Patronlar


Feramuz ERDİN

QR KODLARA DİKKAT

Günlük hayatımızda, lokanta menüsüne bakmak için bile QR kod kullanılıyor. Telefonumuzla bilinçsizce taradığımız bu kodlar, kişisel ve finansal verilerimizin ele geçirilmesi gibi sonuçlar doğurabilir. İşte bu yüzden Kişisel Verilerin Korunması Kurumu (KVKK) bu konuda uyarılar içeren bir rehber yayınladı. İngilizce Quick Response ve Phishing kelimelerinden türetilen ve Quishing olarak adlandırılan QR’dan oltalama yöntemi artık mobil telefonlardaki kişisel ve finansal verilerimizi ele geçirmek için kötü niyetli kişilerce sıklıkla kullanılıyor.

QUISHING TEDBİRLERİ

KVKK tarafından tavsiye edilen Quishing’ten korunma önlemleri şunlar: Mutlaka güvenilir olduğunu düşündüğünüz QR kodları tarayın. Ayaküstü ve aciliyet içeren durumlara maruz kaldığınızda QR kod taramakta mutlak tereddüt edin. QR kodları doğrudan telefonunuzun bu özelliğini kullanarak tarayın. Bir uygulama üzerinden tarama yapmanız isteniyorsa, güvenirliğinden emin olun. Yönlendirildiğiniz bağlantıyı mutlaka inceleyin. Gerçekten istenen site veya uygulamaya yönlendirildiğinizden emin olun. Uygulamada ilerlemek için kişisel veri talep edilirse, bunu yapmadan önce doğru sitede olduğunuzu teyit edin. Rastgele alanlardaki QR kodlarını taramayın. Mobil cihazınızın ve kullandığınız hesapların güvenliğini mutlaka güçlendirin.

ABD MİLLİ GÜVENLİK KURUMU DA UYARDI

Evinizdeki internete bağlı eşyaların yanında gizlilik dereceli konuşmalar yapmayın. Böyle bir durumda, evdeki mikrofon içeren aletlerinizin mikrofonlarını sessize alın. Laptop kameralarınızı kullanmıyorsanız, bunları fiziki bir engelle kapatın. Web tarayıcınızın şifrelenmiş olup olmadığından emin olun. Günlük mahremiyet gerektirmeyen işleriniz için şifreyle girdiğiniz oturumu değil, basit “kullanıcı” oturumunu kullanmayı tercih edin. Bilgisayarınızdaki programları mutlaka güncelleyin ve mümkünse otomatik güncellemeyi açık tutun. Önemli verilerinizi bağımsız aletlerde depolayın. Wifi için WPA3 veya WPA2/3 sistemlerini tercih edin ve şifre kullanın. Wifi kutularınızı haftada en az bir defa yeniden başlatın.

patronlardunyasi.com