Dünya


Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, "15 istihbarat görevlisi, diplomatik statüleriyle bağdaşmayan faaliyetlerde bulunuyor" açıklaması yaptı. Hükümetin kararı, Rusya'dan kaynaklı Avrupa'daki güvenlik ve istihbarat tehdidine karşı verildi.

Huitfeldt, "Norveç'teki Rus istihbarat faaliyetlerine karşı koymak ve düzeyini azaltmak bizim için ulusal çıkarlarımızı korumak adına önemli bir adımdır" dedi.  

İlgili görevlilerin kısa süre içinde Norveç'i terk etmesi bekleniyor. Norveç'e gelmek isteyen istihbarat görevlilerine ise vize verilmeyecek.

Rusya şu anda Norveç için en büyük istihbarat tehdidini oluşturuyor.

Gizli Rus istihbarat faaliyetlerini azaltmak için adımlar atan tek ülke Norveç değil. Son zamanlarda birçok Avrupa ülkesi, diplomasi altında faaliyet gösteren Rus istihbarat görevlilerinin sayısını azalttı ve Rus istihbarat görevlilerine vize verme kurallarını sıkılaştırdı.   

Norveç'in Rusya ile normal diplomatik ilişkileri sürdürmek istediği ve Rus diplomatların Norveç'te hoş karşılandığı vurgulandı.

patronlardunyasi.com