Dünya


Rus devlet anket kurumu VTsIOM’un Çarşamba günü açıkladığı verilere göre Rusların çoğunluğu, Ukrayna’daki savaşın 2026 yılında sona ereceğini bekliyor.

Bu tablo, çatışmayı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların hız kazandığı bir dönemde Kremlin’in olası bir barış anlaşmasına ilişkin kamuoyu tepkisini ölçtüğünü gösteriyor. VTsIOM’un yıl sonu sunumunda konuşan Kurum Başkan Yardımcısı Mihail Mamonov, ankete katılan 1.600 kişinin yüzde 70’inin 2026’yı bu yıla kıyasla Rusya için daha “başarılı” bir yıl olarak gördüğünü, yüzde 55’inin ise bu beklentiyi Rusya’nın Ukrayna’da “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı sürecin sona ermesi umuduna bağladığını söyledi.

Mamonov, “İyimserliğin temel nedeni, özel askeri operasyonun tamamlanması ve cumhurbaşkanının belirlediği ulusal çıkarlar doğrultusunda ilan edilen hedeflere ulaşılması ihtimalidir” dedi. VTsIOM, önceki yıl sonu anketlerinde Rus toplumunun Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna’daki askeri hedefler etrafında kenetlendiğini vurgulamış, ancak savaşın sona ereceğini düşünenlerin oranına dair rakam paylaşmamıştı.

ZELENSKİ'NİN İSTEĞİ PUTİN'İN YOK OLMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Noel arifesinde yayınladığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sert ifadelerde bulundu. Zelenski, halkın ortak dileğinin “Putin’in yok olması” olduğunu belirtti. 

Konuşmasında, Kremlin yönetiminin son dönemdeki askeri saldırılarına tepki gösteren Zelenski, Rus saldırılarını “insani değerlerle bağdaşmayan” eylemler olarak nitelendirdi ve Ukrayna’nın bu zor zamanlarda birlik içinde olduğunu vurguladı. Aynı konuşmada Zelenski, savaşın sona ermesine yönelik yeni bir girişimi de gündeme getirdi. Ukrayna yönetimi ile ABD’nin üzerinde uzlaştığı belirtilen 20 maddelik yeni barış planı, Moskova’ya iletildi. Bu plan kapsamında mevcut cephe hattının dondurulması, Doğu Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia ve Kherson bölgelerinde fiilen temas hatlarını temel alan demilitarize bölge oluşturulması gibi adımlar bulunuyor.

Ayrıca belgede, seçimlerin yapılması, NATO üyeliği yönündeki kararlılığın korunması ve Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecinin desteklenmesi gibi maddeler yer alıyor. Zelenski, planla ilgili olarak Moskova’dan bir cevap beklediklerini ifade ederken Kremlin sözcüsünün henüz resmi bir değerlendirme yapmadığı aktarıldı.

patronlardunyasi.com