Gündem


2016 yılında Rus çelik devi MMK (Magnitogorsk Metalürji Tesisi) ile ortak kurulan MMK-Coşkunöz Alabuga LTD adlı şirkette yönetim tamamen Türk firması Coşkunöz’e geçiyor. Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre Bursa merkezli Coşkunöz Holding, kalan yüzde 35’lik payı alarak tesisin ve şirke­tin tamamının kontrolünü sağladı. 100’den fazla kişinin çalıştığı tesis için Coşkunöz, yeni bir üre­tim artışı planlıyor. Türk şirketi tesis­teki üretim hacmini 2.5 kat artı­racak ve 150 bin tona çıkaracak.

Temelleri 1950 yılında atılan Coşkunöz, otomotiv yan sana­yiden savunmaya, havacılıktan bilişime kadar çeşitli alanlar­da üretim yapıyor. 1950’li yıllar­da Türkiye'de ilk patentli kumaş markalama makinesi üreten şir­ket, 1963 yılında da ağaç karoseri yerine Türkiye'de ilk çelik otobüs karoseri üretimi gerçekleştirdi. Coşkunöz, geçtiğimiz yıllarda 20 milyon euroluk yatırımla Ro­manya’da tesis kurmuş ve Rena­ult’ya parça üretimi için anlaşma imzalamıştı.

Coşkunöz, otomobillerin kaporta parçala­rının kalıp üretimi için gerekli çelik ürünler ve parçaları üreti­yor. Tesis, özellikle Ford başta olmak üzere Rusya’da bulunan yabancı markalar ve yerel üreti­cilere yönelik üretimler gerçek­leştiriyor. 2018’de faaliyete ge­çen çelik servis tesisi, 7 bin 300 metrekarenin üzerinde kapalı alanda üretim yapıyor. Yıllık 60 bin ton presli sac üreten tesis­te hisse yapısında değişim oldu.

patronlardunyasi.com