Sibel Atik/Ekonomist
Katarlılar’a yaptıkları satışın ardından Alternatifbank’ta grubun yüzde 25 hissesi kaldığını söyleyen Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Ekonomist’e yaptığı açıklamada bu satışla elde ettiği geliri faizde tuttuğunu söyledi. “Paramız şu an için faizde duruyor. Bildiğiniz gibi en kolayı bu” diyen Özilhan 2014 yılı için de uyarıda bulundu.
2014’ün zor bir yıl olacağını aktaran Özilhan, yatırım kararlarında temkinli hareket edeceklerini ifade etti. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Alternatifbank'ın yüzde 70,84'ünün Katar Commercial Bank’a satışı başta olmak üzere gündemdeki konuları, 2014’ü ve barış sürecini değerlendirdi.
Hatırlanacağı gibi geçen mart ayında Alternatifbank’ın 2 çarpan değeriyle 820 milyon lirayı aşkın bir fiyatla Katar Commercial Bank’a satışı gerçekleşmişti. Uzun zamandır beklenen bu satışın ardından Alternatifbank’ta yüzde 25 hisseyle bankanın yönetim kurulu başkanlığını yürütmeye devam ettiğini ifade eden Tuncay Özilhan, bu satıştan elde ettiği geliri ise faizde tuttuğunu söyledi. İyi projelerde bu kaynağı değerlendireceklerini anlatan Özilhan, “Paramız şu an için faizde duruyor. Bildiğiniz gibi en kolayı bu” diyor.
2014 yılı için de değerlendirme yapan Özilhan, gelişmekte olan pazarlar açısından 2014 yılının zor bir yıl olacağını ve yatırımlar açısından temkinli hareket edeceklerini sözlerine ekliyor.
Özilhan, bu dönemde kendisinin en çok değer verdiği projenin Özgörkey ve Brezilyalı Cutrale Grubu ile ortak oldukları Anadolu Etap olduğunu da söylüyor. Bu alanda 1,7 milyon ağaç dikildiğini kaydeden Özilhan, meyve suyunun ardından markalı sofralık meyve üretimi için de çalışmalar yaptıklarını dile getiriyor. Beş yılda 10 milyon ağaca ulaşmayı hedeflediklerini belirten Tuncay Özilhan, sorularımızı şöyle yanıtladı.
Uzun zamandır konuşulan bankacılık alanında yaptığınız satış nihayet gerçekleşti. Bu alandaki satış kararını değerlendirir misiniz? Neden böyle bir karar verildi?
Evet, Alternatifbank’ın yüzde 75’i Katarlılar’a satıldı. Fakat yüzde 25’i bizde. Dolayısıyla hala sektörde varız ve ben de yönetim kurulu başkanı olarak işlerin başındayım. Nedeni konusunda da Katarlılar ile beraber bankayı geliştirme ve büyütme planlarımız var.
Katarlılar’a satıştan sonra elde ettiğiniz kaynağı nerede değerlendireceksiniz?
Şimdilik paramız var, birikti... Fakat bu para şu an için faizde duruyor. Bildiğiniz gibi bugün en kolayı bu. Tabii çeşitli projeler üzerinde de çalışıyoruz. Eğer iyi bir proje ortaya çıkarsa paylaşırız ve yatırımımızı da yaparız.
Ne tür projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Aslında somut düzeyde bir şey olmadığı için bir şey söylemek istemem.
Satışın ardından grubun eriştiği nakit gücü nedir?
Bir şey söylemek istemem, bu grubun gizliliğidir. Ama tabii ki yatırımlarda kullanılacak bir kaynaktır bu.
Bu durumda gelecek yıl için büyük yatırımlar mı var planda?
Baktığınızda 2014’ün zorlu bir yıl olacağı sinyalleri geliyor. Dolayısıyla biraz daha dikkatli yönetilmesi gereken bir yıl olarak bakıyorum. O nedenle büyük yatırım taleplerimiz olmayacak.
Grup açısından 2013 yılına bakılırsa nasıl geçti, 2014 yatırım planı nedir?
Sektör bazında değişir büyüme yansımaları. Yılın son ayları bizim için bütçe dönemleridir. Dolayısıyla gelişmeleri ay sonunda net bir şekilde göreceğiz. Yatırım için ise kendi yatırım konularımıza dönük çalışmalar yapıyoruz. Bütçeler yapılıyor. Şirketler bütçe çalışmalarını yaptıktan sonra yatırım programımız da belli olacak diye düşünüyorum.
Yatırımlara fren mi gelecek? 2014 için ülke ve dünya ekonomisi adına aldığınız sinyaller neler?
Bu dönem için dünya ekonomisine bakıldığında FED’in kararları önemli. FED likiditeyi azaltmak için adım attığı takdirde gelişen piyasalar etkilenecek. Türkiye etkilendi, bir miktar daha etkilenecek. Dolayısıyla bunları üst üste koyduğunuzda biz biraz daha ortalığı görmek gerekir diye düşünüyoruz. Diğer taraftan içeride de seçimler var, bu süreçler de dikkatle izlenmeli. Ama tabii bu gelişmeler bizi hiçbir zaman araştırma yapmaktan geri koymuyor. Bizler, iyi bir proje çıktığında yatırım yapmaktan çekinmeyiz. Çünkü Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz ve öncelikli yatırım rotamız ülkemiz. Ama sadece sözünü ettiğim gelişmeler nedeniyle temkinliyiz. Bazı yıllar vardır önünüzü daha rahat görürsünüz ve planlarınızı buna göre yaparsınız. 2014 yılı ise birçok nedenden dolayı önümüzü rahat göremediğimiz bir yıl.
Rusya’da bira fabrikanızı kapatmanız da bu nedenle mi?
Son dönemlerde Rusya pazarının büyümediğini görüyoruz. Orada birleşmeyle birlikte sekiz fabrikamız oldu. O nedenle bir fabrikamızı kapatıp onun satışlarını bir diğer fabrikaya transfer ettik. Bu tamamen verimlilik açısından verilmiş bir karar.
Anadolu Efes için hükümetin de aldığı önlemlere bakıldığında tüketim azalırsa, Türkiye’de de böyle bir kapatma olabilir mi?
Şu an yok. Ama her zaman olabilir tabii. Daha verimli çalışabilmek ve düşük maliyetlerle üretim için zaman zaman bu yapılıyor. Eğer burada da ihtiyaç olursa yapılır.
Anadolu Grubu, meyvecilik alanında ortakları Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu ile yatırımlara devam ediyor. Burada hedeflenen projelerle ilgili son durum ne?
Özgörkey ve Brezilyalı Cutrale Grubu ile ortak olduğumuz bu işte ciddi bir ağaç sayısına ulaştık. Şu an yaptığımız yatırımlarla 1,7 milyon ağacımız oldu. Bildiğiniz gibi Denizli’de meyve suyu konsantresi üretim tesisi olan Penkon’u satın aldık. Böylece Anadolu Etap, Mersin ve Denizli olmak üzere iki üretim merkezli bir şirket haline geldi. Meyve suyu için konsantre üretimiyle başladık. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Tarım alanında bizim çok değer verdiğimiz projemiz var. Anadolu Etap, beş yıl içinde 10 milyon ağaca çıkarak dünyanın sayılı şirketlerden biri olacak.
Anadolu Etap ile ilgili başka projeleriniz de var mı?
Önümüzdeki dönemin hazırlığı masalık markalı meyve olacak. Hem iç piyasa hem de dış piyasaya satışı olacak bir iş. Dolayısıyla markalı meyve çok kaliteli bir ürün grubu olacak. Belli standartlarda, organiğe yakın, tüketicinin yerken nereden geldiğini bileceği meyvelerin olduğu bir üretim zinciri kuracağız. Tarladan sofraya takip edilebilen, kaliteli ve Avrupa Birliği’nde de rekabet edebilecek ürünler ortaya çıkacak. Bildiğiniz gibi markalı meyve çok az. Biz yapacağız.
“GÜNEYDOĞU, BARIŞ SÜRECIYLE YATIRIM RADARIMIZA GIRDI”
TÜSİAD tarafından Batman’da gerçekleştirilen toplantıya da katılan Tuncay Özilhan’a ilk izlenimlerini ve çözüm süreciyle bölgeye yatırım için gidip gitmeyeceklerini de sorduk. Özilhan, şunları söyledi: “Bu benim Batman’a ilk gelişim ve çok etkilendim. Açıkça söyleyeyim ki, terör etkisi nedeniyle beklentim daha düşüktü. Şu an Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Barış süreciyle bu bölgelere huzur ve güven geliyor. Huzur ve güvenle yatırımcı talebi de canlanacak. Batman’a hiç gitmemiş yatırımcıları bölgeye getiriyorlar bu seyahatlerle. Dolayısıyla yatırım imkanlarına biz de baktık. Bu seyahatle bölge yatırım radarımızın içine girmiş oldu. Bölgeyi bilmek açısından, güvenin oluşturduğunu görmek açısından önemli bu tür ziyaretler. Ama buralara yatırım kararı için çok erken.”