Batı yaptırımları ve kayıt dışı sermaye akışlarıyla mücadele eden Moskova yönetimi, finansal sistem üzerindeki denetimlerini üst seviyeye taşıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle belirli komşu ülkelere seyahat eden kişilerin yanlarında taşıyabileceği nakit ruble miktarına sınırlama getirildi.
Yeni düzenleme Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülkelerin yanı sıra Azerbaycan, Tacikistan ve Özbekistan’a seyahat eden tüm kişileri kapsıyor.
KAÇAK NAKDE EL KONULACAK
Yeni finansal tedbirler kapsamında tüzel kişiler ve bireysel girişimcilere yönelik kurallar sertleştirildi. Miktarı ne olursa olsun ülkeden dışarıya nakit ruble çıkarılması tamamen yasaklandı. Belirlenen kurallara aykırı biçimde nakit para çıkarmaya çalışan tüzel veya gerçek kişilerin paralarına yetkililerce el konulabilecek.
Sınırı aşan durumlarda ise sıkı bir bürokratik denetim mekanizması işletilecek. Belirlenen 1 milyon rublelik limiti aşan tutarlarda yolculardan, taşıdıkları paranın yasal kaynağını gösteren resmi banka hesap dökümleri ve gelir belgeleri talep edilecek.
Düzenlemenin ana hedefinde Batı yaptırımlarını bypass etmek için kullanılan yöntemler ile "kart turizmi" yer alıyor.
patronlardunyasi.com