Kerim ÜLKER
Dünyanın en büyük sanayi şirketlerinden biri İngiliz Rolls-Royce. 2022 yılının Temmuz ayından bu yana bu dev şirketin kaptan köşkünde CEO olarak Türk yönetici Tufan Erbilgiç bulunuyor. Ocak 2023’ten bu yana şirketin hem değerini hem de işlevini artıran Türk CEO ile birlikte Rolls-Royce'un borsada gördüğü değer hızla yükseldi. İşte bu başarının ardından Türk CEO Tufan Erbilgiç, Avrupa’da pek rastlanmayan bir büyüklükte bonusa hak kazandı. Tufan Erbilgiç göreve geldiğinde, şirketin hisseleri 91 peniden işlem görüyordu. Bu da Türk CEO’nun anlaşma paketinde 8.4 milyon sterlinlik bir bonusu ortaya çıkarmıştı.

HİSSELERİN DEĞERİ 12 KAT DEĞERLENDİ
Ancak yatırımcılar Türk CEO’nun dönüşüm planına olan inancını yitirmedi. Rolls-Royce hisseleri o zamandan bu yana 12 kat değerlendi. Hisse fiyatları 23 Aralık’ta 11.57 sterlinden işlem gördü. Bu da paketi 100 milyon sterlinin üzerine taşıyor. İngiliz The Telegraph’ın “Rolls-Royce CEO’su şirketi ayağa kaldırma başarısının ardından 100 milyon sterlinlik bonus almaya hak kazandığını” yazdı.

2023’TE 13.6 MİLYON STERLİNDİ
Gazetenin haberinde, bu ikramiyenin 2023 yılında maaş ve ikramiye konusunda 13.6 milyon sterlinlik gelirle Astra Zeneca CEO’su Pascal Soriot ve yayıncılık şirketi Relx’in CEO’su Erik Engstrom’un ardından Avrupa’da üçüncü yaptı. Bu yıl iddia edilen 100 milyon sterlinlik bonusla Türk CEO, bu alanda lider olacak gibi görünüyor. İngiltere tarihinde de pek rastlanılmayan bu durumla ilgili olarak gazete, “Türkiye doğumlu İngiliz vatandaşı Erbilgiç, Rolls-Royce’un kaderini başarıyla değiştirdikten sonra İngiltere’nin bu güne kadar gördüğü e cömert bonus programlarından birinin eşiğinde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
FRANSIZ CEO’DAN 2 KAT FAZLA
Göreve atanmasının ardından Rolls-Royce’un covid 19 pandemi sürecinde son derece kötü yönetildiğini söyleyen Erbilgiç, üstlendiği misyondaki şirketi yanan bir platform olarak nitelendirmişti. Gazetenin belirttiği gibi 100 milyon sterlin bugünkü kurla 5.8 milyar liraya denk geliyor. Bu yıl Fransız Dassault Systems adlı savunma şirketinin CEO’su Bernard Charles’ın 46.7 milyon Euro bonus alacağı biliniyor.
patronlardunyasi.com