Dünya


Fransa'nın başkenti Paris'te 3 farklı özel şirket tarafından kiralanan elektrikli scooter'lar için referandum yapıldı. Parisliler, elektrikli scooter'ların yasaklanıp yasaklanmamasına ilişkin belediyeye ait 20 binaya konulan sandıklarda oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

YÜZDE 90 "YASAKLANSIN" DENİLDİ

Yerel saatle 09.00'da başlayan ve 19.00'da sonlanan oy verme işleminin ardından sonuçlar açıklandı. Resmi sonuçlara göre, kullanılan oyların neredeyse yüzde 90'ı elektrikle çalışan cihazların yasaklanmasını destekledi.

YARALANMA VE ÖLÜMLER ETKİLİ OLDU

Fransa'nın başkentinde scooter'lar sebebiyle artan çok sayıda insanın yaralanması ve ölmesi referandumun en büyük sebebi oldu. Resmi rakamlara göre, şehrin seçmen kütüğündeki 1.3 milyon kişiden 103 bininden biraz fazlası seçimlere katıldı. Bunlardan 91 bin 300'den fazlası scooter'ların yasaklanmasına yönelik oy kullandı.

Şehrin üç scooter operatörü olan Lime, Dott ve Tier'in sözleşmelerinin 1 Eylül'de sona ermesiyle yenilenmeyeceği ve Paris'te işletilen 15 bin scooter'ın kaldırılacağı belirlenmiş oldu.

İBB SCOOTER EYLEM PLANI HAZIRLADI

Avrupa'da elektrikli scooter'ların yol açtığı tehlikelerin ardından Paris scooter'ların kiralanmasının yasaklanması, İstanbul'da da çoğu zaman kazalara sebep olan elektrikli scooter kullanımını gündeme getirdi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce, İstanbul'da elektrikli scooter'lar için izlenecek eylem planını açıkladı. Yapılacakları madde madde anlatan Gökce, "Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri 'hassas bölge' olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek" dedi.

İBB'nin hazırladığı eylem planını madde madde anlatan Gökce, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

"Skuterlar ile ilgili tüm paydaşlarla önemli bir adım attık. Hem skuterların kullanımını kolaylaştırmak hem de düzensiz park sorunu nedeniyle oluşan sorunları azaltmak için yeni bir eylem planı hazırladık. Yeni planımız çerçevesinde atacağımız adımları paylaşmak isterim."

Gökce, eylem planını şöyle sıraladı:

-Skuter Park Alanları

1500 park alanı açılacak.

İlçe Belediyeleri ile konumları belirlenen bu park alanlarının yapımına operatörler de katkı sağlayacak.

Park alanlarına park eden kullanıcılardan yüzde 10-15 indirime tekabül eden açılış ücreti alınmayacak.

- Hassas Bölgeler

Yaya trafiğinin yoğun olduğu kent merkezleri “hassas bölge” olarak tanımlanıp, bu bölgelerde hız sınırı 12,5 km/s olarak düzenlenecek.

-Entegrasyon ve Eğitim

Kullanıcılara operatörler tarafından 2 ayda bir eğitim verilecek. 

Operatörlerin mobil uygulamaları İstanbulKart ile entegre olacak. Süreç içerisinde toplu taşıma ile tam entegrasyonu sağlayacak çözümler geliştirilecek.

Gökce, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kuracağımız E-Skuter Komisyonu ile ilçe belediyeleri, operatörler ve idaremiz eşgüdüm içerisinde hareket edecek. Hayatı İstanbullular için daha da kolay bir hale getirmek için çalışıyoruz. Sürece katılan tüm paydaşlara teşekkür ederim."

patronlardunyasi.com