Şirketler


İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın gör­düğü en büyük katliama ev sahipliği yapan Ukrayna’da Rus işgali 3’üncü yılını şubat ayında doldurdu. Milyonlar­ca insanın göçmen olduğu, ço­ğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce insanın hayatını kaybettiği işgale karşı Rus Re­jimi’ne karşı verilen mücadele devam ediyor. Kuzey Kore ve İran’ın askeri desteğini de alan Rus Rejimi’nin yarattığı terö­re karşı Türkiye, Ukrayna’nın bölünmez toprak bütünlüğünü savunurken, bir yandan da özel şirketler özellikle savaşın mağ­duru çocuklara yönelik deste­ğini devam ettiriyor.

Geçtiği­miz günlerde Rus Rejimi’nin en fazla saldırısına uğrayan Sumy kentinden 35 savaş mağ­duru Ukraynalı çocuk, Tür­kiye’ye rehabilitasyona geldi. Psikolojik destek, tarihi geziler ve dostluklarla yaralarını sar­maya gelen Ukraynalı çocuk­ların Türkiye’de yaralarını sar­ması aslında ilk değil.

DOĞUŞ GRUBU, 100 AİLEYİ MİSAFİR ETTİ

Daha önce de Doğuş Gru­bu, savaştan etkilenen 100’e yakın kadın ve çocukları yak­laşık 1 yıl otellerinde misafir ederek destekte bulunmuştu. Ukrayna’da uzun yıllardır faa­liyette bulunan, Batılı şirketle­rin savaştan çekindiği ortam­da önemli projelere imza atan Onur Group, bu alanda özel bir yere sahip.

Ukrayna’da sosyal sorumluluk projeleriyle ülke­deki 10 büyük şirket arasına giren Onur Group’un Ukrayna Genel Koordinatörü Emre Ka­raahmetoğlu Dünya gazetesinden Kerim Ülker'e konuştu. Uk­rayna’nın Rus işgalindeki sem­bol yapılarından İrpin Köp­rüsü’ni tekrar inşa eden Onur Group’un yöneticisi Karaah­metoğlu, savaşın ortasında ül­ke ekonomisine ve istihdamı­na önemli yatırımlara devam ederken bir yandan da sosyal hayata desteklerinin devam ettiğini söy­ledi.

500 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLADI

İşgalin ilk günün­den bu yana 500 mil­yon TL’yi aşan 13 milyon dolarlık yar­dımda bulunduklarını söyle­yen Karaahmetoğlu, “Türkiye ile Ukrayna arasında dostluk hatta kardeşliğin köprüsünü güçlendirmeye, dayanışma­nın ve umudun inşasına yöne­lik çaba içine girdik. Bu yardım; savaş mağdurlarına ulaştırılan insani destek, sağlık kuruluş­larına yapılan katkılar ve reha­bilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi gibi birçok hayati alanda kullanıldı” dedi.

Lviv’deki hastanelerde ve Kyiv’deki protez laboratuva­rında 10’dan fazla hasta odasının kap­samlı renovasyonu­nu üstlendiklerini belirten Karaahme­toğlu, “Genel mer­kezimizin bulundu­ğu Lviv şehrindeki çeşitli hastanelerde sosyal destek amaç­lı tadilat çalışmalarımızı sür­dürüyoruz. Ukrayna’daki ilk entegre gaziler rehabilitasyon merkezi projesinin hayata ge­çirilmesine 40 milyon TL’lik katkı sağlayarak, işgalin açtığı yaraları sarmaya yönelik sür­dürülebilir çözümlerin öncü­sü olduk” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da binden fazla sa­vaş mağdurunun temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için dayanışma örneği sergiledik­lerini belirten Karaahmetoğ­lu, “Ülkenin hem savaş süre­since hem de savaşın sonun­da yeniden inşa sürecine katkı sağlamak için çabalıyoruz. Bu anlamda birçok ülkede çalış­maları destekliyoruz. Başta Türkiye olmak üzere Güney Kore, Japonya gibi ülkelerin Ukrayna’ya yeniden yapılan­ma sürecine de rehberlik ede­cek faaliyetlerdeyiz” diye ko­nuştu.

Ukrayna’nın en büyük ya­bancı sermaye yatırımcıların­dan biri olan ve sadece Ukray­na’da 5 binden fazla kişiye is­tihdam sağlayan Onur Group, Rus hava güçlerinin tahrip et­tiği sivil yerleşim yerlerine yönelik önemli çalışmalar da yürütüyor. Türk şirket, geçti­ğimiz haftalarda Kiev’deki De­senka Boğazı üzerindeki taşıt köprüsünde acil onarım çalış­maları gerçekleştirmek için düğmeye basmıştı.

patronlardunyasi.com