Otomobil


1959’daki Küba Devrimi ve ABD’nin ticaret ambargosunun ardından adaya Amerikan otomobilleri ve yedek parça tedariki neredeyse tamamen kesilmişti. Araç sahipleri, 1950’li yıllarda üretilen otomobilleri onlarca yıl tamir ederek kullanmak zorunda kalmış, daha sonra Sovyet yapımı araçlar da ülkede yaygınlaşmıştı. Rusya’daki model ise otomobillerin aile içinde el değiştirmesinden çok, farklı bölgelere taşınmasına dayanıyor.

RBC'nın haberine göre yabancı markalar da dahil olmak üzere yeni otomobiller ağırlıklı olarak büyük şehirlerde satılırken, Rus üretimi araçlar Volga bölgesi ve Orta Rusya’da öne çıkıyor. İkinci el araçlar ucuzladıkça ülkenin diğer bölgelerine yayılıyor. Ural ve Sibirya’da Asya markaları önemli bir yer tutarken, Kuzey Kafkasya da büyük ikinci el otomobil pazarlarından biri olarak öne çıkıyor.

Avtostat verilerine göre, 1 Temmuz 2026 itibarıyla Rusya’daki binek otomobillerin ortalama yaşı 15,4 yıla ulaştı. Yılın başında araçların yüzde 69’u 10 yaşından büyüktü.

Audi, Mercedes-Benz, BMW, Kia, Hyundai, Toyota, Mazda, Volkswagen, Renault ve Nissan gibi küresel üreticilerin Rusya’dan ayrılmasının ardından pazarda yerli üreticiler ve Çinli markalar kaldı. Yeni binek otomobil üretimi 2022’de yüzde 67 düşerek 450 bin adede geriledi. Üretim 2025’te 673 bine, 2026’nın ocak-ağustos döneminde ise 507 bine ulaştı. Ülkede bu göstergede 2022 öncesinde yıllık 1,3-1,7 milyon adetlik üretim seviyeleri görülüyordu.

patronlardunyasi.com