Ekonomi


Orta gövdeli bir uçağın bir saatlik rötarının havayolu şirketine maliyeti 4 bin 500 euro. Üç günde toplam 417 saatlik rötarın yaşandığı THY'nin zararı ise kabaca 1.8 milyon euroya ulaştı. Rötarlar öncesinde sponsorluklarla gündeme gelen THY, NBA yıldızı Kobe Bryant'la 2 yıl için 5 milyon dolara el sıkışmıştı

Yazın gelmesiyle sefer sayısı artan Türk Hava Yolları'nda rötar sorunu tepkilere neden oluyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil rötarların rüzgardan kaynaklandığını söylese de uzmanlar Atatürk Hava Limanı'nın artan yoğunluğu kaldıramadığı kanısında.

Rötarların havayolu şirketleri için de yüksek maliyetler doğurduğunu belirten uzmanlar, THY'nin 3 günlük zararının 1.8 milyon euro olduğunu söylüyor. THY'de, 30 Haziran, 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde yani 3 günde toplam 417 saat rötar yaşanmış. Havacılık uzmanları, bu 417 saatlik rötarın THY'ye maliyetini 1.8 milyon euro olarak hesaplıyor. Sektörde orta gövdeli uçağın bir saatlik rötarının şirketine maliyeti 4 bin 500 euro olarak hesaplanıyor. THY'nin bu 417 saatlik rötarının maliyeti ise kaba hesaba göre 1.8 milyon euroyu buluyor.

THY'NİN SAVUNMASI RÜZGåR

Geçen yıl Atatürk Havalimanı'nda yeni pist çalışmaları nedeniyle uzun süren rötarlar yaşanmış ancak pistin devreye girmesi ile bu sorun çözülmüştü. Ancak yaz aylarının gelişiyle eski günlere yeniden dönüldü. Basına rötarlarla ilgili açıklamalar yapan Türk Hava Yolları Basın Danışmanı Ali Genç, İstanbul'da geçen hafta rüzgara bağlı olarak pistlerde çeşitli sorunlar yaşandığını ifade ederek sorunları aza indirgemek için operasyonel önlemler aldıklarını açıklamıştı.

KAPASİTE YETERLİ DEĞİL

PİLOT Fevzi Altınbudak 'Asıl sebep Atatürk Havalimanı'nda yan yana iki adet pist var. Bu pistleri aynı zamanda kullanmak mümkün olmuyor. 3 pist olsa bile biz 2 pist var kabul ediyoruz. Kısa vadede İzmit'te bulunan Köseköy aktif hale getirilebilir. Uzun vadede ise bölgeye iki tane havalimanı yapılması geliyor.'

Dünyaya maliyeti 32.9 milyar dolar

ABD'li uzmanların araştırmasına göre rötarların havayollarına toplam maliyeti 8.3 milyar dolara ulaşıyor. Ancak rötarların yolculara ve ekonominin diğer alanlarına maliyeti hesaplandığında, rakam 32,9 milyar dolara ulaşıyor. Bu maliyetin yarıdan fazlası, rötar veya iptallerden dolayı vakit kaybeden yolcuların ceplerinden çıkıyor. Yolcular, gıda maddeleri tüketiyor ya da bir otelde konaklıyor.

Trafik, diğer havalimanlarına kaydırılabilir

Uzmanlar, Atatürk Havalimanı'nı rahatlatacak formülün, hava trafiğini Sabiha Gökçen'e kaydırmak olduğunu söylüyor... Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu da, 'Öncelikle Sabiha Gökçen Havalimanı bu haliyle bile Atatürk Havalimanı'nı rahatlatıyor' diyor. Sabiha Gökçen'de ikinci pist için tüm teknik hazırlıllar tamamlandı. Başbakan Erdoğan da 'olur' verdi. Yeni pistin yapımına iki ay içinde başlanması, 15-16 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Esin Gedik/Akşam