Patronlar


Necla DALAN

Türkiye’de son dönemde en çok konuşulan konuların başında beyin göçü geliyor. Sadece yetenekli gençler değil giderek zorlaşan ekonomik koşullar ve çocuklarının eğitimi için 40’lı yaşlarının başındaki yetenekler de yurt dışına gidiyor. Üstelik artık Türkiye’nin en büyük gruplarında çalışanları da tutmak çok kolay değil. Ve bütün bu gelişmeler şirketlerin insan kaynakları modellerini güncellemelerine, dünyadaki gelişmelere paralel yeni modeller üretmeye ve kendi liderlerini yetiştirmeye yönlendiriyor. Sabancı Holding de dünyayı takip eden, bu alanda yeniliklere öncülük etmeyi hedefleyen bir grup. Holdingde “Geleceğe Hazır Organizasyon ve Yetenekler” stratejisiyle üç ayaklı yeni liderlik modeli tasarlandı. Bu üç ayak; büyüme ve büyütmek, dönüşmek ve dönüştürmek ile bağlantıları güçlendirmek olarak belirlendi. Yeni model için dünyada nelerin değiştiği, global şirketlerin ve liderlerin neleri neden önceliklendirdiği araştırıldı. Sabancı’nın önceliklerine odaklanıldı, çok farklı ortamlarda liderler ve çalışanlar dinlendi. Üst yönetim ekibi ile İğneada Longoz Ormanları’nda yapılan toplantıdan esinlenilerek liderlik modeli de bir orman metaforu ile tanımlandı.

2023 yılı başında Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı olarak atanan Yeşim Özlale Önen ile dünyadaki dönüşümü, bu dönüşümün Sabancı Topluluğu’ndaki yansımalarını ve yeni liderlik modelini konuştuk.

ARTIK DAHA FAZLA YETENEK YURT DIŞINA GİDİYOR

Liderlik modelini yenilemek için Ekim 2023 yılında yola çıktıklarını anlatan Özlale Önen, “Dedik ki; biz Sabancı ekosistemi olarak, önümüzdeki dönemde bu ekosistemin içinde büyüyecek ve kendimizi, işimizi ve birlikte çalıştığımız herkesi büyüteceğiz.  Sadece bugünü değil yarını düşünerek değişime hazırlanacağız, dönüşecek ve dönüştüreceğiz. Ekosistemimizin gücünü kullanarak birbirimizi güçlü hissettirerek her zaman bağlantıda olacağız. Büyürken, dönüşürken ve bağlantılarımızı güçlendirirken birbirimize, karşımızdaki insanlara, etkileşim içerisinde olduğumuz herkese, Sabancılı olmaya yakışır bir şekilde, kendilerini güçlü, yetkin ve yapabilir hissettirmeliyiz” diye konuştu.

Özlale Önen, eskisine göre daha fazla yeteneğin yurt dışına gitmesinin çok üzücü olduğunu belirterek, “Maalesef işe alınan lider olabilecek nitelikteki yetenekler yarı yarıya kalıyor. Eskisine göre daha fazla yetenek kaybediyoruz ve maalesef yurt dışına gidiyorlar. Eskiden para daha ayrıştırıcıydı. Ancak Türkiye’de artık o kadar temel bir ihtiyaç ki bu işveren olarak üzerine başka şeyler koymanız gerekiyor. Sabancı’da bunu adil olarak yönetiyoruz ve çalışanımızı mutlu etmek için çalışıyoruz” dedi. 

CENK ALPER DİREKTÖR OLARAK BAŞLADI, CEO’LUĞA KADAR YÜKSELDİ

Grupta kendi liderlerini yetiştirmeye büyük önem verdiklerini dile getiren Özlale Önen, “Biz işe alım yaptığımız zaman teknik bilgi, beceri, deneyim ve öğrenme çevikliğine bakıyoruz. Öğrenme çevikliği, Sabancı olarak yeteneğe bakış açımızı şekillendiren en temel kavram. Öğrenme çevikliği, bir kişinin ne yapacağını bilmediği durumlarda deneyerek öğrenmesi ve gerekli becerileri kazanarak bu öğrenmeyi yeni durumlarda da başarılı bir şekilde uygulayabilmesi aslında. Öğrenme çevikliği içinde farkındalığı, cesareti, değişime açıklığı, farklılıkları kapsamayı barındırıyor. Biz işe alım yaparken organizasyonun en tepesine çıkacak kumaş da olsun diyoruz. Böyle güzel örneklerimiz var. Örneğin CEO’muz Cenk Alper. Kordsa’nın Ar-Ge’sinin başına direktör olarak geldi, holding CEO’luğuna kadar yükseldi. 12 kişilik yürütme kurulumuza baktığımızda dışarıdan gelen sadece CFO’muz ve dijital grup başkanımız var” diye konuştu.

Geleceğe hazır bir organizasyon olmayı hedeflediklerini dile getiren Yeşim Özlale Önen, topluluğa yön veren stratejik önceliklerini büyük ölçekte çevik küresel ve yerel ayak izi; dijital ve yapay zekâ dönüşümü; büyüme için inovasyon ile Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in liderliğinde öncelikleri arasına aldıkları geleceğe hazır organizasyon, yetenek ve liderlik olarak sıraladı. 

Özlale Önen, geleceğe hazır organizasyonu ise “En basit tabirle; çalışanları odağa alan, onlara çok daha büyük bir amaç sunan bir organizasyon olmak. Yeni nesil başta olmak üzere tüm çalışanların hayattan ve çalıştıkları şirketlerden beklentilerini anlamak. Ortak bir gelecek tasarlarken, en önemli konu süreklilik içeren bir iletişim kurabilmek, çalışanları dinlemek ve onlara değer vermek” şeklinde özetledi. 

“EN BÜYÜK HAYALİMİZ SABANCI ÜNİVERSİTESİ’NDEN MEZUN OLANLARI YURT DIŞINA KAÇIRMAMAK”

Gençlerin bu yaklaşımın temelinde olduğunu sözlerine ekleyen Yeşim Özlale Önen, “Sabancı Topluluğu olarak gençlere her zaman güvendik. Bugün Topluluk bünyesinde bazı çalışma arkadaşlarımızın çok genç yaşlarda önemli pozisyonlarda görev aldığını; bazı önemli kararlarda yetkili pozisyonda bulunduğunu görmek mümkün.  Sabancı Üniversitesi bizim için çok büyük güç, sağ kolumuz. En büyük hayalimiz oradaki üniversite mezunlarını yurt dışına kaçırmamak.”

Yeşim Özlale Önen, küresel ölçekte ‘civilization’ olarak tanımlanan ve empati, saygı, şeffaflık, kapsayıcılık gibi birçok özelliği barındıran ‘iş yerinde medeni olma’ kavramına da değinerek “Bizim de hedefimiz çeşitliliği, farklılıkları vurgulayarak konuştuğumuz değil, birlikteliği vurgulayarak konuştuğumuz bir noktaya gelmek” dedi.

YAPAY ZEKAYLA İŞE ALIM YAPAN GRUP ŞİRKETLERİ VAR

Yeşim Özlale Önen’e yapay zeka ile işe alım yapıp yapmadıklarını da sorduk. Şöyle yanıtladı:

“Holdingde henüz yapay zeka ile işe alım yapmıyoruz ama toplulukta kullanan şirketlerimiz var. Önümüzdeki yıldan itibaren yapay zeka ile alım yapacağımızı düşünüyorum.”

GRUPTAN AYRILANLARI BULUŞTURACAK

Yeşim Özlale Önen, Sabancı Alumni’yi başlatacaklarını da anlattı ve şöyle devam etti: “Bütün şirketlerimizden her seviyeden ayrılanları bir ortamda buluşturacağız. Sabancı, pek çok şirketin yapmadığı şeyi yapıyor, buradan ayrılanları takip ediyor. Ve etik bir durum yoksa kapılarını gidenlere açık tutuyor. Gençleri kaybetmeyelim diyoruz ama deneyimli isimleri de kaybetmemeliyiz. Gidip başka yerde deneyim kazananları hangi jenerasyon olursa olsun Sabancı’da tutmak çok değerli.”

patronlardunyasi.com