'Ruslar, Türkiye'de özellikle turizm alanında büyük yatırımlar peşinde' şeklindeki piyasa söylentisi gerçek oluyor. Antalya'da, 'otellerin el değiştirme dönemi' olarak bilinen ekim - kasım dönemi ile birlikte Rus yatırımcılar da bölgede boy göstermeye başladı.
İş konseyi, ticari ateşelikler gibi 'resmi' kurumlara uğramamayı tercih eden Rus yatırımcıların ellerinde çantalarla, otellerde 'misafir gibi' kalarak, sahipleri ile görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Türk - Rus İşadamları Derneği Başkanı Turgut Gür, turizmde Rus yatırımcı ilgisinin arttığını belirterek, "Rus yatırımcı kendini belli etmek istemez. Başka isimler altında geldiklerini biliyoruz. Rus sermayesi Ukrayna ya da Azerbeycan'dan da gelebiliyor. Gelip bize sormuyorlar ya da destek istemiyorlar. Kendileri, ellerinde çantalarla geliyorlar. Otellerde görüşüyorlar" dedi.
Madenci Nikel de geldi
Rus yatırımcıların, 'Türk ortağı ön plana çıkarma' yöntemi izlediğini belirten turizm yetkilileri, Ruslar'ın Antalya'daki otellere ilgisini doğruluyor. Bir yetkili, "İki Rus şirketi Antalya'daki iki 5 yıldızlı otel için anlaşma noktasına geldi" dedi.
Antalya'ya otel almak için gelen ve adı ön plana çıkan Rus gruplardan biri Norilsk Nikel. Türk - Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Rusya'da madencilik yatırımları bulunan Norilsk Nikel'in Antalya'da otel aradığını doğruladı. Edinilen bilgilere göre Soçi'de otel yatırımı bulunan grup, turizmde Antalya'da büyümeye karar verdi.
Teztour, Türkiye'de, turizmdeki en büyük Rus yatırımı. Seyahat acentası sahibi olan grup, Türkiye'deki yatırımlarını artırarak Antalya'daki otel sayısını dörde çıkardı.
Türkiye'nin ilk 'yedi yıldızlı oteli' Rixos'un da 'arkasında Rus sermayesi olduğu' ileri sürülmüştü.
'Nakitleri var'
Rus pazarıyla çalışan ve Rusya'da bir seyahat acentası bulunan Odeon Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Bektaş, Rusya'da son yıllarda oluşan 150 milyar dolarlık döviz rezervinin yatırımcıları 'ülke dışına yatırım'a ittiğini söyledi. Bektaş, Rus yatırımcıların nakit fazlasını bundan sonra turizmde en çok tanıdıkları Türkiye'den yana kullanacaklarını belirtti.
'Başka ülkeler aracılığı' ile yatırım yapıyorlar
Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler de artan petrol gelirleri sayesinde Türkiye'de klasik yatırımcı olarak kabul edilen ülkelere, Körfez ülkeleri ile birlikte Rusya'nın da katıldığını belirterek, "Rusya'dan oldukça önemli sayıda turist gelmesi, bu sayının yine siyasi sebeplerle artma eğilimi göstermesi turizm yatırımlarını cazip kılıyor" diye konuştu.
Erdikler, Rus yatırımcıların doğrudan yatırım kadar 'diğer ülkeler vasıtasıyla' yatırımı seçtiklerini, Türkiye ile yatırımların korunması, çifte verginin önlenmesi anlaşmaları imzalamış ülkeleri kullandıklarını kaydetti.
219 şirket kuruldu
Bu arada Hazine Müşteşarlığı'nın verilerine göre Türkiye'de kurulan Rus şirketlerinin sayısı 2004 yılında 151'den 2005 yılının ilk altı ayında 219'a çıktı. Turizm dışında tüm sektörlerde yapılan bu yatırımlarla Rus sermayesinin toplam yabancı sermaye içindeki payı yüzde 2'ye çıktı. Rusya, 2005 yılında Türkiye'de en çok şirket kuran ülkeler sıralamasında dördüncü oldu.
Milliyet