Patronlar


Kerim ÜLKER

Patronlar Dünyası, 21 Mayıs’ta Akkök Holding CEO’su İhsan Gökşin Durusoy’un açıklamalarından yola çıkarak grubun Tunus’ta havacılık yatırımı için ilk temaslara başladığını duyurmuştu.

Durusoy o tarihte, “Tunus’ta Aksa Kompozit şirketimiz aracılığıyla havacılık sektörüne yönelik yatırım için fizibilite ve yer araştırma çalışmalarımız sürüyor” demişti.

Aradan dört ay geçti, fizibilite aşamasındaki plan yatırıma dönüştü.

Akkök Holding şirketlerinden Aksa Kompozit, Tunus’ta havacılık sektörüne yönelik ileri kompozit parçalar üretmek amacıyla Aksa Tunisie Aéronautique şirketini kurdu.

Yeni şirketin kuruluşu ve yatırım kapsamında yapılacak iş birlikleri için 24 Eylül’de Tunus’ta imza töreni düzenlendi.

5 MİLYON DOLARLIK YATIRIM, 3 BİN METREKARELİK TESİS

Aksa Kompozit, yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırımla başkent Tunus yakınlarındaki Technopole Borj Cedria’da sıfırdan yeni bir üretim tesisi kuracak.

Yatırımın ilk aşamasında yaklaşık 3 bin metrekare kapalı üretim alanı oluşturulacak. İnşaat, makine tedariki, kurulum ve havacılık sektörünün gerektirdiği kalifikasyon süreçlerinin tamamlanmasının ardından tesisin 2028 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Tesiste ilk aşamada 50-60 kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yeni fabrika, havacılık sektöründe kullanılan ileri kompozit parçaların üretimine odaklanacak.

AKKÖK NEDEN TUNUS'U SEÇTİ

Akkök’ün yatırım kararında Tunus’un son yıllarda gelişen havacılık üretim altyapısı, yetişmiş teknik iş gücü ve Avrupa pazarına yakınlığı etkili oldu.

Tunus, özellikle Avrupa merkezli havacılık şirketlerinin tedarik zincirinde üretim üssü olarak öne çıkarken, Aksa Kompozit de yeni tesisiyle mevcut üretim yapılanmasını Türkiye dışına taşıyarak uluslararası tedarik zincirindeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Aksa Kompozit Genel Müdürü Abdullah Ocak, Aksa Tunisie Aéronautique’in kuruluşunun şirketin uluslararası büyüme stratejisinde önemli bir adım olduğunu belirterek, Tunus’un havacılık ekosistemi ile Aksa Kompozit’in mühendislik ve üretim deneyimini bir araya getireceklerini söyledi.

Ocak, yatırım kararında Tunus’un nitelikli insan kaynağı, gelişmiş havacılık üretim ekosistemi ve Avrupa pazarlarına yakınlığının önemli rol oynadığını vurguladı.

HAVACILIK VE SAVUNMA İÇİN ÜRETİYOR

Akkök Holding’in kimya ve ileri malzemeler alanındaki şirketlerinden Aksa Kompozit; havacılık, savunma ve ileri teknoloji sektörleri için kompozit parça, kalıp ve montaj üretimi gerçekleştiriyor.

Şirket aynı zamanda mühendislik, tasarım, prototipleme ve seri üretim faaliyetlerinin yanı sıra metal işleme, ısıl işlem ve yüzey işlem alanlarında da üretim kabiliyetine sahip.

Akkök Holding’in ileri malzemeler tarafındaki yapılanması, karbon elyaftan yüksek katma değerli kompozit parçalara uzanan bir üretim zincirini kapsıyor.

Tunus yatırımıyla Aksa Kompozit’in bu üretim ve mühendislik kabiliyetleri Türkiye dışındaki yeni bir üretim merkezine taşınmış olacak.

patronlardunyasi.com

İLGİLİ HABER

Geçtiğimiz yıl 481 milyon dolar yatırım yapan Akkök Holding bu yılki yatırımını 324 milyon dolar olarak açıkladı

Geçtiğimiz yıl 481 milyon dolar yatırım yapan Akkök Holding bu yılki yatırımını 324 milyon dolar olarak açıkladı