Halide TONGA
Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan Cunda Adasın’da, Girit ile Midilli’den göç eden birinci kuşak mübadillerin mezarlarını barındıran tarihi alanın üzerine Ayvalık Belediyesi'nce otopark yapılmak istendiğini PD gündeme getirdi.
TAPUDA MEZARLIK YAZAN YERE OTOPARK YAPILMASI İSTENDİ
Namıkkemal Mahallesi’nde 1421 ada 19 parselde yer alan 2 bin 403 metrekarelik tarihi alan, tapuda mezarlık olarak görünüyor. Ancak mevcut yere, belediye projesi kapsamında otopark yapılmak istenmişti.
AYVALIK BELEDİYESİ GERİ ADIM ATTI
Mübadillerin mezarlığının bulunduğu alana otopark yapılmasının istenmesi bölge halkını ve uzmanları endişelendirdi ve “Bu bir hafıza mekânıdır, yok edilmemeli” şeklinde tepkiler dile getirildi.
Tepkiler üzerine Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin geri adım attı ve otopark işletmesinin iptal edildiğini, alanın emniyet şeridi ile kapatıldığı ve gerekli yasal prosedürün başlatıldığını bildirdi.
TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPISININ ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun eşi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu da konuyu gündeme getirmiş Belediye’ye bölgenin tarihi ve kültürel yapısını ifade eden bir rapor sunmuştu.
PROJE ALANINDAN İNSAN KEMİKLERİ ÇIKTI
Söz konusu raporda, “Alan, 1923 Türk–Yunan Nüfus Mübadelesi sonrasında Girit ve Midilli gibi Ege adalarından Ayvalık’a göç etmek zorunda kalan mübadil Türklerin ilk defnedildikleri mezarlık alanı olarak tanımlanmıştır. Sözlü tarih çalışmaları, aile kayıtları ve yerel hafıza belgeleri bu durumu açıkça desteklemektedir. Bu alan Cunda'nın gözden ırak bir köşesi değildir; adanın merkezinde, futbol sahasının hemen yanındadır. Mezarlık olduğu bilinen bu alanın tescili de bulunmaktadır. Belediye tarafından Otopark yapılmak için yapılan kazılarda, insan kemiklerinin çıkması tesadüf olmadığı gibi içinde Anadolu kültüründe sadece mezarlıklara dikilen servi ağaçları da halen burada bulunmaktadır. Yıllar içinde mezarlar bakımsızlıktan kaybolmuştur. Birkaç varlıklı ailenin mezarlarına taş yaptırabildiği için onların yerleri belli idi. Onlarda taşındığı belirtilen 3 kabirdir. Fakat, bazı ailelerin soyları/evlatları kalmadığı için mezarların yerleri belli değildir. Giritten ve Midilli’den gelen ilk Müslüman mübadiller mezarlarına taş koyamayacak kadar fakirdi. Salgınlarla, hastalıklarla boğuşup, Yunanistan’da yaşadıkları travmalarla, katliamlarla ve acılarla Ayvalık’a yerleşip hayata tutunmaya çalışmışlardı. Belediye’niz tarafından görünürde taşı olan ailelerden izin isteyip mezarlarını taşındı. Ya, ama diğerleri? Onlar kaldı…” ifadeleri yer aldı.
İLK TÜRK POLİSİYE ROMANCISININ MEZARI DA VAR
Raporun devamında ise şu bilgiler yer aldı:
“Buraya defnedilmiş olanlar arasında Türkiye'nin ilk polisiye romancısı Ebu Süreyya Sami Bey'in oğlu Japonya'ya ilk giden Türk Gazeteci olan Samizade Süreyya Berkem, Midilli Sığrı'nın son, Cunda'nın ilk İmamı Gayrı Hoca olarak bilinen İbrahim Yalçın'ın eşi Şerife Hanım da bulunmaktadır. Ayrıca yaptığımız görüşmelerde e-devlet kayıtlarına göre ise; Adile Sevim (Doğumu Resmo 1864-Ölümü Cunda 1934) Cafer Seğmen (Doğumu Resmo 1861-Ölümü Cunda 1939) de burada defnedilmiştir.”
İLGİLİ HABER
patronlardunyasi.com