Ekonomi


Necla DALAN

Oyak, 2020 yılında Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu karbon siyahı konusunda yatırım yapacağını açıkladı. Türkiye’de yıllık 220-230 bin ton tüketimi olan ve her yıl 300 milyon doların üzerinde ithalatı yapılan karbon siyahı üretimiyle cari açığı azaltmayı hedefleyen yatırımın 300 milyon dolara mal olacağı ifade edildi. 

Üç yılda hayata geçirilmesi planlanan yatırımın yeri İskenderun Payas olarak belirlendi. Oyak bu yatırımı tek başına yapmayacaktı. Ortağının dünyanın en büyük karbon siyahı üreticilerinden Tayvanlı China Synthetic Rubber Corporation (CSRC) olacağı açıklandı. 
Otomotiv, kauçuk ve boya endüstrisi ile özel elektronik ürünlerde kullanılan karbon siyahı üretimi için eşit ortaklıkla Oyak Sentetik Karbon Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. şirketi kuruldu, teşvik de alındı ama sonrasında bir ses çıkmadı. 

#video_9754084#

İSDEMİR 56’NCI YILINI KUTLADI, FİDANLAR DİKİLDİ, HALATLAR ÇEKİLDİ

Cuma günü İsdemir’in 56’ncı kuruluş yıldönümü için OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş ile İskenderun’daydık. İsdemir Genel Müdürü Ayhan Akın, Erdemir Genel Müdürü Şaban Yazıcı ve diğer yöneticilerle birlikte tesisleri gezdik. Çalışanlarla yöneticiler birlikte meyve ağaçları dikti. Kadın ve erkek çalışanlar iki grup halinde halat çekme yarışı yaptı. 
Sonrasında Murat Yalçıntaş 2025 yılını 120,9 milyar TL ciroyla kapatan şirkette 10, 15 ve 20 yılını dolduran çalışanlara plaket verdi. 
Murat Yalçıntaş, tesislerden ayrılmadan önce karbon siyahı yatırımını yeniden gündeme aldıklarını ve 2027’nin ikinci yarısında üretime geçmeyi planladıklarını anlattı. 

YATIRIM HIZLANDIRILDI, SENEYE ÜRETİM BAŞLIYOR

Tayvanlı ortakla birlikte 400 milyon doların üzerinde bir yatırım yapacaklarını kaydeden Yalçıntaş, ilk etabın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Birinci etapta yıllık 170 bin ton üretim yapılacağını kaydeden Yalçıntaş, şöyle devam etti: 
“Bu tesis tamamlandığında Türkiye’nin karbon siyahı ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayacak. Erdemir ve İsdemir’de açığa çıkan katran burada hammadde olarak kullanılacak. Türkiye’de tek olacak bu tesis ve ithalatı azaltma konusunda büyük katkı sağlayacak. Üretim Türkiye pazarı için olacak. İkinci etapta 50 bin ton kapasite artışı olacak. İleride ihraç etmeye de başlayacağız elbette.”

“0.1 MM İLE DÜNYADAKİ 5-6 ÜRETİCİDEN BİRİ OLACAĞIZ”

Murat Yalçıntaş ile çelik sektörünü, Çin’i ve yeni projelerini de konuştuk. İsdemir ve Erdemir’in yüzde 98 kapasite ile çalıştığını kaydeden Yalçıntaş, Çin’in politikalarına karşı yeni yatırım ya da kapasite artışına gitmek yerine katma değerli ürünlere yöneldiklerini anlattı. Yalçıntaş, şöyle devam etti: 
“Bundan sonra standart ürünlerde yatırıma gitmek bize çok fazla bir şey kazandırmaz. Bu yüzden bizler yüksek katma değerli ürünlere odaklandık. Bu ürünlerden bir tanesi HY-100. MİLDEM projesiyle üretilecek yerli deniz altılarda kullanılıyor. Bu sayede deniz altılar denizin 300 metre altına inebilecek. Türk savunma sanayini ileri götürmek için her çalışmada olmaya hazırız. 
Romanya’da yüksek katma değerli elektrik çeliği üretiyoruz. Bu çelik her motorun içinde üretiliyor. Elektrikli motor denince akla biz geliyoruz. Dünyanın en büyük şirketleri bizim müşterimiz. Burada bir sıcak haddeleme yatırımımız olacak. 
İsdemir’de vakumlama tesisi yatırımı yaptık. Ultra düşük karbonlu çelik üretiyor. Yapacağımız yeni yatırımlarla 3 mm olan elektrik sacı kalınlığını 0.1 mm’ye kadar indireceğiz. Bu da bizi dünyadaki 5-6 üreticiden biri yapacak. Şu anda sıcak rulo çeliğin tonu 650 dolardan satılıyor. Biz 0,1 mm kalınlığına düşürdüğümüzde ton fiyatı 1700-1.800 dolara kadar çıkacak.”

“YATIRIM FIRSATI GÖRÜRSEK DEĞERLENDİRİRİZ”

Murat Yalçıntaş, yeni şirket satın almalarına nasıl baktıklarına ilişkin sorumuza ise “2025 yılında 400 milyon dolara liman aldık. 2026 yılında Tekfen’i aldık. Aynı boyutlarda bir yatırım oldu. 2027’de de yatırımlarımız olacak. Çelik sektöründe de Türkiye ve dünyada ürün gamımızda olmayan, daha vasıflı üretim sağlayacak yatırım fırsatı görürsek değerlendiririz” diye cevap verdi.

patronlardunyasi.com