Patronlar


S&P'nin Kredi Derecelendirme Servisi'nin Türkiye'de mali piyasalarda meydana gelen son dalgalanmayla ilgili değerlendirmesinde, son gelişmelerin, Türk Bankacılık sisteminin son yıllarda girdiği pozitif yönelime ciddi bir zarar vermediği ve Türkiye'nin hala yabancı yatırımcılar için cazip bir pazar olmaya devam ettiği vurgulandı.
Kredi tahlilcisi Magar Kouyoumdjian, “Şu anki ılımlı istikrarsızlığa kıyasla, benzeri bir alt üst oluş geçmişte sisteme çok daha pahalıya mal olurdu, bu da Türk bankacılık sisteminin dayanıklılığının ve toparlanma yeteneğinin arttığını gösteriyor” dedi.

Değerlendirmede, son dalgalanmanın yeni merkez bankası başkanının atanmasının gecikmesi, önde gelen bir yargı görevlisinin öldürülmesi ve sosyal güvenlik reform yasasının bazı maddelerinin cumhurbaşkanınca veto edilmesi gibi gelişmeler nedeniyle yaşanan güven kaybından kaynaklandığı belirtilerek, Türk Lirasının aşırı değerlenmiş olarak görülmesinin de bu duruma katkıda bulunduğu kaydedildi.
Türk Lirasının kırılganlığının, Türkiye'nin ağır faiz ve borç yükü ile enflasyon baskısının ağırlaşmasıyla da arttığı kaydedilen değerlendirmede, bu ortamda yaşanan “devalüasyonun” piyasalar için sürpriz oluşturmadığı ifade edildi.

Değerlendirmede, ABD'de yüksek faiz beklentisinin cazibesiyle yatırımcıların, gelişmekte olan piyasalardan genel bir çekilmeye yöneldiği bir dönemde meydana gelmesinin, Merkez Bankasını 2001 krizinden beri ilk kez faiz artırımına gitmeye zorladığı hatırlatıldı.
Türk bankalarının arbitraj avantajlarından yararlanmak için eskiden olduğu gibi büyük açık pozisyonlarla çalışmadığı, yapılan önemli reformların bankacılık sisteminin borç yapısını daha sağlıklı kıldığı hatırlatılan değerlendirmede, bütün bunların bankacılık sistemini kısa vadeli orta çaplı gerilimlere karşı mali bakımdan daha güçlü kıldığı kaydedildi.