasan Vatan, vadeyi nasıl yaptığı ile ilgili bir tecrübesini paylaştı. Kuveyt Türk'le 18 ay vadeli ürün satmak üzerine anlaşma yaptıklarını da belirten Vatan, tek sorun olan dolandırıcıları hiç peşinat vermek istememelerinden ayırdıklarını kaydetti.

Üç vakte kadar iki yabancı pazardan gider

Yabancı teknoloji marketlerin zarara tahammül ederek fiyat rekabetine girme stratejilerinin tutmadığına dikkat çeken Hasan Vatan, içlerinden muhakkak piyasadan çekilecek olanlara dikkat çekti. İsim vermeden konuşan üst yönetici Hasan Vatan, üç vakte kadar yabancılardan 1-2'sinin zararı göze alarak Türkiye'yi terk edeceğini duyurdu. Söz konusu şirketlerin hangisi olduğu ise merak ediliyor.

Serkan Şahin/Zaman