Antalya'da yaptığı konuşmada Oyak'ın performansını Koç ve Sabancı ile karşılaştırdığı için eleştirilen Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, sözlerine açıklık getirdi. Konuşma metnini Oyak internet sitesine koyduran Ulusoy, kendilerine tanınan bir vergi imtiyazı olmadığını da belirtti
Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy "Bizim bir dönüm tarlamız var ama Koç ve Sabancı'dan daha çok ürün alıyoruz" demişti. Bu sözlere yanıt gecikmedi ve Koç'un bilgilendirme toplantısında Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, "Elma bahçesi ile armut bahçesini birbirine karıştırmamak lazım" diye konuştu.
Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy polemiğe neden olan, Antalya'da yaptığı konuşmanın tam metnini dün www.oyak.com.tr sitesine koydururken altına bir de açıklama düşerek neden böyle bir kıyaslama yaptığını anlattı. Ulusoy, açıklamasında "Oyak'ın vergi avantajları var" eleştirilerine de yanıt verdi. Karşılaştırma yaparken kuruluşların tam anlamı ile birebir örtüşmesinin mümkün olamayacağının altım çizen Coşkun Ulusoy eleştiriler hakkında şunları söyledi:
• Kendi ihtiyaçları doğrultusunda, kamuya açık bilgileri kullanarak, kıyaslama (benchmarking) yapmak her kuruluş için tabii bir uygulamadır.
• Bahsi geçen kıyaslamaları yaparken Oyak, 'tamamen değişik standarttaki muhasebe uygulamalarını' değil, karşılaştırılan kuruluşları da kullandıklarını belirttikleri 'Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını (UFRS)' kullanmıştır. Aksi düşünülemez, düşünülmemelidir.
• Unutulmamalıdır ki, Oyak'ın iştiraki olan bütün şirketler, ülkede geçerli olan vergi mevzuatına aynen, birebir tabidirler. Diğer yandan, Oyak'a salt kurum seviyesinde bakılarak hHolding tüzel kişiliklerine nispetle vergi değerlendirmesi yapılacak ise, fiiliyatta salt holding tüzel kişilikleri seviyesinde hiç vergi doğmadığı veya çok cüzi miktarlarda oluştuğu realitesi de hatırlanmalıdır.
• Değerlendirmelere konu olan bu faktörler son yıllarda ortaya çıkmamış, bilakis uzun yıllardır geçerliliği olan hususlardır. Durum böyleyken, bu hususlarda temelde bir şey değişmemişken, Oyak'ın ulaştığı seviyelere veya Oyak'la son dönemlerde oluşan farklara ilişkin yorum veya iddialar yapılması ihtiyacı doğuyorsa, bunu yukarıda değinilen ve hakikati yansıtmayan hususlarla "açıklamaya" çalışmak yerine, içsel veya dışsal daha başka boyutları ele alarak yapmanın belki de daha doğru olacağı düşünülmelidir.
• Sunulan açıklamalardan da görülebileceği üzere, kıyaslamalar (benchmarking) yapılırken 'elmalarla armutlar karıştırılmamış', sadece daha ufak bir 'bahçeden' -yani Toplam Varlıklardan- daha fazla sayıda 'elma' (veya arzu edenler için 'armut' da olabilir) -yani Toplam Net Dönem Kârı- alınabildiğine işaret edilmiştir.
• Yukarıda sunulan konuşmalar ve bunlara ilişkin verilen bu açıklamalarla, ne yazıktır ki yıllardır izah edilmesine rağmen bilgi eksikliği, 'dersini iyi çalışmamış olmak' veya iyi niyet yoksunluğu sonucu hâlâ gündeme getirilebilmekte olan yanlış değerlendirme ve iddialara da artik nihai bir cevap verilmiş bulunulduğu, bu hususlara ilişkin artık son noktanın koyulmuş olduğu umut edilmektedir.