İşte Başaranlar


Esin Gedik'in yazısı

Garipoğlu şimdi de tütün işine girdi

Sümerbank'ı alışıyla iş dünyasının popüler isimlerinden biri olan Garipoğlu Ailesi, uzun zamandır ülke gündeminde önemli bir yer buluyor. Bazen yatırımları, bazen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile devam eden görüşmeler ve son olarak da bir 'Münevver Karabulut' cinayeti...

Garipoğlu Ailesi'nin en tanınmış üyelerinden olan Hayyam Garipoğlu, geçirdiği zor günlere karşın ayakta durmayı başaran bir isim. TMSF ile sorunlar yaşamasına karşın sert bir rekabetin olduğu alkollü içecek pazarına kurduğu Burgaz Alkollü İçecekler adlı şirketle girerek yeni markalar yarattı. Bazı ürünlerde pazardan ciddi pay alıp, rakiplerini zor durumda bıraktı.

Başı da sık sık hatalı bandrol uygulaması nedeniyle belaya girdi, davalar açıldı, depolar basılıp rakılara el konuldu. TMSF ile olan ödeme sorununu çözemeyince kurum, Sümerbank borçları nedeniyle Burgaz'a el koydu. Şirket satışa çıktı, Mey İçki talip oldu. Rekabet Kurulu, hakim durum yaratacağı için satışı onaylamayınca TMSF çareyi Burgaz Alkollü İçecekler'i yeniden Garipoğlu'na devretmeyi seçti.

Konu yine Rekabet Kurulu'nun gündeminde, son olarak 12 Temmuz tarihinde şirketin Mey İçki'ye şartlı satışına onay verdi. Taraflar şu günlerde Mey İçki'nin kararını vermesini bekliyor. Sonuç evet olursa, Garipoğlu, şirketi satıp TMSF'ye borçlarını kapatacak. Mey İçki hayır derse, satış için başka adayların bulması gerekiyor. Grubun TMSF'ye olan toplam borcu şu anda 90 milyon dolar civarında. Garipoğlu, Burgaz'ı satamazsa yurtdışı ya da yurtiçinden fon yaratmanın yollarını arayacak.

Bu karışık süreç devam ederken Garipoğlu yeni yatırımlarını sürdürüyor.
Bira ve sigara şirketi çıktı

Anımsayacaksınız 2009 yılında TMSF, Burgaz'ın yanı sıra Garipoğlu Grubu'na ait 70 şirkete el koymuştu. Bir süre sonra da Garipoğlu üzerine kayıtlı olmayan iki şirket daha ortaya çıktı, bunlardan biri bira, diğeri de sigara şirketi.

Garipoğlu, bira segmentine diğer içeceklerle birlikte girmişti, Lüleburgaz'daki fabrikasında Pera markasıyla bira üretimi yapıyordu ancak bu segmentte diğer içeceklere oranla daha yavaş davrandığı için kamuoyu tarafından bilinmiyordu. Birçok kişinin ilk defa duyduğu şirket sigara üretimi yapan Boğaziçi Sigara ve Tütüncülük A.Ş.'ydi. Şirket, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre 2003 yılında kurulmuş, ortakları arasında Garipoğlu Ailesi'nden kimse yok ancak yönetim kurulundaki isimlerin çoğu Garipoğlu'nun başka şirketlerindeki ortakları ya da profesyonel yöneticileri.
İstanbul pazarına girdi

Garipoğlu, şirket merkezini 26 Haziran 2009 tarihinde Lüleburgaz'a taşıdı. Tütün ve Alkollü İçecekler Piyasa Düzenleme Kurulu'nda da tüm kayıtları olan Boğaziçi Sigara ve Tütüncülük, ürünlerini piyasaya vermeye başladı. Yasak olduğu için sigaraların markalarını yazamayacağım ancak birkaç aydır satışına başlandığını söyleyebilirim. Sigaralardan birinin markası Burgaz tarafından üretilen votka markasıyla aynı.

Garipoğlu, ilk önce Anadolu'da deneme satışlarına başlamış, birkaç aylık sürenin ardından alınan olumlu sonuçlarla birlikte İstanbul'da pazarlar arasına katılmış. Sigaralar henüz birkaç haftadır İstanbul'un pilot olarak seçilen ilçelerinde satışa sunuldu. Şirket, gidişattan memnun görünüyor, yakında daha geniş bir satış ağı kurmayı planlıyorlar.

Akşam